fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Voluntarii și viitorii asistenți sociali, în sprijinul celor mai puțin norocoși. DAS Deva caută persoane care vor să se implice în ajutorarea semenilor lor

Să îți ajuți comunitatea poate fi unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le faci în viață. Plecând de la această premisă, șapte persoane din municipiul Deva au ales să devină voluntari ai Direcției de Asistență Socială Deva. Ajută persoanele vârstnice, care sunt singure și fără cei dragi aproape ori sprijină copiii care provin din familii cu care soarta nu a fost atât de darnică. Voluntarii sunt cei care aduc „o rază de soare” acolo unde este „întuneric” și pun un zâmbet pe fețele celor care au nevoie de el.

Pe de altă parte, ajutarea comunității poate fi făcută și din postura de viitori asistenți sociali. În cadrul Direcției de Asistență Socială Deva pot fi instruiți tinerii studenți de la Universitatea de Vest din Timișoara și de la Universitatea din Petroșani, care aleg să facă stagiul de practică la această instituție cu important rol social.

Și tu poți fi voluntar!

În anul 2021, Consiliul Local al municipiului Deva a adoptat o hotărâre prin care a aprobat Regulamentul de organizare și funcționare a activității de voluntariat în cadrul Direcției de Asistență Socială Deva. De atunci, persoanele care vor să devină voluntari ai instituției o pot face.

La mijlocul lunii februarie, printr-un anunț public, Direcția de Asistență Socială Deva și-a manifestat disponibilitatea de a colabora cu voluntari în activități de interes public din domeniul asistenței sociale.

Beneficiari ai activității de voluntariat sunt tinerii defavorizați și copiii din familiile cu venituri mici. Acțiunea de voluntariat va cuprinde workshop-uri stil de viață sănătos și nutriție, activități sportive și dezvoltare personală.

Devenii care doresc să devină voluntari în cadrul Direcției de Asistență Socială Deva trebuie să îndeplinească cumulativ o serie de condiții:

  • să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 65 de ani
  • să aibă domiciliul sau reședința în municipiul Deva
  • să aibă capacitate deplină de exercițiu
  • să aibă o stare de sănătate corespunzătoare acțiunilor organizate
  • să nu aibă antecedente penale care să le facă incompatibile cu activitatea de voluntariat desfășurată.

Selecția și recrutarea voluntarilor se face de către Compartimentul Resurse Umane, pe baza unui interviu și în urma unei cereri-tip de înscriere, care se depune la sediul Direcției de Asistență Socială Deva (str. I.L. Caragiale, nr. 4, etaj 2, camera 6).

Activitatea de voluntariat se desfășoară pe baza unui contract și a fișei de voluntariat, care conține descrierea detaliată a activităților desfășurate. La cererea voluntarilor, pe durata perioadei activității de voluntariat, precum și la sfârșitul acesteia, Direcția de Asistență Socială Deva eliberează un certificat de voluntariat, la care va fi anexat raportul de activitate al voluntarului. Durata activității de voluntar este de 12 luni, cu posibilitate de prelungire.

Practică la Direcția de Asistență Socială Deva

Dacă voluntarii sprijină activitatea Direcției de Asistență Socială Deva, instituția vine și ea la rândul ei în ajutorul viitorilor asistenți sociali, care pot învăța aici ce înseamnă, în realitate, munca unui angajat al DAS Deva.
Studenții de la Facultatea de Sociologie și Psihologie a Universității de Vest din Timișoara și cei ai Facultății de Științe – programul de studiu „Asistență Socială” din cadrul Universității Petroșani au posibilitatea de a efectua stagiul de practică la Direcția de Asistență Socială Deva.

Cele două instituții de învățământ superior au semnat parteneriate cu Direcția de Asistență Socială Deva, în baza cărora studenții pot învăța și se pot familiariza cu tot ceea ce înseamnă domeniul asistenței sociale.

Convenția cu Universitatea de Vest din Timișoara a fost semnată în anul 2021 și a fost prelungită anul acesta, iar cea cu Universitatea din Petroșani a fost semnată în 2022, pentru patru ani, cu posibilitatea prelungirii cu încă un an.

Astfel, tinerii studenți ai celor două universități, care vor să facă practică la Direcția de Asistență Socială Deva, trebuie să depună o cerere pentru efectuarea stagiului de practică, la care să anexeze următoarele documente:

  • copie după actul de identitate,
  • adeverință de student
  • copie legitimație student
  • acord de prelucrare a datelor cu caracter personal
  • acord privind efectuarea stagiului de practică, încheiat între Universitate și Direcția de Asistență Socială Deva (formular emis de Universitate)
  • Convenție – cadru privind efectuarea stagiului de practică în cadrul programelor de studii universitare de licență sau masterat (formular emis de Universitate).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *