fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

ATENȚIE! Începând de mâine, polițiștii locali vor avea puteri sporite. Cum se schimbă Codul Rutier din 11 decembrie și ce amenzi puteți primi dacă nu îl respectați

Începând de mâine, 11 decembrie, poliția locală are puteri sporite. Polițiștii locali vor putea cere datele proprietarilor de mașini, iar cei care nu se conformează vor plăti amenzi mari. Potrivit avocatnet.ro, în cazul în care împrumută mașina, proprietarii vor trebui să transmită informații despre identitatea șoferului nu doar la solicitarea poliției rutiere, așa cum e în prezent, ci și a poliției locale. Aceeași regulă se va aplica și în cazul mașinilor înmatriculate pe numele firmelor.

Polițiștii locali vor putea aplica și amenzi de până la 2.900 de lei, în cazul persoanelor fizice, și de până la 14.500 de lei, în cazul persoanelor juridice, dacă nu primesc răspuns la astfel de solicitări. Măsura e destinată identificării mai facile și amendării celor ce obișnuiesc să oprească sau să parcheze mașina neregulamentar.

Legea 335/2022, ce se va aplica din 11 decembrie 2022, vizează, de fapt, modificarea Codului rutier (OUG 195/2002) și va obliga proprietarii de mașini să dea detalii privind șoferul, în cazul în care le împrumută, și polițiștilor locali, nu doar celor de la rutieră, așa cum e acum.

„La solicitarea poliţiei rutiere sau a poliţiei locale, proprietarul sau deţinătorul mandatat al unui vehicul este obligat să comunice acesteia, în termenul indicat în cuprinsul solicitării, datele de identificare ale persoanei căreia i-a încredinţat vehiculul pentru a-l conduce pe drumurile publice”, va scrie, de duminică, în Codul rutier, scrie avocatnet.ro.

Poliţia locală va putea solicita aceste date de identificare numai în legătură cu exercitarea competenţelor în domeniul circulaţiei pe drumurile publice, adică, de principiu, atunci când vine vorba despre oprirea sau parcarea neregulamentară a mașinilor.

În cazul refuzului furnizării de informații despre șofer, amenda va putea fi aplicată atât de polițiști rutieri, cât și de cei locali. De precizat este că, potrivit schimbărilor apărute la Codul rutier în prima parte a anului, amenzile pentru această abatere trebuie achitate integral, adică lor nu li se aplică regula plății a jumătate din minimul amenzii în cel mult 15 zile.

De principiu, așa cum a fost stabilit în iarnă, datele personale ale șoferului de ocazie ce trebuie comunicate autorităților sunt numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, numărul și seria actului de identitate.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *