fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Polițiștii cer ajutorul copiilor și părinților, în lupta împotriva drogurilor: „Facem un apel către cei care dețin informații, chiar și sub protecția anonimatului, să ni le furnizeze, pentru a le putea valorifica”

Fenomenul consumului de droguri de la vârste tot mai mici este o problemă de siguranță națională, a decis Consiliu Suprem de Apărare a Țării (CSAT), la începutul lunii octombrie a anului trecut. CSAT a ajuns la concluzia că, prin gravitate prin prejudiciile aduse sănătății și vieții, dar și în siguranţei publice, consumul de droguri prejudiciază valorile de securitate naţională prevăzute de Constituţie şi legislaţia în domeniul securităţii naţionale.

În județul Hunedoara, la fel ca în întreaga țară, tot mai mulți tineri și copii consumă substanțe interzise. La începutul lunii decembrie a anului trecut, două copile de 15 ani se aruncau în gol, de la aproximativ 20 de metri înălțime. Cazul extrem de grav și de trist s-a dovedit a fi, spun procurorii, o urmare a consumului de droguri. În trupurile celor două fete, medicii legiști au stabilit că exista un drog – Crystal – o substanță care distruge, practic, creierul.

Cine vinde droguri copiilor?

Cine sunt dealeri care vând droguri copiilor? Acesta este întrebarea la care poliția ar trebui să găsească răspunsul. Oamenii legii cer însă și ajutorul elevilor, tinerilor și părinților, pentru a reuși să stopeze pe cât posibil acest fenomen. Potrivit purtătorului de cuvânt al IPJ Hunedoara, polițiștii cer informații chiar și sub protecția anonimatului, pentru a reuși să identifice rapid traficanții de „moarte”.

„Facem un apel către cei care dețin informații, chiar și sub protecția anonimatului, să ni le furnizeze, pentru a le putea valorifica. Ne-ar fi și nouă mult mai ușor, pentru că este un mediu destul de închis, e greu și de folosit mijloace investigative, polițiști sub acoperire, în cadrul școlilor. Facem apel și la opinia publică și la părinți, dacă observă schimbări de comportament ale minorilor sau dacă au informații, să apeleze cu încredere la noi. Relația părinte-copil este mult mai apropiată decât cea dintre un om în uniformă și un elev, la o ședință de prevenire. Este mai greu că aceștia să își deschidă sufletul în fața unui necunoscut, față de un părinte. Acest fenomen trebuie stopat pe cât posibil”, a spus astăzi, în cadrul unei conferințe de presă, purtătorul de cuvânt al IPJ Hunedoara, Bogdan Nițu.

Potrivit celui mai recent studiu al Agenției Naționale Antidrog (ANA), numărul persoanelor cu vârsta între 15 și 34 de ani care au consumat droguri ilegale cel puțin o singură dată în viață a crescut de cinci ori în anul 2019, față de anul 2007.

Pe primul loc în ierarhia celor mai consumate droguri ilegale se află în prezent noile substanţe psihoactive (NSP), conform strategiei în domeniul drogurilor derulată pe parcursul a patru ani. Acestea au depășit canabisul în rândul populației cu vârste între 15 și 64 de ani.

Aceste substanțe au apărut pe piața din România în jurul anului 2009, iar cea mai mică vârstă la care a fost declarat consumul acestor substanțe a fost de 11 ani.

Cea mai mică vârstă pentru care a fost înregistrat consumul de cannabis este de 14 ani.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *