fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Ministrul Dezvoltării, Adrian Veștea, vizită de lucru în județul Hunedoara. Cu ce probleme se confruntă primarii și reprezentanții CJ Hunedoara

Vizită de lucru a ministrului dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Ioan Veștea, în județul Hunedoara. Astăzi, ministrul a participat la o întâlnire cu primarii din județ pentru a afla, „la firul ierbii”, problemele cu care aceștia se confruntă.

La întâlnire au participat directorul general al Companiei Naționale de Investiții,  Manuela – Irina Pătrășcoiu, Gabriel Stanciu, directorul general al Agenției Naționale pentru Locuințe, Alexandru-George Soare, directorul general al Direcției Generale Dezvoltare Regională și Infrastructură, deputatul Vetuța Stănescu și membru al Comisiei pentru administraţie publică şi amenajarea teritoriului din Camera Deputaților, dar și primarii din județul Hunedoara, președintele CJ Hunedoara și prefectul județului Hunedoara.

Problemele ridicate de edilii județului Hunedoara au fost, în principal, despre bani. Prețul materialelor de construcții, care a explodat în ultima jumătate de an, a făcut ca bugetele locale să fie îngreunate.

„Noi avem proiectul cu locuințele sociale. Este un proiect finanțat 50% din fonduri guvernamentale, și 50 % din fonduri de la bugetul local. Creșterea de prețuri foarte mare de la studiul de fezabilitate, până la execuția lucrărilor, a făcut ca valoarea proiectului să crească mult. Am ajuns în situația în care, de fapt, primăria plătește 75%, iar fondurile guvernamentale sunt la o valoare de 25%. În urma discuțiilor cu domnul ministru, pentru că nu este vorba despre un caz singular, ci așa se întâmplă cu toate proiectele de la toate primăriile din țară, vor căuta soluții pentru a echilibra procentele, în  așa fel încât finanțarea să fie asigurată în proporție de 50% – 50% ”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

blank

O altă problemă ridicată de președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor, a fost aceea a Cetăților Dacice din munții Orăștiei.

„Administrația locală și județeană se confruntă cu o serie de probleme care au fost dezbătute, astăzi, la Deva, în prezența domnului Adrian Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Mă bucur că noul ministru provine din administrație, având o experiență de aproape 20 de ani ca primar și președinte de consiliu județean. Asta ne dă speranțe că activitatea administrației locale poate fi îmbunătățită cu sprijin de la nivel guvernamental. Am ridicat câteva probleme cu care ne confruntăm și am solicitat sprijin pentru rezolvarea acestora.
Prima se referă la administrarea cetăților dacice, trecute în 2020 de la Ministerul Culturii în proprietatea CJ Hunedoara, pentru care nu au fost transferate și posturile necesare administrării acestor monumente. A doua problemă se referă la reducerea posturilor neocupate în administrație. Susțin acest demers, dar atrag atenția că, în sistemul sanitar, sunt posturi neocupate care nu pot fi eliminate! Sunt posturi de medici, asistenți medicali, infirmieri și personal necesar desfășurării activității în condiții optime!

De asemenea, am atras atenția că unitățile administrativ-teritoriale care au contractat proiecte cu finanțare nerambursabilă se confruntă cu dificultăți în asigurarea cofinanțării.
Îi felicit pe primarii care au câștigat noi proiecte care vizează extinderea rețelelor de alimentare cu gaz-metan, dar și pe cei trei care au semnat noi contracte de execuție pentru proiecte finanțate prin Compania Națională de Investiții.
Cred că întâlnirea de azi a fost constructivă și, pe această cale, îi mulțumesc domnului ministru Adrian Ioan Veștea și echipei sale pentru vizita în județul Hunedoara”, a spus președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor. 

 

„Am început deplasări în toate județele țării. Până în prezent avem deplasări în 12 județe, în care am avut discuții cu primarii. Îmi doresc să înțeleg, la firul ierbii, fiecare problemă pe care o întâmpină colegii noștri din administrația publică, fie că sunt primari, fie președinți de Consilii Județene, în așa fel încât să avem un grad de absorbție cât mai mare. Întrebările au fost legate, în principal, de programele pe care noi le derulăm. Au fost întrebări pe contractele pe care noi le avem în derulare pe PNRR și pe proiectele pe care le derulăm prin CNI”, a spus ministrul Adrian Veștea.

blank

„Vizita în teritoriu a echipei de lucru condusă de ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Adrian Ioan Veștea, este una cu un impact extraordinar pentru județul nostru. Este o perioadă cu foarte multe investiții aflate în curs de aprobare sau în curs de implementare, investiții derulate prin mai multe programe guvernamentale și europene și cred că este esențial să fie purtate discuții directe între executivul central și reprezentanții din plan local, cu scopul de a remedia orice problemă existentă. Ministrul Adrian Veștea este un profesionist desăvârșit, orientat spre oameni și comunități, care a demonstrat, prin experiența și reușitele înregistrate de-a lungul anilor, că orice problemă poate fi rezolvată. Totodată, primarii sunt invitați să ia parte la ședințele de lucru ale Colegiului Prefectural al județului Hunedoara, în vederea dialogului direct cu reprezentanții serviciilor publice deconcentrate județene. În acest mod, problemele expuse directorilor acestor servicii publice pot fi rezolvate cu celeritate. Contractele încheiate astăzi cu mai multe administrații locale hunedorene demonstrează angajamentul nostru ferm pentru progresul și dezvoltarea județului Hunedoara”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

După întâlnire, ministrul a făcut o scurtă plimbare pe Centrul Istoric din municipiul Deva.

„Oaspeții noștri au fost plăcut impresionați de cum arată pietonala din centrul Devei. Apoi am fost în zona Deva Nouă, unde i-am prezentat ministrului stadiul lucrărilor la centrul pentru persoanele vârstnice, clinica paliativă, școala cu clasele 0-12 și la noua mânăstire. Domnul ministru Adrian-Ioan Veștea ne-a asigurat, încă o dată, de toată susținerea sa”, a mai spus primarul Devei, Florin Oancea.

blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *