Sacrificarea mieilor destinați comercializării în unități de vânzare cu amănuntul se va face numai în abatoarele autorizate sanitar veterinar (SC Barbarul SRL-Nojag, SC Fermă Poieniță SRL Brad), iar cei destinați pentru consum familial, excepțional, în spații amenajate temporar, numai pentru perioada 04.04.2023-08.04.2023 (premergătoare Paștelui catolic) și 11.04.2023-15.04.2023 (premergătoare Paștelui ortodox), organizate în condițiile legii, în care să se asigure supravegherea sanitară veterinară și în care sunt respectate condițiile stabilite de Reg.CE 852/2004, Reg.CE 853/2004, Reg. CE 1/2005, Reg. CE 1099/2009 privind bunăstarea animalelor și gestionarea MRS și SNCU.
Până în prezent, la nivelul DSVSA Hunedoara s-au depus cereri pentru avizarea și funcționarea următoarelor centre temporare de sacrificare:
-Consiliul Local al mun. Petroșani – centru temporar de sacrificare la nivelul pieței agroalimentare
-Primăria mun. Oraștie – centru temporar de sacrificare la nivelul pieței agroalimentare
La sacrificare vor fi admise doar animale identificate conform legislației în vigoare, animale sănătoase și crescute în gospodării, ferme și localități fără boli transmisibile și însoțite de documente de mișcare, iar transportul acestora trebuie efectuat numai cu mijloace auto autorizate sanitar veterinar și animalele vor fi însoțite de certificate sanitare veterinare care să ateste sănătatea acestora, precum și de documente care să cuprindă informații despre lanțul alimentar.
În cazul mieilor destinați sacrificării la nivelul spațiilor amenajate temporar se va ține cont de următoarele aspecte:
-controlul stării de sănătate al animalelor, respectiv efectuarea unui examen antemortem de către un medic veterinar oficial,
-verificarea regulilor de bunăstare a animalelor în timpul sacrificării conform Reg. CE 1099/2009,
-efectuarea examenului postmortem al cărnii și organelor de către un medic veterinar oficial,
-verificarea eliminării subproduselor de origine animală care nu sunt destinate consumului uman conform Reg. CE 1069/2009,
-verificarea condițiilor de depozitare și comercializare a cărnii de miel.
Carnea rezultată din sacrificarea mieilor în centrele temporare, va fi marcată cu marca de sănătate de formă rotundă cu diametrul de 3,5 cm, în interiorul căreia este înscris indicativul județului urmat de codul numeric acordat de DSVSA județeană.
Carnea de miel provenită din aceste spații temporare de sacrificare nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/ autorizate sanitar veterinar, ci va fi comercializată direct către consumatorii finali.
Funționarea locurilor temporare de sacrificare a mieilor este permisă numai în perioada 04.04.2023-08.04.2023 (premergătoare Paștelui catolic) și 11.04.2023-15.04.2023 (premergătoare Paștelui ortodox) între orele 07:00-17:00.
Având în vedere riscurile pentru sănătatea publică care decurg în cazul tăierii animalelor în spații neautorizate și fără supraveghere sanitară veterinară, DSVSA Hunedoara recomandă că aprovizionarea consumatorilor cu carne de miel să se facă numai din unități/abatoare autorizate și din centrele/spațiile amenajate temporar pentru sacrificarea mieilor.
Consumatorii pot sesiza abateri de la normele sanitare veterinare în vigoare, înregistrate pe teritoriul județului Hunedoara, la telefon 0254221145 sau se pot adresa Circumscriptiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor Oficiale unde va fi afișat programul de lucru, persoană responsabilă și numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect de nelegalitate.
DSVSA Hunedoara