Aproape jumătate din consumul de apă pe care l-a avut județul Hunedoara în anul 2021, reprezintă pierderile din rețeaua ApaProd. Este scris negru pe alb, într-o adresă pe care societatea a transmis-o administraței locale a municipiului Deva. Procentul care reprezintă pierderile de apă este de 40,21%, dar în realitate, ApaProd vrea să încaseze de la toate Unitățile Administrativ Teritoriale (UAT) banii pe 8,3 milioane de metri cubi de apă, care s-au pierdut din rețea în anul 2021.
Aceste pierderi sunt imense. Lacul Cinciș are un volum de apă, conform Wikipedia, de 43,5 milioane de metri cubi. În aproximativ 5 ani, pierderile de apă din rețeaua ApaProd ar putea umple Lacul Cinciș.
Ieri, la ședința Consiliului Local Deva, aleșii locali au votat un proiect inițiat de edilul municipiului, Florin Oancea, prin care reprezentantului municipalității în AGA Aqua Prest îi este dat un mandat clar: să voteze împotriva pierderilor de apă. 56 de UAT sunt în ADI Aqua Prest, pe raza cărora operează Apaprod.
Contactat de Știri din Hunedoara, administratorul public al municipiului Deva, Traian Berbeceanu, a spus că municipiul Deva nu va plăti pierderile din rețea.
„Sunt peste 8,3 milioane de metri cubi de apă înregistrate ca și pierderi la nivelul tuturor UAT-urilor care fac parte din ADI Aqua Prest. Noi nu vom plăti aceste pierderi, pentru că ApaProd nu intervine la timp, atunci când sunt avarii. Mandatul reprezentatului municipiului Deva în ADI Aqua Prest este clar: să nu voteze pierderile. Sunt străzi unde au fost avarii, a curs apa ore întregi pe acele străzi, au fost anunțate avariile, iar nimeni nu a intervenit”, a spus administratorul public al municipiului Deva, Traian Berbeceanu.
Consilierii locali ai Devei au votat ieri pentru a-i da mandat reprezentantului UAT Deva să se împotrivească plății acestor pierderi.
„La acest serviciu (n.r.- ApaProd) este un grad de nesimțire maximă. Sunt multe străzi (n.r. – pe care nu se intervine când sunt avarii), chiar ieri am constatat că pe Aurel Vlaicu a curs apa încontinuu două ore și jumătate. Am sunat să îi anunț, nu a intervenit nimeni”, a spus, în ședința Consiliului Local consilierul local Tiberiu Barstan.
Într-un dialog pe care l-a avut cu consilierii locali care au ridicat aceste probleme, administratorul public al Devei a transmis că rețeaua de apă nu este în administrarea primăriei.
„Așa cum este și în proiectul de hotărâre, bineînțeles că nu am fost de acord cu pierderile pe care Aqua Prest ni le-a transmis, și acesta este mandatul reprezentantului care va merge acolo, să voteze împotriva acestei pierderi. Știți foarte bine că nu este în administrarea noastră rețeaua de apă. Sunt pierderi, iar în mod repetat am sesizat ApaProd cu privire la avarii, cu privire la sesizări pe care le-am primit de la cetățeni, care spuneau că au anunțat ApaProd-ul, care le-a spus că nu poate să vină seara, că vin a doua zi dimineață. Am sunat și noi la conducerea ApaProd și le-am spus să aibă în vedere că nu le vom plăti niciun fel de pierderi, tocmai din cauza faptul că nu intervin la timp și cu celeritate, acolo unde sunt avarii. Mai mult decât atât nu putem să facem. ApaProd-ul nu este în subordinea primăriei”, a spus Traian Berbeceanu.
Rămâne de văzut cum vor vota reprezentanții administrațiilor locale în ADI Aqua Prest.
Pe facebook, pe diferite pagini de socializare, mereu sunt anunțate situații în care ApaProd nu intervine la avarii. Una dintre ele a avut loc în data de 1 iulie a acestui an, iar persoana care a făcut postarea susținea că de o săptămână apa curge fără oprire, iar nimeni nu intervine.
În anul 2020, un videoclip filmat în Hațeg în anul 2018, a devenit viral pe rețelele de socializare, după ce a apărut o fotografie cu modul înă care angajații ApaProd peticeau conducta de apă potabilă. Mai exact, conducta a fost împânzită cu țepușe din lemn, care să astupe fisurile. Au fost probleme de acest gen pe parcursul a doi ani, pe un tronson care are mai mult de o jumătate de kilometru.
O sã vi se pare ciudat dar chiar șefii lor îi învățau și îndrumau pe muncitori cum sa facă branșările ilegale sau neconforme.
Sunt deja celebrii: Antal,Ungur,Gherman,etc…apoi se plângeau,pe partea cealaltă că „nu se recuperează datoriile”.
Mai nou au toți firme.