Aproape 5.000 de hunedorence suferă de cancer de sân și cancer de col uterin. Cifrele sunt „reci”, dar realitatea și suferința acestora este cruntă. Potrivit Direcției de Sănătate Publică a județului Hunedoara, numai anul acesta au fost depistate 237 de cazuri noi de cancer de sân în județul nostru, iar alte 123 de femei au primit diagnosticul dur de cancer de col uterin.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii, la initiativa Societăţii Americane a Cancerului, începând cu 1985, a stabilit prin convenţie internaţională ca luna octombrie să fie Luna Internaţională a Conştientizării Cancerului Mamar, iar ,,Ziua luptei împotriva cancerului de sân” este marcată anual, începând din 2014, la data de 1 octombrie. Scopul decretării acestei zilei este acela de a creşte gradul de conştientizare cu privire la cancerul de sân şi subliniază importanţa campaniilor de informare, a prevenţiei şi programelor de screening.
Această formă de cancer nu produce durere în fazele incipiente si nu se manifestă prin alte simptome decât în faze târzii. Cancerul de sân apare predominant la femei, cu toate că şi bărbaţii pot dezvolta această formă de cancer, de asemenea, boala, reprezentând aproximativ 1% din cazuri (riscul ca un bărbat să dezvolte cancer mamar este de 1 la 1000). Incidenţa cancerului de sân a crescut lent, dar continuu în ultimele decade.
Cancerul de sân este principala cauză de deces prin cancer la femeile de 40-59 de ani iar riscul creşte odată cu vârsta. O statistică nu tocmai încurajatoare spune că una din opt femei va suferi de cancer la sân, dupa cum arată Institutul Național de Cancer al Statelor Unite, dar pentru Europa statistica evidențiază o situație diferită asfel o femeie din şase prezintă risc imbolnăvire , iar pentru anumite zone industrializate este vorba de o femeie din patru. Datorită progreselor înregistrate atât în depistarea precoce, cât şi în tratamentul sistemic adjuvant, rata mortalităţii prin cancer mamar a scăzut constant în ultimii ani în întreaga lume.
Cu toate acestea, el reprezintă încă principala cauză de mortalitate prin cancer în rândul femeilor din multe state ale lumii, inclusiv România În prezent, nu există suficiente cunoștinte cu privire la cauzele cancerului mamar, așa că diagnosticarea sa timpurie rămâne principala metodă de control a bolii. Atunci când cancerul este depistat precoce, există posibilități adecvate de diagnosticare și tratament existând șanse mari de vindecare. Strategiile recomandate pentru diagnosticarea timpurie a bolii includ informarea populației cu privire la primele semne și simptome și implementarea unor programe de screening prin examinare clinică și mamografie .
În vederea combaterii afecţiunilor oncologice, Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă două acţiuni convergente :
- depistarea precoce, în stadii incipiente ale afecţiunilor, curabile prin tratament specific, prin campanii de informare şi programe de screening,
- prevenţia, în scopul reducerii sau eliminării expunerii la factorii de risc: carcinogeni din mediu, stilul de viaţă, nutriţie, activitate fizică.
Peste 8.900 de cazuri de cancer de sân sunt diagnosticate în fiecare an în România, 1.800 dintre acestea în stadiile cele mai avansate ale bolii. 25 de femei sunt diagnosticate zilnic în ţara noastră cu cancer de sân, iar statisticile înregistrează un procent al mortalității din cauza cancerului mamar de 36% (din cazurile diagnosticate), mai mare decât media europeană (29%) şi chiar decât cea mondială (31%). Estimarea riscului individual pentru cancer de sân este dificilă, mai ales că în cele mai multe cazuri nu pot fi incriminați decât sexul feminin și înaintarea în vârstă.
Totuși, cei mai cunoscuți factori de risc sunt:
- antecedentele familiale de cancer la sân;
- vârsta (după 50 ani, riscul crește spectaculos);
- ascendența în populații cu risc (femeile evreice care prezintă rude cunoscute cu o mutație genetică specifică genei BRCA 1/2);
- obezitatea și alimentația bogată în grăsimi animale, cu atât mai mult asociată cu alte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi fumatul, consumul de alcool și sedentarismul;
- istoricul reproductiv al femeii: prima menstruație la vârste fragede, prima sarcină și alăptatul la vârste târzii, instalarea tardivă a menopauzei, tratamentul substitutiv cu estrogeni și progesteron;
- antecedente medicale specifice – numărul crescut de biopsii mamare, radioterapie la nivelul toracelui etc.
Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara va desfăşura acţiuni de constientizare a populatiei, prin transmiterea prin mediul on-line a materialelor informative , la medicii de familie și spitale, cu privre la incidenta mare a cancerului de sân.și a faptului că este foarte important ca acesta să fie depistat la timp. O altă acțiune de informare va fi o sedință de lucru cu asistentii comunitari si mediatorii sanitari unde aceștia vor fi instruiți și vor primi materiale pentru a fi diseminate la populația vulnerabilă.
În același timp se vor desfașura acțiuni de promovare a Proiectului cu titlul ,,Fii responsabilă de sănătatea ta – programe regionale de prevenție, depistare precoce, diagnostic și tratament precoce al cancerului de sân “, proiect cofinanțat din Fondul Social European în colaborare cu Spitalul Municipal Oraștie .
Excesul și abstinenta sunt cauzatoare de multiplicare haotica a celulelor…