Despre purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Hunedoara, aproape toată lumea știe că este și preot. Dar, puțină lume cunoaște faptul că omul legii și omul în slujba lui Dumnezeu, practică Karate Tradițional, la clubul ACS Ronin, din Deva, iar de curând, mai exact ieri, a obținut centura neagră.
Bogdan Nițu a susținut ieri unul dintre cele mai importante examene din viața unui karatist, iar la final sportivul a reușit să devină senpai, având centura neagră cu 1 Dan. Practică acest sport de aproape 7 ani, împreună cu fiica sa, în vârstă de 16 ani, care are și ea centura verde.
„Trebuie să fii mereu pregătit pentru a-ți apăra viața ta și pe a celorlalți. Sportul acesta nu promovează niciodată violența, ci este eminamente un sport defensiv, pentru autoapărare. Noi încercăm să le dăm tinerilor modele de viață sănătoase, să aibă o preocupare de a-și cheltui timpul și energia într-un sens constructiv, practicând un sport, chiar și un sport de contact controlat, care îți oferă echilibru, controlul emoțiilor, concentrare, atenție, dar și respectul față de celălalt. Asta pentru că orice luptă, în karate, începe și se termină cu salutul adversarului. Îi mulțumesc senseiului Mircea Popa pentru îndrumare, sprijin și răbdarea oferită”, a spus Bogdan Nițu.
Plini de energie, cu un bagaj tehnic și fizic foarte bun, sportivi din cadrul clubului de karate tradițional ACS Ronin au reușit să promoveze examenul de kyu. După un an de antrenamente intense sub îndrumarea sensei Mircea Popa (maestru emerit al sportului, centura neagră – 6 dan), sportivi au susținut probele de kihon, kata, kumite și pregătire fizică.
Examenul de centură are drept scop evaluarea tehnico-tactică a sportivului, atât din punct de vedere fizic cât și mental și își propune că îi inițieze pe practicanții artelor marțiale într-un nivel de întelegere cât mai profundă a stilului pe care îl practică.
Asociația Clubul Sportiv Ronin Deva este afiliată la Federatia Romană de Karate Tradițional, iar examenul de ieri s-a desfășurat după regulile acestei Federații.
La finalul evaluării, care atestă – pentru unii sportivi – mai bine de 6 ani de practivă a karateului tradițional sub îndumarea Sensei Mircea Popa, toți participanții au obținut gradul următor (obținând centuri de culoare galben, verde, maro și neagră).
Sensei Mircea Popa a adresat felicitări tuturor sportivilor și le-a urat succes pe mai departe, la competițiile naționale și internaționale ce vor avea loc în cursul anului 2024, subliniind faptul că „practicarea karateului tradiţional înseamnă și adoptarea unui stil de viaţă, respectarea unor principii care presupun ordine, logică și scop nobil în tot ce se întreprinde în viaţă”.