fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Protest la Penitenciarul Deva. Lider sindical: „Personalul operativ se va prezenta la unitate, dar nu va intra în serviciu. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate”

Sindicatul Independent Vulturul – Deva afiliat la Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP, a declanșat, împreună cu celelalte organizații sindicale de la nivelul penitenciarului Deva (SNPP- filiala Deva și SPP-Deva) strângerea de semnături pentru blocarea activităților din penitenciar prin refuzul de a efectua muncă suplimentară pe data de 31.05.2023 începând cu ora 07:00.
Toate sindicatele din țară afiliate la Federația Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP, PUBLISIND, și Federația Polițiștilor de Penitenciare FPP declanșează de asemenea blocarea activităților din Poliția Penitenciară prin refuz de muncă suplimentară pe data de 31.05.2023.
Organizațiile sindicale care participă la acțiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizează la nivelul penitenciarului Deva peste 240 de membri dintre care 92.6% semnând pentru declanșarea formelor de protest, iar la nivel național peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariați și acoperă TOATE unitățile din Poliția Penitenciară.
„În cadrul unei reacții comune la disprețul cu care guvernanții tratează polițiștii de penitenciare, organizațiile sindicale au centralizat peste 5000 de semnături pentru încetarea activității prin refuzul muncii suplimentare, cu următoarele revendicări:
  1. Acordarea salariilor prevăzute în Legea-cadru nr 153/20172.
  2. Aplicarea legii pensiilor militare fără modificări
  3. Actualizarea și indexarea pensiilor militare
  4. Plata normei de hrană la valoarea actualizata, fără plafonări
  5. Plata normei de echipare la valoarea actualizată, fărăplafonări
  6. Plata salariului de grad la valoarea actualizată, fără plafonări
  7. Deblocarea posturilor vacante”, spune președintele Sindicatului Independent Vulturul – Deva, Nicolae Grosu.
Numărul minim de posturi necesare în Poliția Penitenciară este de 20.000 conform standardelor. În prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (în scădere) din 16.000 prevăzute. Cu toate acestea Guvernul blochează concursurile în timp ce modifică pensiile militare ceea ce va genera un exod din întreaga structură de apărare națională, mai precizează sindicaliștii.
„Acțiunea din 31 mai 2023 va demonstra că Poliția Penitenciară se menține funcțională doar pentru că salariații acceptă să presteze muncă suplimentară într-un volum unic în România. Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca în plus, generează blocaje chiar și pe termen scurt. În concret, personalul operativ se va prezenta la unitate dar nu va intra în serviciu. Turele operative intrate în serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul deținuților nu se va putea realiza, iar o serie lungă de structuri și activități se vor bloca (programul de vizite, programul de plimbări, ieșirea la punctele de lucru, prezentarea deținuților la instanțe etc). Acțiunea va fi menținută pe durata a cel puțin 4 ore, timp în care penitenciarul Deva precum și celelalte penitenciare vor fi blocate în totalitate. Decizia de reluare a activităților sau de menținere a refuzurilor de muncă suplimentară aparține sindicatelor organizatoare și va reprezenta voința membrilor de sindicat semnatari. Acțiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezintă un prim avertisment pentru guvernanți. În luna iunie, vom crește blocajul de la minim 4 ore la minim 4 zile, dacă revendicările noastre sunt ignorate, acțiunea urmând să fie susținută cu mitinguri în fața unităților Poliției Penitenciare precum și cu alte forme de protest”, se arată într-un comunicat de presă semnat de președintele Sindicatului Independent Vulturul – Deva, Nicolae Grosu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *