Au început lucrările pentru realizarea „Muzeului Fierului”, proiect în valoare de aproximativ 1,76 milioane de euro, finanţare obţinută de Primăria municipiului Hunedoara prin Programul Operaţional Regional 2014 – 2020.
Clădirea Băncii „Agricola” din centrul vechi al municipiului Hunedoara va fi transformată total. Construit în anul 1931, fostul sediu de bancă este astăzi în paragină, dar administrația locală dorește să îl transforme într-un muzeu al fierului. Între anii 1946 – 1948 clădirea a fost naționalizată, și aici a funcționat sediul IGO (Întreprinderea de Gospodărire Orăşenească). Mai apoi, după ce IGO și-a mutat sediul din clădire, aceasta a mai fost folosită doar de o casierie, un atelier de strungărie şi un atelier de reparaţii.
Muzeul Fierului va avea amenajate spaţii expoziţionale la standarde actuale dar şi o curte adaptată unui asemenea obiectiv, care va include şi un furnal în miniatură.
„Hunedoara va avea o nouă atracţie: un muzeu care va spori oferta turistică a oraşului . Localizarea este una foarte bună, pentru că se află pe viitorul traseu semi-pietonal dintre Oraşul Vechi şi Castelul Corvinilor. Hunedoara are o istorie milenară în ce priveşte extragerea şi prelucrarea fierului. Este obligatoriu ca o astfel de poveste să fie transpusă sub forma unui muzeu dedicat”, spune primarul municipiului Hunedoara, Dan Bobouţanu.
Lucrarea are o valoare de aproximativ 1,76 milioane de euro. În suma aceasta, vor fi efectuate lucrările de construcții, instalațiile, echipamente de montaj și achiziția dotărilor necesare. Întreaga clădire, care este compusă din șase corpuri, are o suprafață total construită de 564 de mp. Vor rămâne „în picioare”, în urma proiectului, doar primele două corpuri de clădire, și anume cele care sunt astăzi pe două niveluri. Patru anexe vor fi demolate, iar în locul lor va fi construit un pavilion pentru expoziții.
„Proiectul are ca obiect reabilitarea fostei clădiri a Băncii Naționale din municipiul Hunedoara, imobil parte a ansamblului urban protejat, în imobil cu destinația de Muzeu al Fierului, cu dotarea aferentă. Lucrările constau în reabilitarea imobilului corp principal și reconfigurarea curții interioare, prin demolarea anexelor (C3-C6), în scopul construirii unui pavilion pentru expoziții și acțiuni în aer liber. Investiția este parte integrantă în proiectul municipal de revitalizare a centrului istoric al municipiului Hunedoara. (…) Funcțional, clădirea va fi alcătuită dintr-o sală mare de expunere, grupuri sanitare, o magazie și oficiu.
Pavilionul se va deschide înspre o curte minerală coborâtă, amenajată cu gradene. Calcanele rămase în urma demolării se vor amenaja ca spații de expunere. Accesul în pavilion se va realiza de pe fațada Sud, prin intermediul a două uși duble, direct în sala de expunere. În cazul unor evenimente, există posibilitatea deschiderii pavilionului înspre curtea cu gradene”, se arată în avizul Direcției de Cultură.