fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

„Pactul pentru tineri”, un proiect care își propune să adune la aceeași masă toți factorii responsabili de viitorul copiilor României. Dezbatere la Deva

Inspectoratul Școlar Județean Hunedoara a fost, astăzi, gazda unei dezbateri publice organizată de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), în parteneriat cu Ministerul Educației, Ministerul Muncii, Ministerul Familiei, UNICEF și Banca Mondială.

„Pactul pentru tineri” este un proiect care își propune să aducă la aceeași masă toți factorii implicați, cu putere de decizie, pentru reducerea abandonului școlar. „Pactul pentru tineri” are drept scop conștientizarea implicațiilor pe care abandonul scolar din România le are asupra copiilor, a societății și a economiei României și prioritizarea găsirii de soluții; Identificarea unui pachet de măsuri privind reducerea abandonului școlar cu minim 1%; Conștientizarea necesității educației vocaționale în școli, a formării continue și găsirea de soluții concrete.

„Înţelepciunea convenţională conform căreia abandonul şcolar este un proces individual, extrem de personalizat, trebuie adecvată realităţii fenomenului care, iată, are impulsuri extrem de diverse. Pe parcursul celor cinci dezbateri de până acum, organizate în cadrul proiectului nostru, „Pactul pentru Tineri”, am transmis mesajul că nu putem combate fenomenul decât dacă întregul sistem social participă la acest exerciţiu. Am extins viziunea dincolo de sistemul de învăţământ pentru a înţelege impactul familiei, al comunităţii şi al societăţii asupra probabilităţii ca elevii să-şi continue studiile. A devenit clar că articularea şi programarea unui sistem educaţional în care mediul privat să se implice sunt elemente esenţiale pentru îmbunătăţirea situaţiei, dar şi pentru recuperarea celor care au abandonat prematur şcoala. În amploarea şi complexitatea lui, fenomenul abandonului şcolar nu poate fi stăpânit decât dacă se cristalizează o viziune comună în care toate părţile implicate, sistemul de educaţie, autorităţi naţionale şi locale, legiuitori, comunităţile locale, organizaţiile non-guvernamentale şi mediul de afaceri lucrează împreună. În acest parteneriat complex, includem desigur, familiile şi copiii înşişi, care trebuie să înţeleagă atât pericolele ascunse ale lipsei de educaţie, cât şi avantajele învăţării”, a declarat președinta CONAF, Cristina Chiriac, într-un comunicat de presă transmis. 

În anul 2020, rata abandonului școlar în județul Hunedoara era de 0,7 la sută pentru copiii de învățământ primar, 1,6% la învățământul gimnazial și 2,1% la învâțământul liceeal.

blank

La dezbaterea de astăzi a participat și președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor. Acesta a vorbit despre necesitatea identificării soluțiilor legale pentru a asigura: transportul gratuit al elevilor, mese calde și burse pentru elevii aflați în dificultate.

„Mulți dintre noi am trăit cu convingerea că tinerii se adaptează din mers tuturor transformărilor care au loc la nivelul societății noastre. Astăzi, însă, ne confruntăm cu o realitate care nu poate fi ignorată: copiii și tinerii au devenit categoriile cele mai vulnerabile la toate aceste provocări la care am fost supuși de-a lungul anilor, noi, ca și societate. Iar dacă tinerii sunt în pericol, viitorul și dezvoltarea sănătoasă a țării sunt și ele în pericol!

De asemenea, militez în continuare pentru ca Legea Educației să nu mai fie „sluțită”, așa cum s-a întâmplat în ultimii 33 de ani. Avem nevoie de o lege care să asigure formarea specialiștilor de care țara are nevoie la toate nivelurile profesionale. Tocmai de aceea, sistemul educațional trebuie să pună un mare accent pe orientarea vocațională a elevilor, pe dezvoltarea abilităților pe care aceștia le au. Avem nevoie de adaptarea și dezvoltarea învățământului dual, pentru ca absolvenții să fie pregătiți în meserii care se caută pe piața muncii.

Există procentul îngrijorător al mamelor minore, care renunță în cele din urmă la educație. Susțin ideea reintegrării în sistemul de învățământ al mămicilor minore, însă pentru asta sunt necesare măsuri concrete de sprijin.
Cred de asemenea, în puterea exemplului. Anul trecut am avut privilegiul de a premia elevi merituoși care au obținut rezultate excepționale la concursurile și olimpiadele școlare internaționale la care au participat. Am premiat și elevii care au obținut nota 10 la Evaluarea națională și la Bacalaureat. Mulți dintre ei provin din familii nu foarte înstărite, dar asta nu i-a împiedicat să performeze la învățătură, să-și urmeze visul și cu ajutorul profesorilor au reușit ce și-au propus.
Vă îndemn pe toți să fim responsabili și să nu uităm niciodată că o națiune lipsită de educație nu are niciun viitor!”, a spus președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. 

Conferința de la Deva este cea de a șasea susținută în cadrul proiectului național „Pactul pentru Tineri” și s-a bucurat de o participare largă atât din rândul cadrelor didactice din județ, cât și din rândul elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *