fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

O femeie din județul Hunedoara, călăuză pentru migranți sirieni. Condamnată de autoritățile din Ungaria, după ce șase persoane din Siria au fost descoperite la un control în mașina femeii

O femeie din comuna Bănița, satul Crivadia, a fost condamnată de autoritățile din Ungaria, după ce a fost prinsă că transporta migranți sirieni. Hunedoreanca a fost acuzată că a condus până la frontiera de stat sârbo-ungară pentru a prelua emigranţii care intraseră anterior ilegal în Ungaria, pentru a-i transporta în Austria. Șase persoane din Siria au fost descoperite la un control în mașina femeii, iar potrivit judecătorilor, de la fiecare, aceasta ar fi încasat câte 1.000 de euro, dacă transportul s-ar fi finalizat cu succes.

„În fapt, s-a reţinut că la data de 15 decembrie 2021, în scopul obţinerii unui folos financiar, persoana transferabilă a ajutat în mod intenţionat 6 persoane de cetăţenie siriană care nu deţineau documente legale care să le permită şederea în spaţiul Schengen şi care doreau, prin încălcarea dispoziţiilor legale, să intre în Austria. La data de 14 decembrie 2021, în jurul orei 23,00 inculpata a intrat în Ungaria din România cu un autoturism Volkswagen Golf, cu numărul de înmatriculare ……, închiriat în România. La 15 decembrie 2021 în jurul orei 3 dimineaţa, a condus până la frontiera de stat sârbo-ungară pentru a prelua emigranţii care intraseră anterior ilegal în Ungaria, pentru a-i transporta în Austria. După ce condamnata a îmbarcat emigranţii în maşină, a părăsit punctul de trecere al frontierei în direcţia Austria, dar la ora 3.10 a.m., în 15 decembrie 2021, patrula de poliţie a efectuat un control asupra inculpatei şi a autovehiculului pe tronsonul de 13800 metri al drumului nr. 5413, în afara localităţii Balotaszallas; în acest demers poliţiştii au găsit în maşină 6 resortisanţi ai unor ţări terţe care nu dispuneau de documente care să ateste cetăţenia, identitatea sau reşedinţa lor legală. Inculpata ar fi primit 1000 de euro dacă transportul lor s-ar fi finalizat cu succes”, spun judecătorii Curții de Apel Alba Iulia.

Din hotărârea de condamnare rezultă că faţă de hunedoreancă s-a dispus şi măsura expulzării de pe teritoriul Ungariei pe o perioadă de 4 ani. Astfel, la finalul lunii trecute, Curtea de Apel Alba Iulia a decis ca femeia să își ispășească pedeapsa de 730 de zile de închisoare, într-un penitenciar din România.

„Dispune recunoaşterea hotărârii de condamnare  pronunţată de Judecătoria Kiskunhalas la 10.03.2022, definitivă la aceeaşi dată, prin care persoana transferabilă a fost condamnată la pedeapsa de 2 ani închisoare (730 de zile) pentru comiterea infracţiunii de trafic de persoane (de migranţi), faptă prevăzută de art. 353 alin. 1 şi alin. 2 pct. a şi b din Codul penal ungar, având ca şi corespondent în legislaţia română infracţiunea de trafic de migranţi prevăzută de art.263 alin.1, 2 lit.a Cod penal. Va lua act că persoana transferabilă şi-a exprimat acordul de a executa pedeapsa aplicată de autorităţile judiciare din Ungaria, într-un penitenciar din România. Va dispune transferarea persoanei condamnate într-un penitenciar din România, în vederea continuării executării pedepsei de 730 zile. Va deduce din pedeapsa recunoscută perioada în care persoana condamnată s-a aflat în stare de arest, începând cu data de 17.12.2021 la zi”, se arată în motivarea instanței.

Foto ilustrativ.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *