Potrivit statisticilor întocmite de Ministerul Sănătății, în România, cancerul cu mortalitatea cea mai mare este cel pulmonar. În 2018, s-au înregistrat în România 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar diagnosticate (13,6%), iar dintre acestea 75% au fost diagnosticate la bărbați. Dintre cele peste 11.000 de cazuri, 9.700 de cazuri au fost depistate la pacienți cu vârsta între 55-85+ de ani, restul, la pacienți cu vârste între 15-54 de ani.
Dacă este depistat în stadii incipiente, rata de vindecare poate fi chiar de 90-95%, însă necazul e că nu toată lumea se prezintă la doctor atunci când simte că ceva nu e în regulă. Cancerul pulmonar este unul dintre cele mai agresive forme de cancer, cu o rata de supraviețuire la 5 ani de 10-15%. Fără tratament, majoritatea pacieților decedează în primul an de la diagnostic.
Despre cum poate fi identificat și care e parcursul medical al unui bolnav pentru care există suspiciune de cancer pulmonar, Dr. Radu Julean, medic specialist pneumolog în cadrul Sanatoriului de Pneumoftiziologie Geoagiu, vine cu câteva lămuriri.
,,Ce ne îngrijorează e că depistăm cancer pulmonar din ce în ce mai des și la cazuri din ce în ce mai tinere. Este un puternic semnal de alarmă pentru noi, ca societate. Pacientul ajunge la noi, acuză diferite simptome precum tuse și scădere în greutate, dureri de spate (de exemplu), așa că începem investigațiile (radiografie pulmonară, analize de sânge, CT cu substanță de contrast), ce va furniza informații esențiale despre modificările anatomice, extensia leziunilor, prezenta metastazelor. Dacă situația o impune, și e vorba de suspiciune, confirmarea suspiciunii de cancer pulmonar se va face într-un centru universitar. Pentru un diagnostic cert, trebuie făcută o fibrobronhoscopie flexibilă, preluare unei probe de biopsie și examen histopatologic. Următoarea etapă e bronhoscopia din ganglionii pulmonari (biopsie ghidată CT) sau biopsie din organul afectat, dacă există metastaze.
După diagnostic și stadializare, pacientul este îndrumat înspre Oncologie în vederea stabilirii conduitei terapeutice. Noi rămânem pragul esențial pentru acel pacient, punctul lui zero și foarte important de pornire. Cert este în că, în ultima perioadă, incidența cancerului pulmonar e în creștere în rândul bolnavilor care ne calcă pragul sau poate că dublându-se adresabilitatea instituției noastre sanitare, automat și noi depistăm mai multe cazuri. Ideea este să fie depistat la timp”, a punctat dr. Radu Julean (foto), medic specialist pneumolog în cadrul sanatoriului din Geoagiu.
Pacienții care muncesc în mediu toxic și sunt fumători activi necesită anual un consult de specialitate și radiografie pulmonară.
Legat de simptomele cancerului pulmonar, ele pot varia în funcție de stadiul afecțiunii, dar pot include tuse persistentă, spută cu sânge, dificultăți de respirație, durere în piept, pierdere inexplicabilă în greutate, oboseală și slăbiciune generală.
„Da, există o predispoziție genetică, dar nu e neapărat. Toate merg mână în mână: fumat, mediu toxic de lucru, etc. Cei care se știu în astfel de context, ar trebui să facă un control pulmonar periodic, pentru siguranță. De asemenea, e de atenționat asupra faptului că pot fi întâlnite infecții respiratorii recurente, cum ar fi pneumonii sau bronșite. Pe măsură ce cancerul se răspândește, simptomele suplimentare depind de locul în care se formează noi tumori. Ca o concluzie, revin asupra esenței: cele mai des întâlnite semne în cazul cancerului pulmonar sunt respirație îngreunată, tuse, flegmă și durere în piept. Trebuie luate în considerare în mod prioritar”, a mai transmis specialistul.