fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Protest împotriva sărăcirii românilor, la poarta Termocentralei Mintia. Lider sindical: „Obiectivul României de după Revoluție a fost să creeze cadavre industriale”

Protest, astăzi, la Termocentrala Mintia. Zeci de lideri sindicali din ţară şi membri ai unor sindicate din cadrul confederaţiei Cartel Alfa au protestat, solicitând majorarea salariilor şi pensiilor, stoparea creşterii preţurilor şi modificarea Legii dialogului social.

„Suntem în fața Termocentralei Mintia, împreună cu colegii de la Cartel Alfa. Vrem să atragem atenția Guvernului României asupra crizei energetice care se adâncește tot mai mult și care sărăcește fiecare familie de români. Am plecat în această dimineață cu o caravană, de la Zalău, am ajuns la Mintia, iar apoi vom merge la Deva, Petroșani, Valea Jiului, iar de acolo vom trece la Tg. Jiu. Pe data de 20 octombrie, vom fi în București. O altă caravană a plecat de la Botoșani, coboară înspre Galați, către București. Pe 20 octombrie, ambele se întâlnesc în Piața Victoriei, unde va fi un miting destul de mare”, a spus Cristian Iștoc, liderul Sindicatului Solidaritatea, din Termocentrala Mintia.

Potrivit acestuia, alegerea Termocentralei Mintia ca loc al protestului împotriva sărăcirii vine după ce, urmare a închiderii centralei electrice, prețul curentului a crescut de 10 ori.

„În urmă cu un an și ceva, pe 5 martie 2021, când această termocentrală a fost închisă de tot, prețul la energie electrică era de 200 de lei (n.r. MWh), pe piața zilei următoare. Vedem că la un an și jumătate, energia electrică pe piața zilei următoare a ajuns la 4.500 de lei (n.r. MWh), cu o medie lunară de 2.000 de lei. Deci, vedem o creștere de 10 ori a prețului la energie electrică”, a mai declarat Cristian Iștoc.  

„Se știa că va fi criză energetică. Noi puteam să producem aici, nu 1200 de Mw, dar 500 puteam, dacă să dorea din partea Guvernului României. Cine era ministru atunci? Tot Virgil Popescu! Dacă vă uitați la poza lui de pe facebook sau din ziare, pare un om puțin debil. El râde. Îmi spune mie să fac economie în casă, și el râde! Îmi spune mie să nu mai consum multă energie, și râde! Ce înseamnă asta? Că avem un ministru al energiei tâmp! Nu avem cu cine vorbi. Dar nu numai el este de vină. Guvernul României este format din mai mulți oameni, din două partide mari acum, care s-au unit, ca să ne fie nouă mai bine. Și, hop, ne e mai rău! Noi i-am ales, și noi suntem în situația de a ne pare rău pentru ce am ales. De ce de aici mergem la Tg. Jiu? Pentru că și acolo se întâmplă aceleași lucruri. Și acolo sunt mai multe centrale electrice, care fac parte din CE Oltenia, care nu funcționează la capacitate maximă. Cei de la Rovinari, sunt aproape de a fi închiși. Ei închid producția de energie, și importăm de afară. De ce? Pentru că așa vrea un ministru! Așa propune el!”, a declarat un alt lider prezent la protest.

Protestele fac parte dintr-o serie de acţiuni sindicale iniţiate de Cartel Alfa, sub forma a două caravane care pleacă din Ardeal şi Moldova. În mai multe oraşe din aceste regiuni, unde există riscul unor blocaje ale activităţii economice şi pierderea de locuri de muncă, sunt programate mitinguri de protest.

„Decât să înghețăm în casă, mai bine înghețăm în drum! Nu ne este rușine să spunem lucrurilor pe nume. Doar atât ne-a mai rămas. Spuneam la Zalău că România nu are obiective și, când văd inactivitatea la această centrală, îmi schimb atitudinea și spun că România are obiective. Obiectivul României de după Revoluție a fost să creeze cadavre industriale! A închis tot ce se poate închide, pentru a putea cumpăra triplu de la străini. Ne-au închis mineritul, ne-au închis metalurgia, ne închid termocentrala. Culmea! Când? Când avem mai mare nevoie de ea”, a declarat liderul Cartel Alfa Maramureș, Florin Kossu.

Acţiunile sindicale vor continua marţi la Târgu Jiu şi se vor încheia pe 20 octombrie la Bucureşti, cu miting şi un marş de protest în Piaţa Victoriei şi Piaţa Revoluţiei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *