ANAF a făcut sesizări penale unui număr de 52.976 de contribuabili activi pentru neplata impozitelor și contribuțiilor cu reținere la sursă, reincriminată ca faptă penală din luna martie a acestui an. Acești contribuabili aveau înregistrate ca obligații totale o sumă de 372,9 milioane lei. Potrivit profit.ro, urmează ca IGPR să transmită fiecărui inspectorat județean de poliție agenții economici care își desfășoară activitatea în acel județ, și să înceapă acțiunile specifice privind cercetarea penală, a transmis președintele ANAF, Lucian Heiuș.
Potrivit analizelor ANAF, la finele lunii iulie, un număr de 52.976 contribuabili activi înregistrau 372,93 milioane lei obligaţii fiscale neachitate reprezentând impozite şi/sau contribuţii sociale cu reţinere la sursă (restanţe mai mari de 60 de zile), a căror scadenţă/termen de plată s-a împlinit după data de 1 martie 2022 (conform prevederilor art.6¹ alin. (1) din Legea 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale).
ANAF a analizat introducerea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, a renunțat la idee și a transmis Poliției informații despre toate firmele cu datorii, indiferent de sumă, a explicat, pentru Profit.ro, președintele ANAF, Lucian Heiuș. El speră ca Poliția să dea prioritate dosarelor cu sume mari, abordare care ar putea ajuta în privința colectării de venituri la buget.
„Am analizat posibilitatea unui plafon minim, dar, neavând bază legală, am decis să dăm drumul la tot către IGPR, iar ei vor alege cum vor proceda în continuare. Cred ca vor începe cu sumele cele mai mari, așa ar fi logic. Dacă ar începe cu sumele mari, pe noi ne-ar ajuta. De exemplu, dacă ar începe să lucreze dosarele celor mai mari 50 de datornici din fiecare județ, ar fi un real ajutor pentru ANAF. În ce privește aceste sume datorate către stat, ele încă pot înregistra schimbări. Unii datornici poate vor plăti, alții poate au acum rambursări de TVA și se va compensa, dar, de asemenea, pot să apară și alții noi. Este posibil ca în 25 septembrie alte firme să apară cu astfel de datorii și fac un nou apel către contribuabili să plătească la timp. Noi asta ne dorim. Sigur, sunt și companii de stat în baza de date transmisă către IGPR, nu putem face nicio diferențiere între companii private sau companii de stat”, a declarat președintele ANAF pentru Profit.ro.
Lista datornicilor către stat, la finalul trimestrului al doilea, care înregistrază obligații restante de peste 100.000 de lei, poate fi consultată aici.