fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Tranzacție finalizată. Mass Global Energy a plătit, astăzi, peste 81 de milioane de euro și a devenit proprietarul Termocentralei Mintia

Mass Global Energy a devenit, de astăzi, proprietarul Termocentralei Mintia. Condițiile au fost îndeplinite și tranzacția a fost finalizată, potrivit unui comunicat al Expert Insolvență,  în calitate de administrator judiciar al Societății Complexul Energetic Hunedoara SA.

În cursul zilei de astăzi, tranzacția financiară a fost finalizată, iar Mass Global Energy a devenit proprietarul termocentralei.

„Ne bucurăm că tranzacția a fost realizată la timp și astfel Termocentrala Mintia, un activ de importanță strategică pentru România, va rămâne pe harta energetică a țării nostre și va fi dezvoltatp în continuare, pentru a avea o capacitate de producție mai mare. În următori ani, termocentrala va trece printr-un proces amplu de dezvoltare ce implică investiții de peste 1 miliard de euro, locuri noi de muncă pentru locuitorii din zonă și o producție de cel puțin 1.290 MW”, spune Emil Gros, asociat coordonator al Expert Insolventă, administratorul judiciar.

Conform comunicatului, Termocentrala Mintia a fost valorificată la 100% din valoarea sa de piață, respectiv echivalentul în lei al sumei de 91.236.832,87 euro, din care 10.000.000 euro au fost achitați de către cumpărător ca garanție de participare la licitația publică ce a avut loc în data de 26.08.2022. Restul de preț a fost achitat la data de 27.12.2022.

„Ne bucurăm că am finalizat această tranzacție în termeni agreați. Am avut sprijinul tuturor părților implicate pentru a obține avizele și autorizațiile necesare ca să putem demara investiția în modernizarea și dezvoltarea Termocentralei Mintia. Investiția de peste 1 miliard de euro va include dezvoltarea capacității de producție, făcând din Mintia una dintre cele mai moderne facilități din Europa și, în același timp, adaptarea la noile standarde europene pentru trecerea la producția de energie electrică din surse regenerabile care să asigure neutralitatea climatică până în anul 2050”, a declarat Ahmad Ismail Saleh, președintele Mass Group Holding.

blank

blank

Tot astăzi, investitorii au fost prezenți la Prefectura Hunedoara, la o întâlnire cu prefectul județului Hunedoara și cu primarul Devei, Florin Oancea.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii, la Mintia „se va realiza o investiție care implică tehnologii de ultimă generație, iar în parteneriat cu unele dintre cele mai mari companii care pun la dispoziție componente și echipamente inovatoare pentru sistemul energetic se va dezvolta întreaga infrastructură energetică”.

„Au fost foarte multe discuții pe acest subiect, dar iată că astăzi lucrurile au fost clarificate. Termocentrala Mintia nu va fi vândută la fier vechi, ci va fi o unitate nouă, funcțională și o unitate care va produce energie nu doar pentru județul nostru, ci pentru întreaga țară. Investitorii care au achiziționat termocentrala Mintia, cei cu care ne-am întâlnit în urmă cu câteva luni, au semnat contractul prin care este achiziționată, ne-au asigurat încă odată că aici se va desfășura activitatea promisă și iată că și-au onorat promisiunile. Pentru județul nostru este o investiție importantă care nu doar creează locuri de muncă, ci produce și o cantitate însemnată de energie. Mă bucur că temerile au fost spulberate și mă bucur să anunț faptul că acest Guvern, condus de Nicolae Ionel Ciucă, și-a îndeplinit obiectivul”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *