După ce au circulat ani la rând cu microbuze în care vara nu aveau aer condiționat, iar iarna căldură, devenii încep să beneficieze acum de un transport public modern. Vehiculele electrice sunt deja pe trasee, iar acum administrația locală efectuează reabilitarea infrastructurii aferente. Ieri, primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea, anunța că a fost ridicat depoul în care vor gara toate microbuzele și autobuzele electrice, și în care va funcționa și dispeceratul serviciului de transport public local. De asemenea, a fost construită spălătoria auto, care va fi dotată cu tot echipamentul necesar.
„Constructorul a ridicat deja clădirea în care va funcționa depoul pentru autobuze și microbuze electrice, de pe strada Depozitelor din municipiul Deva. Pe o porțiune a fost turnată deja pardoseala și se continuă cu turnarea pardoselii în interiorul depoului. Hala depou va avea și atelier de mentenanță, spații lucru, depozit anvelope și consumabile, alte spații de depozitare etc. A fost ridicată deja și clădirea în care va funcționa spălătoria care va fi dotată cu tot echipamentul necesar.
Se lucrează și la clădirea administrativă care va avea birouri, dispecerat, vestiare, grupuri sanitare, sală de mese etc”, a declarat primarul Devei, Nicolae-Florin Oancea.
Tot în cadrul aceluiași proiect se reabilitează și aproape doi kilometri de drum de pe strada Depozitelor. Potrivit administrației locale, lucrările vizează reabilitarea carosabilului pe cele două benzi de circulație, refacerea trotuare pe ambele părți ale străzii, amenajări accese auto, spații înierbate, dar și parcări. Societatea Delgaz Grid a început și ea lucrările de înlocuire a rețelei de gaz în zonă, pentru ca, după modernizarea drumului, să nu mai fie necesară intervenția acestora. Aceste lucrări nu fac parte din proiect.
„Au fost deja montate o parte din borduri la trotuare și carosabil, s-au turnat trotuare din beton, s-au montat guri de scurgere în carosabil și se continuă cu aceste lucrări pe toată suprafața cuprinsă în proiect”, mai spune edilul Nicolae-Florin Oancea.
E-ticketing și sistem de numărare a călătorilor
Prin acest proiect, administrația locală dorește să dezvolte rețeaua de transport public local în municipiul Deva și localitățile componente. La final, va fi implementat un sistem integrat de e-ticketing (sistem de tarifare – n.r.) care să răspundă nevoilor existente, pe tipuri de categorii de călători, gestiunea eficientă a veniturilor și a costurilor aferente operării serviciului de transport public.
Autobuzele și microbuzele electrice vor fi dotate cu sistem de numărare a călătorilor, pentru un management optim al activității de transport public. Sistemul va eficientiza activitatea de transport public de călători, prin analiza ı̂n timp real a cererii de transport pe fiecare traseu, pe diferite intervale orare. De asemenea, călătorii vor avea la dispoziție, în stații, automate de emitere bilete și carduri, pentru o accesibilitate și atractivitate crescută a sistemului de transport public de transport.
Persoanele cu mobilitate redusă – care se deplasează în cărucioare cu rotile, persoane în vârstă, persoane cu deficiențe de vedere și/sau auz, persoane care transportă cărucioare pentru copii etc. – vor avea avea acces la transportul public, amenajarea specială ce va fi realizată în stațiile de transport public.
Componentele investiției în transportul public local sunt următoarele:
- Înființare depou, inclusiv dispecerat
- Înființare stație de capăt și de încărcare pe traseu
- Înființare stație de încărcare pe traseele nedeservite de stația de capăt
- Modernizare și dotare stații de călători
- Reabilitare drumuri și amenajare infrastructură de transport
- Dotări sistem inteligent de transport
- Monitorizare și dispecerizare vehicule
- E-ticketing – sistem de taxare bazat pe utilizarea cardului contactless și bilete de hârtie
- Subsistem de informare călători în vehicul – panouri de informare cu tehnologie LED
- Subsistem de numărare călători în vehicul (tehnologie video)
- Subsistem de securitate – soluție de monitorizare video la nivelul vehiculului
Proiectul ,,Modernizarea sistemului de transport public local prin reabilitarea infrastructurii aferente” este integrat cu proiectul ,,Modernizarea sistemului de transport public local prin achiziționarea de vehicule ecologice”.
Împreună, aceste două proiecte pe fonduri europene nerambursabile, în valoare de aproape 20 de milioane de euro, contribuie la creșterea calității serviciilor de transport public local în municipiul Deva și la creșterea calității vieții locuitorilor municipiului prin utilizarea de tehnologii curate și reducerea emisiilor de CO2.