fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Cum va arăta Centrala Electrică Mass Mintia. Acordul de mediu pentru construirea centralei electrice „se joacă” luni, fără Ungaria sau Serbia, care au ales să nu participe la procedura de evaluare a impactului în context transfrontieră

Centrala Electrică Mass Mintia este la un pas de construcția propriu-zisă. Ultimul pas spre construcția efectivă va fi făcut luni, 25 martie, atunci când, la sediul fostei termocentrale din Mintia va avea loc dezbaterea pe Raportul privind impactul asupra mediului, Studiul de evaluare adecvată și Studiul de impact asupra stării de sănătate a populației. Acesta este un pas premergător unei decizii finale, care va fi luată de Agenția pentru Protecția Mediului Hunedoara, cu privire la emiterea sau nu a unui acord de mediu pentru construirea centralei electrice Mass Mintia.

Proiectul face obiectul Legii nr. 22/2001 pentru ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo la 25 februarie 1991. Procedura a fost demarată în septembrie 2023 de către Ministerul Mediului Apelor Pădurilor. Potrivit Raportului privind impactului asupra mediului, nici Ungaria și nici Serbia nu vor participa la procedura de evaluare a impactului în context transfrontieră, decizia aparținându-le. Serbia a dorit doar să fie informată cu privire la decizia luată de APM Hunedoara.

„Ca urmare a prevederilor Legii nr. 22/2001 pentru ratificarea Convenției privind evaluarea impactului asupra mediului în context transfrontieră, adoptată la Espoo la 25 februarie 1991 cu completările ulterioare, Ungaria și Serbia au fost notificate în data de 02.11.2023. România prin MAPM au pus la dispoziția autorităților competente Notificarea și Memoriul de prezentare în limba engleză si chiar maghiară. În urma consultării documentațiilor de mediu, acestea au luat decizia de a nu participa la procedura de evaluare a impactului în context transfrontieră, doar Serbia dorind să fie informată despre decizia finală luată de APM Hunedoara”, se arată în Raportul privind impactul asupra mediului depus de Mass Global Energy Rom SRL, la APM Hunedoara.

În cazul în care, în urma dezbaterii publice, APM Hunedoara va emite un acord de mediu pentru realizarea investiției, la Mintia se va produce, din nou, energie electrică.

Clădirea principală electrică și comandăSursa: Raportul privind impactul de mediu
Clădirea principală electrică și comandă
Sursa: Raportul privind impactul de mediu

Investiția constă în realizarea în amplasamentul MASS GLOBAL ENERGY ROM SRL, din cadrul Mass Group Holding, a unei centrale electrice cu turbine cu gaz în ciclu combinat (CCTG) MASS Mintia, echipată cu două turbine cu gaze, două cazane recuperatoare și o turbină cu abur, însumând o putere instalată de 1770 MWe
(putere termică nominală 2 x 1557 MWt), având următoarea echipare:

  • 2 turbine cu gaze identice (TG), Siemens 9000 HL, cu puterea unitară la generator de 600 MWe;
  •  2 cazane recuperatoare (CR) fără ardere suplimentară, pentru producerea aburului supraîncălzit necesar turbinei cu abur cu condensație;
  •  1 turbină cu abur (TA) cu condensație, Siemens SST5-5000, cu puterea unitară la generator de 570 MWe.

„Prima etapă a investiției care constă în punerea în funcțiune a celor două turbine cu gaze și funcționarea acestora în ciclu deschis va fi finalizată într-un termen de 24 de luni, urmând ca proiectul să ajungă la maturitate deplină (funcționarea în ciclu combinat cu două turbine cu gaze, două cazane recuperatoare de
abur și o turbină cu abur) în 36 de luni. Toate componentele centralei electrice vor fi pregătite pentru trecerea către noile tehnologii de producere a energiei, bazate pe hidrogen.
În configurația noii centrale electrice este prevăzut un cazan de abur auxiliar care, în cazurile de oprire totală a noii centrale, va asigura atât aburul necesar pornirii grupurilor din orice stare termică, aburul pentru producerea energiei termice pentru încălzirea noii centrale cu ciclu combinat (spațiile administrative aferente), cât și aburul pentru protejarea/menținerea în stare caldă a echipamentelor.
Turbinele cu gaze și cazanul de abur auxiliar vor funcționa cu gaze naturale furnizate la limita incintei MASS Mintia de TRANSGAZ.
Pentru reducerea emisiilor de NOx din gazele de ardere aferente instalațiilor de ardere de mari dimensiuni se va utiliza procedeul secundar de denoxare -reducere catalitică selectivă (SCR), cu amoniac.

Evacuarea gazelor de ardere aferente fiecare ansamblu TG+CR care echipează centrala electrică cu turbine cu gaz în ciclu combinat MASS Mintia se va realiza prin intermediul a două coșuri de fum principale amplasate după cazanele recuperatoare, cu înălțimea fizică de 65 m și diametru interior la vârf de 7,19 m. De asemenea,
TG au posibilitatea de a evacua gazele de ardere prin intermediul a două coșuri de fum de by-pass, cu înălțimea fizică de 60 m și diametru interior la vârf de 9,09 m. Puterea termică a instalației mari de ardere formată din TG + CR este de 1557MWt.
Cazanul de abur auxiliar va fi utilizat pentru pornirea centralei electrice și va avea un coș de fum cu o înălțime fizică de 16 m și diametru interior la vârf de 0,9 . Instalația medie de ardere are o putere termică de 15 MWt. Apa tehnologică este recirculată, fiind necesară o cantitate ca apă de adaos la stația de tratarea apei și pentru circuitul de răcire în sistem închis, care este preluată din râul Mureș”, se arată în Raportul privind impactul asupra mediului, depus de Mass Global Energy Rom.

Primele echipamente de la compania Siemens ar urma să vină la Mintia în luna aprilie.

Citește și: Mass Global Energy Rom, proprietarul Termocentralei Mintia, a semnat un contract de furnizare a tehnologiei turbinei cu gaz cu gigantul Siemens

Grupul grecesc AVAX va construi și va pune în funcțiune noua centrală de la Mintia. Compania a construit o centrală de 3.150 de MW în Irak și metroul din Atena

Mass Global Energy Rom a devenit, la finalul lunii decembrie 2022, proprietarul Termocentralei Mintia, după ce a achitat peste 91 de milioane de euro pentru cumpărarea centralei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *