fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Under_History, ediția a III-a, în acest weekend, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

Evenimentul Under_History se întoarce cu a treia ediție în acest weekend, 27 și 28 mai, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.
Începând cu ora 18.00, publicul este invitat să descopere istoria tatuajului prin mijloace inedite: de la ateliere interactive, și animații 3D, la instalații vizuale și muzică live. Intrarea la eveniment este liberă.

Ediția cu numărul trei a Under_History pune sub reflector istoria tatuajului, cea mai cunoscută tehnică de modificare corporală din toate timpurile, originară încă de la începuturile umanității. De la linii și puncte, la desene elaborate, tatuajul a purtat dintotdeauna semnificații aparte. Mereu însoțit de o poveste, istoria tatuajului ascunde de fapt și istoria credințelor și obiceiurilor noastre.

În cadrul evenimentului, publicul este invitat să participe la diferite ateliere. Călătoria începe cu Atelierul de Arheologie Experimentală, despre tehnica Tatuajului Arhaic, condus de dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Marius Barbu este printre puținii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România. În cadrul evenimentului Under_History III acesta va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, va pregăti pigmentul pentru tatuaj și va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi.

În paralel cu atelierul de tatuaj arhaic, Under_History pregătește un Atelier Demonstrativ de Tatuaj Contemporan. Coordonat de artista Raluca Păsculescu din Deva, în cadrul acestui atelier, veți putea explora tehnicile contemporane de tatuaj. De la pregătirea uneltelor de tatuat și a suprafeței, la demonstrarea tehnicilor de tatuat folosite în zilele noastre, publicul va avea ocazia să testeze tehnica tatuajului și chiar să traseze primele linii și puncte.

În cadrul Under_History III, publicul va avea ocazia chiar să testeze practica tatuajului în cadrul atelierului de body painting, cu tatuaje temporare, coordonat de dr. Cristina Mitar, arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Atelierul fiind compus din două elemente, publicul va putea alege între testarea modelelor de tatuaje arhaice, cu motive tribale prin tehnica body painting sau va putea opta pentru modele de tatuaj contemporan aplicate prin tehnica water tattoo.

Noile media însoțesc experiența Under_History III. În cadrul evenimentului dr.fiz. Laurențiu Angheluță va prezenta o serie de reconstrucții 3D și animații ale celor două mumii tatuate descoperite pe teritoriul Europei: Ötzi, the IceMan și Prințesa de la Ukok. De asemenea, colectivele Astronaut Kru și duaR vor proiecta pe lapidarul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane imagini cu tatuaje contemporane realizate de artiștii tatuatori Raluca Păsculescu (Deva) și Robert (JackArt Tattoo București).

Evenimentul va fi completat de muzică live, alături de ROA și Șuie Paparude, două dintre cele mai prolifice trupe de muzică electronică din România, de artiști locali recunoscuți, precum Mofo și Pietonu, dar și de un proiect muzical electronic inedit, Voloka Soundsystem.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *