fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Anul 2025, „Anul Național al Copiilor”. Ministrul Familiei, Natalia Intotero: „Legea inițiată de PSD a fost votată de Parlamentul României și va asigura că anul viitor va fi dedicat promovării drepturilor copiilor – viitorul țării noastre”

Camera Deputaţilor, în calitate de for decizional, a adoptat miercuri, proiectul legislativ privind instituirea anului 2025 drept „Anul Naţional al Copilului”. Legea prevede organizarea de manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaţionale, culturale şi civice ale copiilor, precum şi alocarea de fonduri specifice pentru susţinerea acestor iniţiative şi prioritizarea investiţiilor în infrastructura destinată copiilor.

blank„Legea inițiată de Partidul Social Democrat a fost votată de Parlamentul României și va asigura că anul viitor va fi dedicat promovării drepturilor copiilor – viitorul țării noastre. Guvernul României, condus de premierul Marcel Ciolacu, are o strategie și un plan național de implementare al Garanției Europene pentru Copii, care până în anul 2030 va reduce numărul de copii aflați la risc de sărăcie și excluziune socială cu 500 de mii.
Pentru acest proiect, am lucrat îndeaproape cu organizația Salvați Copiii România, iar partenerii de la UNICEF, World Vision și FONPC au susținut de la bun început demersul. Mulțumiri tuturor! 
În 2025 vom avea manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale și culturale ale copiilor, iar fondurile vor fi alocate cu prioritate pentru îmbunătățirea infrastructurii destinate lor.
Tot astăzi, Guvernul a alocat suma de 560 milioane de lei, bani ce vor merge către Consiliile Județene și Consiliile Locale din București pentru a acoperi cheltuielile cele mai importante cu sistemul de protecție a copilului, cu centrele de zi și cele rezidențiale pentru persoanele cu handicap și căminele pentru persoanele în vârstă.
Mulțumesc premierului Marcel Ciolacu și tuturor colegilor parlamentari pentru implicarea în proiectele care sunt dedicate copiilor români din țară și din afara granițelor!”, este mesajul transmis de ministrul Familiei, Natalia Intotero, imediat după adoptarea proiectului legislativ.

Parlamentul, Administrația Prezidențială, Guvernul, autoritățile administrației publice locale, precum și instituțiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot organiza sau sprijini logistic și material manifestări dedicate dezvoltării sociale, educaționale, culturale și civice ale copiilor.

Instituțiile pot aloca fonduri din bugetele proprii în vederea organizării și derulării în bune condiții a manifestărilor, în limita alocărilor bugetare aprobate.

În contextul „Anului Național al Copilului”, toate concursurile de proiecte destinate activităților nonprofit, finanțate de autoritățile locale potrivit prevederilor Legii nr.350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general, cu modificările și completările ulterioare, vor include obligatoriu o componentă dedicată copiilor. Această componentă va avea ca obiectiv promovarea dezvoltării lor armonioase, a accesului la educație, la activități culturale, sportive și de timp liber, precum și protecția drepturilor copilului.

Activitățile derulate cu ocazia „Anului Național al Copilului” se vor armoniza și vor susține îndeplinirea obiectivelor stabilite prin Strategia națională pentru protecția și promovarea drepturilor copilului „Copii protejați, România Sigură” 2023-2027, aprobată prin Hotărârea Guvernului nr.969/2023.

Proiectul merge acum la promulgare la președinte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *