Cel mai bogat oier din România, Dumitru Andreșoi, și doi angajați ai APIA Hunedoara, Veronica Topor și Marius Szabo, au fost reținuți de procurorii Parchetului European (EPPO) aseară, fiind acuzați de fapte grave de corupție. În urmă cu puțin timp, în urma unei solicitări făcute de „Știri din Hunedoara” Parchetul European ne-a transmis o informare oficială, cu privire la acuzațiile aduse omului de afaceri și funcționarilor publici ai APIA Hunedoara.
Șapte funcționari publici sunt puși sub acuzare în acest caz, cu un prejudiciu de peste două milioane de euro.
Iată, mai jos, informarea făcută de EPPO:
„Parchetul European (EPPO) din Timișoara (România) a arestat ieri trei suspecți, inclusiv doi funcționari publici, într-o anchetă privind o schemă criminală care a obținut 2,2 milioane de euro din fonduri UE pentru pășuni.
Una dintre persoanele reținute este un crescător de oi care deține o mare moșie în România. Potrivit anchetei, el a pus bazele unei scheme penale pentru a obține subvenții UE pentru pășuni neeligibile pentru fonduri, folosind funcționari publici ai agenției de plăți din România pentru a facilita procesul.
Pe baza probelor, în perioada 2018 – 2023, crescătorul de oi s-a folosit de angajați pentru a identifica pășuni pe care nu le deținea și pentru a le închiria pe numele părinților săi și al unei societăți comerciale controlată de acesta, pentru a obține în mod fraudulos fonduri UE. Se înțelege că funcționarii publici din cadrul Agenției Române de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA) – Centrul Județean Hunedoara s-au consimțit în schemă.
Potrivit anchetei, crescătorul de ovine a depus cereri de subvenții cu privire la terenuri pe care nu le deținea, sau a solicitat sprijin pe suprafețe mai mari decât cele depuse. În plus, acesta ar fi depus cereri pentru suprafețe împădurite care nu sunt eligibile pentru sprijin, apelând la ajutorul unor funcționari publici de la APIA.
În acest fel, suspectul a obținut aproximativ 2,2 milioane de euro (11 211 935,22 lei) din fonduri agricole UE.
O cerere suplimentară de aproximativ 1,6 milioane de euro (8 293 626 lei) a fost depusă la APIA, dar fondurile nu au fost plătite, datorită anchetei în timp util a EPPO.
Procurorul delegat european care se ocupă de anchetă a dispus reținerea celor trei suspecți pentru 24 de ore, urmând să solicite arestarea preventivă a acestora. În plus, încă opt persoane au fost puse sub acuzare, inclusiv alți cinci funcționari publici.
Pentru a compensa prejudiciul adus bugetului UE, a fost emis un ordin de înghețare.
Măsurile de investigație au contat pe sprijinul Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Timiș și al Inspectoratului de Poliție Județean Arad – Serviciul de Investigare a Criminalității Arad. Economice).
Ancheta este în desfășurare, pentru a se stabili amploarea activităților infracționale suspectate.
Toate persoanele implicate sunt prezumate nevinovate până la probarea vinovăției de către instanță”, se arată în comunicatul EPPO, transmis către „Știri din Hunedoara”.