fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Lăudați de ministrul Mediului. Județul Hunedoara va avea 450 de insule ecologice digitalizate, finanțate prin PNRR

Județul Hunedoara va avea 450 de insule ecologice digitalizate, finanțate prin PNRR. Într-o declarație făcută astăzi, ministrul Mediului a lăudat autoritățile locale din județul Hunedoara pentru că s-au mobilizat și au depus proiecte la timp. Din cele 450 de insule digitalizate pentru colectarea separată a deșeurilor, 93 vor ajunge la Deva.

„Municipiul Deva a câștigat finanțare pentru 93 de insule ecologice digitalizate care vor înlocui în cea mai mare parte, actualele platforme de colectare a gunoiului menajer, urmând a fi construite în aceleași locații. Valoarea eligibilă a acestui proiect este de 7.815.363,68 lei cu TVA (aproape 1, 6 milioane euro). Obiectivul specific al acestui proiect este dezvoltarea unui management eficient, prin suplimentarea capacităților de colectare separată, reutilizarea și valorificarea deșeurilor. Căutăm permanent soluții cât mai civilizate, cu impact scăzut asupra mediului și a eliminării disconfortului cetățenilor. Construirea acestor insule digitalizate supraterane reprezintă soluția adecvată în vederea implementării colectării separate a deșeurilor, controlului și monitorizării parametrilor de calitate a mediului și cu impact direct asupra sănătății populației”, a declarat primarul Devei, Florin Oancea.

Autoritățile publice locale din România au depus 169 de cereri de finanțare în cadrul apelul de finanțare deschis în perioada 15 septembrie – 24 noiembrie 2022, având o alocare financiară de 1,28 miliarde de lei. Au fost aprobate 167 de cereri de finanțare pentru un număr total de 8.395 de insule ecologice digitalizate, cu o valoare de 579 milioane lei. Se estimează că semnarea contractelor de finanțare în cadrul acestei subinvestiții va avea loc până la finalul lunii februarie.

„Îi felicit pe toți cei care s-au mobilizat și au depus în timp util cererile de finanțare, mai ales autoritățile locale din județele Hunedoara, Constanța și Cluj, fiecare cu peste 450 de insule ecologice solicitate. Ne pregătim deja pentru lansarea unui nou apel de proiecte pentru fondurile rămase, astfel încât și cei care nu au reușit să depună cererile în prima sesiune să aibă ocazia să o facă. România trebuie să treacă cât mai urgent la un nou tip de gândire în ceea ce privește managmentul deșeurilor, astfel încât fiecare să plătească pentru cantitatea de deșeuri pe care o produce. Platformele subterane, containerele semi îngropate și sistemele supraterane de colectare selectivă a deșeurilor reprezintă soluția ideală pentru problema gunoiului din comunități, mai ales în zonele turistice și în centrul orașelor. Finanțăm integral aceste insule ecologice digitalizate care garantează eliminarea în mare proporție a mirosurilor neplăcute, a vandalizării, a aspectului neplăcut pe care țarcurile actuale îl au. De asemenea, îndeamnă la o colectare separată oferind operatorilor locali un sistem smart de gestionare a deșeurilor, cu containere inteligente în care vor putea fi aruncate separat deşeurile biodegradabile, hârtia, plasticul, sticla sau metalul”, a declarat ministrul Tánczos Barna.

Ca urmare a implementării acestei subinvestiții, până la 30 septembrie 2024 se vor realiza și operaționaliza cel puțin 7.000 de insule ecologice digitalizate, iar până la 30 iunie cel puțin 13.752.

Subinvestiţia sprijină activități specifice pentru înfiinţarea şi dotarea cu insule ecologice digitalizate (ansamblu de containere), acţiuni specifice pentru dezvoltarea platformei software necesară operării insulelor ecologice digitalizate şi administratorii datelor, nu în ultimul rând, acţiuni specifice de promovare a investiţiilor, precum şi pentru promovarea principiului „plăteşte pentru cât arunci”, în funcție de deşeurile colectate separat: hârtie şi carton, plastic şi metal, sticlă, deşeuri biodegradabile și reziduale.

Cum funcționează insulele digitalizate

Insulele ecologice funcționează pe bază de cartele de acces, ceea ce împiedică depozitarea deșeurilor în alte locuri decât în cele special amenajate, amplasate în proximitatea locuințelor cetățenilor și sunt compuse dintr-un ansamblu de containere pentru colectarea separată a deșeurilor astfel:

  • subterane (care necesită lucrări de construcții și montaj) sau supraterane (care nu necesită construcții și montaj);
  • protejate anti-vandalism și împotriva accesului neautorizat;
  • dotate cu acces digitalizat pentru persoanele fizice arondate;
  • modul GSM pentru transmisie date;
  • bază de date privind beneficiarii serviciului și
  • interfață de facturare pentru toate UAT-urile beneficiare.
  • Datele sunt agregate și utilizate într-un sistem digital, instrument principal de monitorizare și raportare, ce oferă informații privind volumele și tipurile de deșeuri colectate precum și persoanele care introduc deșeurile în containere. Fiecare insulă ecologică trebuie să deservească minimum 200 de locuitori/apartamente.

Un beneficiar are dreptul să depună mai multe cereri de finanţare, dar cuantumul total cumulat al finanţării acordat în cadrul Investiţiei 1, Subinvestiţiile 1.a, 1.b, 1.c nu poate depăşi pragul maxim de 15 milioane de euro/beneficiar.

Valoarea maximă eligibilă a proiectului corespunde unui cost unitar eligibil, după cum urmează: insule supraterane încasetate cu containere – alocare de 10.000 euro/insulă, fără TVA; insule supraterane cu containere individuale – alocare de 19.000 euro/insulă, fără TVA; insule subterane cu containere individuale – alocare de 50.000 euro/insulă, fără TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *