fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Muncitorul care a căzut de pe acoperișul Primăriei Hunedoara a murit. Antreprenorul principal și firma care lucra în baza unui contract de subantrepriză au fost amendate

Bărbatul de 41 de ani, care a căzut de pe acoperișul Primăriei Hunedoara a murit, în urmă cu o săptămână, la Timișoara. Acesta lucra „la negru” pentru o firmă din județul Covasna, Workss Construct C.O.C. SRL, care era subcontractor al lucrărilor câștigate la licitație de Electroprecizia AG Săcele SRL.

Workss Construct C.O.C. SRL avea în șantier, la momentul producerii accidentului de muncă, cinci angajați fără forme legale. Firma a fost constituită în luna iulie 2022 și are un singur angajat înregistrat în REVISAL, și anume administratorul societății, Simona-Georgiana Rupi, o tânără de 24 de ani.

După decesul victimei, cercetarea accidentului de muncă a fost preluată de ITM Hunedoara. Instituția de control a amendat ambele firme, dar ancheta este departe de a fi finalizată.

„Cercetarea a fost preluată de noi după decesul victimei. Am amendat și pe RM (relații de muncă) și pe SSM (securitate și sănătate în muncă), inclusiv pe antreprenorul general, care a fost amendat pentru că nu a avut instruirea la intrarea în șantier a subantreprenorilor. Antreprenorul principal nu îi poate instrui pe angajați, la momentul intrării în șantier, pentru că ei (n.r.- angajații) nu există din punct de vedere al contractelor de muncă. (…) Antreprenorul general ar trebui să aibă instruirea la intrarea în șantier. Acolo se poate vedea dacă au angajați, dacă nu au. Am dat amendă antreprenorului general (Electroprecizia AG Săcele – n.r.) de 8.000 de lei, pe neinstruire la intrare în șantier. Sunt amenzile mici. Amenda luată de subantreprenor a fost de 100.000 de lei, adică câte 20.000 de lei pentru fiecare angajat descoperit în șantier fără carte de muncă, 8.000 de lei pentru alte abateri, plus că va mai primi pentru lipsa echipamentelor și pentru altele”, a declarat inspectorul șef al ITM Hunedoara, Adrian Florin Bozdog.

Doi dintre frații victimei, care lucrau și ei pe șantier fără contract de muncă, au refuzat să vină la declarații. Astăzi, ITM Hunedoara va încerca din nou să obțină o declarație de la cei doi.

„Avem 15 zile să cercetăm evenimentul, dar s-ar putea să nu obținem toate documentele la timp. Avem ceva probleme. Astăzi, sunt chemați la declarații doi frați ai victimei, care și ei erau fără contract. Refuzaseră la un moment dat să vină la declarații, iar acum încercăm să intrăm cu poliția din Covasna, cu ITM Covasna, dar deocamdată nu am o soluție. S-ar putea să fac o solicitare de prelungire a termenului de soluționare, pentru că nu am o soluție clară la ora aceasta”, a declarat Adrian Florin Bozdog, inspector șef al ITM Hunedoara.

În dimineața zilei de 2 martie, unul dintre muncitorii care lucrează la reabilitarea acoperişului clădirii Primăriei Hunedoara a căzut de la înălţime. Bărbatul de 41 de ani a fost transportat la spitalul din Hunedoara, unde s-a luat decizia ca victima să fie transportată cu un elicoper la Timișoara, starea ei fiind critică. Muncitorul avea o disecție de aortă, care îi provocase o hemoragie internă, dar și alte trumatisme grave. În data de 14 martie, după aproape două săptămâni, bărbatul a decedat.

1 thought on “Muncitorul care a căzut de pe acoperișul Primăriei Hunedoara a murit. Antreprenorul principal și firma care lucra în baza unui contract de subantrepriză au fost amendate

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *