În cadrul unei ceremonii desfășurate la Consiliul Județean Hunedoara, președintele Laurențiu Nistor și șeful delegației marocane, Mohamed Chaouki, au semnat astăzi, la Deva, acordul care pune bazele cooperării dintre Județul Hunedoara și regiunea Béni Mellal-Khénifra.
„Vizita delegației din Maroc și semnarea acestui document reprezintă un pas important în consolidarea relațiilor de prietenie și colaborare dintre România și Regatul Marocului, respectiv baza unei colaborări fructuoase între regiunile noastre. De altfel, politica de extindere a relațiilor externe este una dintre direcțiile de care suntem preocupați constant, iar acordul pe care îl semnăm, astăzi, deschide calea unui traseu comun cu regiunea Béni Mellal-Khénifra, pe care sper să îl parcurgem împreună cu succes”, a declarat președintele Laurențiu Nistor, în cadrul întâlnirii.
Șeful delegației marocane, Mohamed Chaouki, a reiterat faptul că vizita este menită să consolideze relațiile dintre țara sa și România, dar arată și dorința de cooperare în vederea dezvoltării comunităților din cele două teritorii prin identificarea direcțiilor de dezvoltare din sfera economică, socială, a dezvoltării rurale, comerțului, patrimoniului natural. Un punct important care se regăsește în acest acord îl reprezintă cooperarea dintre Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului și Geoparcul Internațional UNESCO M’Goun din Maroc.
„Cooperarea aceasta arată legătura dintre geoparcuri, dintre regiuni, dar și dintre România și Maroc. Sunt diferite domenii de cooperare, care pot fi dezvoltate, cum ar fi educația, schimburi culturale, schimburi între comunități, în ceea ce se cheamă meșteșugurile locale din teritoriul nostru și din Hunedoara, schimburi turistice. De asemenea, invitația ca cei de aici, să vină în Maroc, pentru a identifica mai bine toate direcțiile de dezvoltare”, a spus șeful delegației marocane.
Alexandru Andrășanu, directorul Geoparcului Dinozaurilor Țara Hațegului spune că cele două geoparcuri se asemenea dintr-un punct de vedere.
„Similitudinea dintre cele două geoparcuri o reprezintă dinozaurii. Sunt urme de dinozauri. Eu am avut onoarea și șansa de a evalua geoparcul din Maroc, când au depus candidatura, astfel încât am avut o vizită de câteva zile acolo și am văzut urme de dinozauri, am văzut resturile de dinozauri, muzeul pe care îl contruiesc acum, dar, mai ales, am văzut comunitățile și frumusețea locului. Ei vor găzdui anul viitor conferința internațională a geoparcurilor UNESCO. Anul viitor, în septembrie, sperăm să putem merge o delegație mai mare din județul Hunedoara, pentru a reprezenta România, geoparcul, dar mai ales pentru a întâri această cooperare care există”, a declarat Alexandru Andrășanu.
Geoparcul din regiunea Béni Mellal-Khénifra, din Maroc, este primul geoparc din Africa și din lumea arabă, iar acum a devenit un model pentru alte geoparcuri din Africa. Geoparcul are un teritoriu fabulos, și este un suport pentru dezvoltarea comunităților locale.
„Cred că ceea ce ne-a unit mai mult este geoparcul dinozaurilor. Ei au un parc foarte mare, de 6000 de km patrați, ceea ce este enorm. Ei au dorit, în urma documentării despre geoparcul nostru, să facem acest protocol de colaborare, de care, sincer vă spun, am fost foarte interesați. Pe parcursul vizitei pe care o vom face și noi la ei, în Maroc, și pe parcursul relațiilor de colaborare dintre noi, sunt convins că se pot face multe”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.
Delegația din regiunea Béni Mellal-Khénifra, compusă din nouă persoane, printre care se regăsesc membrii ai Consiliului Regional care coordonează o serie de comisii, un primar de comună și reprezentanți ai Geoparcului din Maroc, se află în județul Hunedoara pentru o vizită de trei zile. Delegația este însoțită de adjunctul ambasadorului Regatului Marocului la București.
În cadrul șederii în județul Hunedoara, oaspeții marocani au incluse în program vizite la situl Ulpia Traiana Sarmizegetusa, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Castelul Corvinilor. Ziua de joi, 03 noiembrie, este rezervată întâlnirilor și vizitelor la Geoparcul Internațional UNESCO Țara Hațegului.