Momente de mari emoții pentru ultimul veteran de război din zona Bradului. Colonelul în retragere Ioan Ciocan va fi avansat la grad de general de brigadă în retragere, în semn de recunoștința pentru tot ce a făcut pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. Pe data de 22 decembrie, colonelul în retragere Ioan Ciocan va împlini 100 de ani, iar de Ziua Națională a României, la Deva, va fi avansat în grad. Doar șapte veterani de război mai are în viață județul Hunedoara.
Anunțul a fost făcut de generalul Vasile Bârea, în plenul Consiliului Județean Hunedoara.
„Aș vrea să vă informez că, la 1 Decembrie, unul dintre cei 7 veterani de război care au mai rămas în județul Hunedoara, și care pe 22 Decembrie va împlini 100 de ani, este vorba despre domnul colonel în retragere Ciocan Ioan, din Brad, la propunerea pe care am făcut-o noi, cadrele militare în rezervă și în retragere, dar și cei de la veteranii de război din județul Hunedoara, va fi avansat la gradul de general de brigadă în retragere, ca semn de recunoștință pentru ceea ce a făcut în război. Festivitatea de avansare va fi în același timp cu festivitățile care se vor desfășura la Deva, la 1 Decembrie, cu ocazia Zilei Naționale”, a spus generalul Vasile Bârea, în plenul Consiliului Județean Hunedoara.
Ioan Ciocan va purta uniforma de general la festivitățile de 1 Decembrie, pe care a primit-o în urmă cu câteva zile, de la croitoria generalilor.
„La Brad, pe data de 22 decembrie, când va împlini 100 de ani, se va organiza o manifestare la noul cinematograf. Cei care vor participa la festivitățile de Ziua Națională sau doresc să vină la Brad, vor vedea un erou în viață, care s-a luptat în cel de-al doilea război mondial. Am făcut comandă de uniformă, la croitoria generalilor, și acum câteva zile a venit uniforma de general și era foarte mândru când a îmbrăcat-o. Nici nu pot să vă spun ce bucurie mare a avut acest veteran de război, când s-a văzut cu uniforma de general pe dumnealui”, mai povestește generalul Vasile Bârea.
Ioan Ciocan a fost încorporat la 20 de ani, în 1942. Un an mai târziu a fost trimis la școala de ofițeri de la Radna. Deși era doar un student în anul II al școlii, împreună cu ceilalți 800 de colegi, a ajuns pe prima linie a frontului, în 23 august 1944, care avea misiunea să oprească armata hortystă, la Pauliș, în județul Arad.
Sursa foto: replicahd.ro
O MERITA ! IAR ARTIZANUL SI GENERATORUL IDEII MERITA A DOUA STEA.
Cinste si onoare celor care au aparat patria! Faptele de eroism si sacrificiu de la Păuliș (nu Pauliț), din al 2-lea razboi mondial, merita a fi cunoscute larg de noile generatii!