fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Un nou penitenciar va fi construit lângă Deva. Spațiile de detenție vor fi ridicate în comuna Șoimuș (DOCUMENTE)

Un nou penitenciar va fi construit în județul Hunedoara, în satul Șoimuș. Penitenciarul Deva a scos la licitație în urmă cu două zile contractul pentru achiziționarea serviciilor de proiectare, faza Proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului, pentru obiectivul mixt de investiții „Transformare gospodărie agrozootehnică în secție exterioară de deținere”. Spațiile de detenție vor fi construite pe un teren de peste 50.000 de metri pătrați, care aparaține Statului Român, cu drept de administrare de către Penitenciarul Deva.

Potrivit caietului de sarcini al proiectului, această investiție este necesară întrucât Penitenciarul Deva are un indice de supraaglomerare de 107%.

„Potrivit Planului de acțiune pentru perioada 2020-2025, elaborat în vederea executării hotărârii-pilot Rezmiveș și alții împotriva României, precum și a hotărârilor pronunțate în grupul de cauze Bragadireanu împotriva României, aprobat prin Memorandum de către Guvernul României, în data de 24.09.2020, obiectivul de investiții în discuție face parte integrantă din prezentul Memorandum.
Având în vedere planul de măsuri nr.24413/DEA/11/02.2022 privind implementarea obiectivelor de investiții cuprinse în Memorandum, aprobat de către directorul general al ANP, termenul de finalizare al obiectivului de investiții în discuție este de 30 de luni de la data avizului. De reținut și faptul că, la ultima vizită în procedura de monitorizare a unității noastre de către Avocatul Poporului, echipa de control a constatat că Penitenciarul Deva are un indice de supraaglomerare de 107%, reținând existența obiectivului de investiții și, în mod explicit, obligația realizării acestuia în termenele contractuale stabilite și asumate inclusiv de executant”, se arată în caietul de sarcini al proiectului scos la licitație

Din cele 30 de clădiri existente în prezent, 25 vor fi demolate, iar 5 urmează a fi transformate în spații de detenție și auxiliare. Estimativ, toate lucrările vor costa Statul Român, conform studiului de fezabilitate, aproximativ 83 de milioane de lei.

Parcela pe care se dorește realizarea obiectivului mixt de investiții este înscrisă în CF, nr. 62001, cu nr. cad. 62001, cu o suprafață de 50.312 mp. Proprietarul imobilului este Statul Român, cu drept de administrare operativă Ministerul Justiției, Administrația Națională a Penitenciarelor – Penitenciarul cu regim de maximă siguranță Bârcea (Penitenciarul Deva).

Terenul studiat este delimitat astfel:
– la nord – DJ 761;
– la est – terenuri agricole, proprietare privată;
– la sud – curți, construcții și terenuri agricole, proprietate privată;
– la vest – stadă secundară sat Șoimuș.

În cadrul parcelei a funcționat gospodări agrozootehnică a penitenciarului – Ferma Șoimuș (dezafectată). Actualmente, aici se găsesc 30 de corpuri de clădire (clădiri și construcții), din care mare parte sunt propuse spre desființare (C1, C2, C4, C,5, C6, C7, C8, C12, C14, C16, C17, C18, C19, C20, C21, C22, C23, C24, C25, C26, C27, 29, C31, C34), iar cinci sunt propuse a fi păstrate și transformate în spații de detenție și auxiliare (C9, C10, C30, C32 ȘI C33).
Prin consolidarea, reabilitarea, modernizarea și transformarea clădirelor păstrate și construirea unora noi, se vor crea 252 de locuri de deținere conforme, destinate regimului de detenție deschis. Aceste noi spații de cazare a persoanelor private de libertate vor conduce la îmbunătățirea condițiilor de deținere și la îndepărtarea dificultăților funcționale cu care se confruntă Penitenciarul Deva din punct de vedere al custodierii persoanelor private de libertate.
În cadrul studiului de fezabilitate aprobat prin avizul CTE-ANP, nr. 99/21.12.2022 și OMJ nr.293/C/21/02/2023, s-a stabilit devizul general privind cheltuielile necesare realizării investiției la valoarea de 83.427.853,69 de lei (inclusiv TVA), din care C+M 62.844.159,49 de lei (inclusiv TVA)”, se mai arată în documentul citat mai sus. 

Corpul C10 va fi destinat pavilionului de deținere. Aici a funcționat un grajd de bovine, cu suprafața de 1943 de mp, iar prin acest proiect se vor crea 252 de locuri de deținere conforme, destinate regimului de detenție deschis. Pavilionul va fi format din: 1 cameră de deținere cu capacitate de cazare de 8 persoane, adaptată persoanelor cu dizabilități; 13 camere de deținere cu capacitate de cazare de 8 persoane și 14 camere cu capacitate de 10 persoane. Suprafața alocată unui deținut va fi de 4 mp.

În corpul C9 va fi pavilionul de activități de reintegrare socială. Și aici a fost tot un grajd de bovine, cu o suprafață construită de 393 de mp. Întreg spațiul va fi consolidat, reabilitat, extins și transformat.

blank

În corpurile C32 și C33 vor funcționa sectorul administrativ și sectorul de vizite.

blank

În corpul 30 al fostei ferme va fi amenajat blocul alimentar.

În plus, două clădiri vor fi construite de la zero. Prima clădire va deservii postul de control nr.1, un imobil cu regimul de înălțime P+3, cu o suprafață construită de 372 de metri pătrați.

blank

A doua clădire, care va fi mai mică, va fi tot un post de control, prevăzută doar cu parter și o suprafață de 194 de metri pătrați.

blank

Întreaga suprafață va fi dublu împrejmuită, printr-un gard interior și un gard exterior.

Contractul pentru achiziționarea serviciilor de proiectare, faza Proiect tehnic și asistență tehnică din partea proiectantului are o valoare de aproximativ un milion de lei. Cei interesați pot depune oferte până la data de 13.07.2023.

Sursa foto deschidere: Google Maps

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *