fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Cu ce procent crește punctul de pensie, de la 1 ianuarie 2023. Măsuri de sprijin pentru pensionarii cu venituri mici

Coaliția de guvernare a decis, aseară, creșterea punctului de pensie cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023. Premierul Nicolae Ciucă a anunțat și măsuri de sprijin pentru pensionarii cu pensii mici, pentru a putea trece peste perioada iernii, atunci când facturile sunt foarte mari. De asemenea, alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflației, începând din 2018, ceea ce înseamnă că vor avea o creștere totală de aproximativ 30%. Persoanele cu handicap vor primi a treisprezecea pensie, este o altă măsură anunțată de Guvern.

Decizile Guvernului au fost anunțate în teritoriu de prefectul județului Hunedoara, Călin Marian.

„ În ceea ce privește pensiile pe contributivitate, punctul de pensie va fi majorat cu 12,5%, începând cu data de 1 ianuarie 2023.
Totodată, anul viitor va fi continuată acordarea unui sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii mici, astfel:

  • 1.000 de lei pentru pensiile sub 1.500 de lei;
  • 800 de lei pentru pensiile între 1.501 și 2.000 lei, respectiv 600 de lei pentru pensiile între 2.001 și 3.000 de lei; sumele vor fi împărțite în două tranșe care se vor acorda semestrial pe parcursul anului 2023.
  • persoanele care au pensii mai mici de 1.700 de lei vor primi și anul viitor voucherele sociale în valoare de 250 de lei, o dată la două luni, pe tot parcursul anului.
  • se va acorda un sprijin de 1.400 de lei pentru plata facturilor la energie, pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani şi care au pensii mai mici de 2.000 de lei. Această sumă va fi împărțită în două tranșe pentru a acoperi cheltuielile din iarna aceasta și din iarna viitoare.
  • alocațiile de stat pentru copii vor fi actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap vor primi o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război vor fi actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente.

Având în vedere dificila perioadă pe care o traversăm, perioadă marcată de multiple crize la nivel mondial, este imperativ să asigurăm o amortizare a efectelor generate de inflația crescută. De aceea, PNL s-a opus ferm unor creșteri mai mici de 15% și a obținut în negocieri creșteri totale care depășesc 15,8%”, spune prefectul județului Hunedoara, Călin Marian.

Noua valoare a punctului de pensii va fi de 1.784 de lei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *