fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Cu cărțile pe masă! Ședințele Colegiului Prefectural, desfășurate cu accesul presei

Ședințele Colegiului Prefectural, în care toate problemele întâmpinate de instituțiile deconcentrate din județul Hunedoara sunt discutate și analizate, sunt, de astăzi, desfășurate cu accesul mass-media. Astfel, hunedorenii pot afla tot ceea ce se întâmplă în cadrul instituțiilor aflate în subordinea ministerelor, direct de la presă. Măsura a fost luată de prefectului județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

„Am invitat și presa, și o să o invităm lunar, la toate ședințele Colegiului Prefectural, urmând ca, întotdeauna, la punctul Diverse, să existe și întrebări din partea presei, pe subiectele prezentate și nu numai”, a declarat, în fața șefilor instituțiilor deconcentrate, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian. 

La întâlnirea care a avut loc la sediul Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara au participat și cei doi subprefecți ai județului, Lőrincz Széll și Gheorghe Bogdan Urdea.

Ordinea de zi a cuprins informarea privind activitatea desfăşurată în anul 2022 de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Hunedoara și măsurile pentru îmbunătățirea activității în anul 2023 și informarea privind activitatea desfăşurată în anul 2022 de Agenţia Judeţeană pentru Plăţi şi Inspecţie Socială AJPIS) Hunedoara și măsurile pentru îmbunătățirea activității în anul 2023.

„În ceea ce privește încadrarea persoanelor pe piața muncii, consider oportun ca viitoarele cursuri de formare profesională să fie axate pe activități de producție. Trebuie să fim conștienți că județul Hunedoara va beneficia de o sumă foarte mare alocată prin Planul Teritorial de Tranziție Justă și cred că trebuie să fie foarte bine infuzate sumele alocate. Este o șansă istorică pe care ar fi păcat să o gestionăm deficitar”, a declarat prefectul județului Hunedoara, după prezentarea făcută de directorul AJOFM Hunedoara, Angelica Georgeta Tomuța.

„AJOFM Hunedoara, dintre toate județele, are cea mai mare sumă pe Planul Teritorial de Tranziție Justă, respectiv 62 de milioane de euro. 20 de milioane de euro sunt pentru modernizarea serviciului public de ocupare, iar restul de 40 de milioane de euro sunt pentru sprijin atât a șomerilor, cât și a angajatorilor. În ceea ce privește cursurile pe care le-ați amintit, să știți că toate cursuile pe care le-am realizat la cererea pieței muncii, iar acele cursuri de care vă spuneam au fost cursuri pe proiectul SICO-HD, unde, majoritatea cetățenilor, fiind în acele zone urbane defavorizate, nu au școală. Și atunci, am încercat să le oferim cursuri pe care ei pot să le urmeze, iar rezultatele sunt vizible, pentru că indicatorii pe acest proiect sunt deja depășiți cu mult. Absolut toate cursurile pe care le-am organizat în ultimii trei ani, în parteneriat cu agenți economici, și la final am îndeplinit minim 50% rată de angajare”, a fost răspunsul directorului AJOFM Hunedoara, Angelica Georgeta Tomuța. 

Prefectul județului Hunedoara a cerut directorului AJPIS Hunedoara ca și în anul 2023 să aibă în vedere controale în unitățile care se ocupă de persoane vârstnice. Anul trecut, un azil de bătrâni care funcționează aproape de centrul municipiului Deva, fără a avea nicio autorizație de la instituțiile statului, a fost verificat de mai multe instituții ale statului. De peste 10 ani, aici sunt cazați vârstnici, care sunt ținuți în condiții mizere. Neregulile existente la Centrul pentru vârstnici aflat în administrarea „Asociației Alexandru Ciuhat” au fost descoperite în ultimii ani, permanent, de toate instituțiile statului român, dar nimeni nu a putut face mai mult decât să constate și să amendeze. Proprietarul, spun autoritățile, a găsit mereu variante să „fenteze” legea și și-a desfășurat activitatea în continuare. Pentru a „fenta” legea, care prevede că azilul de bătrâni ar trebui să fie licențiat și autorizat, proprietarul a făcut contracte pe persoană fizică, de închiriere a locuinței. Cu fiecare bătrân pe care îl are în locație. Practic, legal, nimeni nu are ce să le facă. Decât o amendă!

Noi am trimis o adresă la nivelul unităților administrativ teritoriale, prin care le cerem să ne spună dacă au cunoștință că ar funcționa pe raza lor teritorială aceste servicii sociale, cu licență sau fără, pentru a le putea monitoriza, în fiecare an. Dar să știți că sunt persoane care desfășoară activități, fără a fi licențiate sau acreditate. Atâta timp cât nu există în lege o sancțiune penală, acești indivizi, pe ideea că funcționează în baza unui contract de închiriere a spațiului, ei spun că pot să țină aceste persoane vârstnice în niște condiții insalubre”, spune directorul executiv al AJPIS Hunedoara, Laura Sabău.

„În ceea ce privește activitatea AJPIS, îmi doresc să analizăm atent problemele identificate la nivel județean. Cred că trebuie să existe o atenție sporită asupra persoanelor care nu au licențierea necesară și desfășoară activități de îngrijire a persoanelor vârstnice sau a persoanelor cu nevoi deosebite, iar pe cale de consecință, vom formula parlamentarilor o propunere de modificare a actualei legislații, deoarece există numeroase sincope și prea puține sancțiuni”, a declarat prefectul Călin Petru Marian.

Totodată, din prezentarea directorului AJPIS Hunedoara, a reieșit că 20,58% din populația județului beneficiază de toate tipurile de ajutor acordat de către AJPIS.

„Cred că este un procent destul de ridicat, iar datoria decidenților publici este să ridice cât mai mult nivelul de trai și cred că este necesar să abordăm această chestiune prin prisma sprijinirii cetățenilor aflați în nevoie, dar fără a omite dezvoltarea locală la care aspirăm”, a mai spus prefectul județului Hunedoara.

blank blank blank

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *