Motivarea magistraților în dosarul de luare de mită a fostului vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara Tiberiu Balint scoate la iveală detalii incredibile despre modul în care își face loc corupția în administrațiile publice. Dorința de bani cât mai mulți și un împrumut cerut unui administrator al unei firme cu care Consiliul Județean Hunedoara derula un contract, acestea sunt „ingredientele” principale ale rețetei de corupție.
Cazul lui Tiberiu Balint este un „caz școală” pentru corupția din administrație. Asta pentru că fostul vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara a recunoscut și detaliat toate acuzațiile procurorilor DNA.
Șpagă recunoscută de 100.000 de euro
Totul a început în luna septembrie 2013. Atunci Tiberiu Balint îi cerea administratorului SC Trans Construct Import Export SRL, Emanoil Milică Pup, care avea un contract în derulare cu administrația județeană, un împrumut în sumă de 100.000 de euro.
Aproximativ cu o lună mai târziu, cei doi se întâlneau din nou, pentru a stabili modalitatea în care banii vor ajunge în conturile lui Tiberiu Balint. La acel moment, Tiberiu Balint administra prin interpuși societatea Cityparking Software Company LLC Delaware, cu sediul într-un paradis fiscal, respectiv Statul Delaware din Statele Unite ale Americii, dar și firma SC City Park Solution SRL, care era administrată de Nedel Ioan și Cityparking Software Company LLC Delaware.
Banii urmau să ajungă la Tiberiu Balint prin firma controlată de el, respectiv City Park Solution, care urma să încheie un contract de consultanță cu societatea deținută de Emanoil Pup. Două zile mai târziu, Pup vine la Consiliul Județean Hunedoara, și cere și el ajutorul vicepreședintelui CJ Hunedoara: prelungirea prin act adițional a contractului pentru modernizarea DJ 706B, care urma să expire. A doua zi, contractul adițional era semnat de Tiberiu Balint, fără ca președintele CJ Hunedoara de la acea vreme să-i delege vreo atribuție în acest sens.
„La data de 23.12.2010 între Consiliul Județean Hunedoara și SC Trans Construct Import Export SRL, a fost încheiat contractul de execuție lucrări nr. 763/23.12.2010 pentru execuția și finalizarea obiectivului ”Modernizare DJ 706B: Luncoiu de Jos –Stejărel -Luncșoara-Dumești-Sîrbi (DJ 706), km 2+800 – 3+800 și km 7+150 – 19+450”, durata de execuție fiind multianuală, lucrările urmând a se executa în conformitate cu graficul general de realizare a investiției publice (….). În cursul lunii septembrie 2013, cu ocazia unei întâlniri pe care Balint Tiberiu Ioan a avut-o cu inculpatul Pup Emanoil Milică, despre care știa că era la acea dată proprietarul de drept și de fapt al SC Trans Construct Import Export SRL, i-a cerut să îi împrumute suma de 100.000 euro, acesta a fost de acord urmând a se gândi la o soluție. Ulterior, în jurul datei de 20.10.2013, cu ocazia unei alte întâlniri avute cu Pup Emanoil Milică, cei doi au identificat modalitatea în care suma de bani ar fi trebuit să ajungă la Balint Tiberiu Ioan. Astfel cei doi au căzut de acord să fie încheiat un contract de consultanță între SC City Park Solution SRL, firmă pe care o deținea, prin interpuși, și o administra în fapt Balint Tiberiu Ioan și SC Trans Construct Import Export SRL, firmă pe care o deținea și o administra în fapt Pup Emanoil Milică, iar prețul contractului de consultanță urma să fie supraevaluat. În acest context, în data de 22.10.2013, Pup Emanoil Milică a venit la sediul Consiliului Județean Hunedoara și i-a solicitat lui Balint Tiberiu Ioan să îl ajute prin urgentarea semnării unui act adițional la contractul de execuție lucrări nr. 763/23.12.2010 încheiat între SC Trans Construct Import Export SRL și Consiliul Județean Hunedoara, care urma să expire. Astfel inculpatul Balint Tiberiu Ioan a semnat actul adițional pentru a obține suma de bani stabilită cu Pup Emanoil Milică”, spun magistrații Curții de Apel Alba Iulia.
Administratorul unei firme prospere – „sărac lipit pământului”
Din luna noiembrie 2013 și până în mai 2014, firma administrată de Nedel Ioan a încasat doar de la SC Trans Construct Import Export SRL suma de 510.000 de lei. La momentul înființării societății, în martie 2013, Nedel a acceptat propunerea lui Tiberiu Balint de a administra firma, pentru că, spun magistrații în motivare, „la acea dată nu avea locuință, nu era angajat, nu avea venituri, lucrând cu ziua prin sat pentru a cumpăra ceva de mâncare”.
„Atât din declarațiile martorului Nedel Ioan cât și ale martorului Cozma Liviu Ironim rezultă faptul că SC City Park Solution SRL îi aparține și este administrată în fapt de către inculpatul Balint Tiberiu. Astfel Nedel Ioan, administrator scriptic al SC City Park Solution SRL, a declarat că nu cunoaște obiectul de activitate al societății, nu știe dacă societatea are sau nu angajați și nici dacă a desfășurat sau nu activitate el a fost rugat de Balint să îl ajute să înființeze o societate comercială care urma să se ocupe cu amenajarea unor parcări într-un parteneriat cu o societate americană, iar după momentul înființării urma să treacă societatea pe o altă persoană. Nedel Ioan a acceptat propunerea lui Balint Tiberiu deoarece la acea dată nu avea locuință, nu era angajat, nu avea venituri, lucrând cu ziua prin sat pentru a cumpăra ceva de mâncare. La un sediu al Raiffeisen Bank, a solicitat deschiderea unui cont bancar pentru societatea nou înființată; nu cunoaște niciun amănunt legat de ștampila sau documentele de evidență contabilă ale SC City Park Solution SRL”, se arată în motivarea judecătorilor de la Curtea de Apel Alba Iulia.
Balint, condamnat cu suspendare
Prin decizia penală nr. 554 din 20.07.2022, Curtea de Apel Alba Iulia a admis acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Alba Iulia cu inculpatul Balint Tiberiu Ioan, la data faptei vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara și l-a condamnat pe acesta la o pedeapsă de 2 ani și 6 luni închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 4 ani și 6 luni și interzicerea, ca pedeapsă complementară, a drepturilor de a alege, de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită. De asemenea, s-a dispus confiscarea specială a sumei de 510.000 lei.
„Circumstanţele reale ce vor primi însemnătatea cuvenită: natura şi gravitatea infracţiunii imputate (ce se reflectă chiar şi în limitele de pedeapsă prevăzute de legiuitor, sancţionată inclusiv prin legea specială, fiind în prezenţa unei infracţiuni de corupţie) modalitatea şi împrejurările în care inculpatul a acţionat (în calitate de vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, în baza înțelegerii stabilite, în luna octombrie 2013, cu Pup Emanoil Milică, administrator de fapt al SC Trans Construct Import Export SRL, i-a pretins acestuia suma de 100.000 euro pentru ca în data de 23.10.2013, la solicitarea lui Pup Emanoil Milică, să semneze Actul Adițional nr. 1/23.10.2013 pentru prelungirea Contractului de execuție lucrări ”Modernizare DJ 706B: Luncoiu de Jos –Stejărel -Luncșoara-Dumești-Sîrbi (DJ 706), km 2+800 – 3+800 și km 7+150 – 19+450”, îndeplinind astfel un act contrar îndatoririlor sale de serviciu, respectiv a semnat un act juridic care angaja Consiliul Județean Hunedoara în lipsa delegării de atribuții din partea președintelui Consiliului Județean Hunedoara, obligatorie conform dispozițiilor art.107 alin 2 din Legea nr. 215/2001, iar apoi în baza acestei înțelegeri, a primit în tranșe, în perioada noiembrie 2013-mai 2014 suma totală de 510.000 lei), precum şi urmarea produsă (un prim efect negativ şi cel mai important al acestui gen de fapte fiind că se aduce atingere relaţiilor sociale a căror formare, dezvoltare şi desfăşurare normală nu ar fi posibile fără asigurarea unui climat corespunzător bunului mers al unităţilor publice şi fără protejarea probităţii funcţionarilor în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu faţă de acţiunile de corupţie la care ar fi expuşi;
se creează în rândul cetăţenilor o imagine nereală – aceea a funcţionarului corupt, care poate fi influenţat, contra unor diverse avantaje materiale, să îşi îndeplinească atribuţiile de serviciu prin eludarea legii);
corupţia nu înseamnă doar darea/luarea de mită, traficul de influenţă/cumpărarea de influenţă etc., ci mai mult, renunţarea la respectul faţă de lege şi morală. Fenomenul social al corupţiei este inamicul deosebit de periculos al vieţii sociale civilizate, organizate statal, a ordinii de drept, a democraţiei, dinamica sa spectaculoasă putând determina disoluţia, dispariţia acestora.
De aceea, acţiunea împotriva corupţiei vizând prevenirea, descoperirea şi sancţionarea fermă, severă şi eficientă a faptelor de corupţie a devenit nu numai o necesitate fundamentală a societăţii civilizate, ci şi o realitate obiectivă în comunitatea internă şi internaţională”, mai spun magistrații Curții de Apel Alba Iulia.
Cauza ce îl privește pe Emanoil Pup a fost disjunsă într-un alt dosar, de data aceasta pentru infracțiunea de dare de mită.
Radiat din PNL după condamnare, apropiere de AUR
În data de 22 septembrie, Tiberiu Balint a fost radiat din PNL. Biroul Politic Local al PNL Deva a luat act de pierderea calității de membru de partid a lui Tiberiu Balint, fost vicepreședinte al Consiliului Județean Hunedoara, în mandatul lui Mircea Moloț. Tibi Balint a fost condamnat definitiv pentru luare de mită, în urma unui acord de recunoaștere a vinovăției.
În ultimele luni, apropierea de AUR a lui Balint este din ce în ce mai evidentă. Prima apariție publică a lui Tiberiu Balint, supranumit și „eminența cenușie a PNL”, în trecut, dar și a prietenului său Marius Surgent, fost deputat ALDE, la un eveniment organizat de AUR a avut loc în luna iunie a acestui an, la casa de cultură din Deva. Încă de atunci, existau zvonuri despre faptul că cei doi ar încerca o apropiere de acest partid. Zvonurile au fost întărite de prezența în sală a celor doi, în primele rânduri, dar și de participarea lui Tiberiu Balint la conferința de presă, de după eveniment, ce a avut loc în sala mică a Centrului Cultural „Drăgan Muntean”. La aceea vreme, Tiberiu Balint, a ocupat loc în ultimul rând al sălii, lângă câțiva membrii AUR.