fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Șofer de autobuz de pe ruta Deva-Brad, condamnat după ce un pasager a fost rănit grav, în urma frânării bruște. Fără să anunțe poliția, șoferul și-a continuat cursa

Un șofer de autobuz de pe ruta Deva-Brad a fost condamnat, săptămâna trecută, la închisoare cu suspendare, în urma unui incident produs în luna aprilie a anului trecut. La aceea vreme, în timpul unei curse, în timp ce se afla pe raza localității Luncoiu de Jos, șoferul autobuzului a frânat brusc, de trei ori, pentru a evita impactul cu un autoturism. Un bărbat, care intenționa să coboare în stația din acel sat a fost surprins de manevra conducătorului auto în picioare. Victima a fost proiectată cu viteză în față, „lovindu-se brutal de bordul autobuzului”, iar în urma rănilor a avut nevoie de 50 de zile de îngrijiri medicale.

„În acele circumstanțe, descrise în sesizare, persoana vătămată a fost proiectată cu viteză în față, cazând pe intervalul dintre scaune și lovindu-se brutal de bordul autobusului. Ca urmare a loviturilor, persoana vătămată, a suferit un traumatism umăr drept și hemitorace drept cu fractură 1/3 distală claviculară dreapta și fisuri ale coastelor IV,V,VI, fiindu-i necesare, pentru refacere, un număr de 50 zile de îngrijiri medicale, conform raportului de expertiză medico-legală”, se arată în motivarea instanței de la Judecătoria Brad.

Șoferul a fost judecat pentru fugă de la locul accidentului, întrucât, potrivit legii, avea obligația să anunțe poliția, la 112, despre rănirea unei persoane.

„Audiat fiind la data de 17.05 2022, martorul (…) a declarat că în momentul în care persoana vătămată s-a ridicat de pe scaun pentru a coborî în următoarea stație, șoferul autobuzului a frânat brusc de circa 3 ori pentru a evita o coliziune. După frânare, persoana vătămată a căzut și s-a lovit rău, în sensul că și-a pierdut cunoștința, iar când și-a revenit, șoferul a vrut să-l lase în stație, dar la cererea sa și a unei pasagere, fiindcă persoana vătămată nu se putea deplasa, acesta l-a lăsat peste drum de casa sa. Martorul arată cu privire la gravitatea loviturii că:

«Menționez că pe primul rând în autobuz se aflau 2 femei, care au solicitat șoferului să sune la SNUAU 112, însă acesta a refuzat».

Una dintre cele două femei a fost identificată ca fiind (…) și a fost audiată la data de 13.12 2022, prilej cu care a declarat că fiind cu ochii închiși, la un moment dat s-a trezit când șoferul a frânat. A văzut un om căzut sub bordul autobuzului, spre scări, care plângea și se văita că-l dor coastele și capul. O altă pasageră care spunea că este asistent medical, l-a palpat pe persoana vătămată și a concluzionat că:

«are coaste rupte cu siguranță și a cerut șoferului și persoanei vătămate să cheme salvarea, însă persoana vătămată a refuzat».

A mai arătat martora că victima spunea că-l doare capul și coastele. Victima a fost ajutată de martorul (…) să meargă după coborârea din vehicul”, spun magistrații Judecătoriei Brad.

În apărarea sa, șoferul autobuzului a declarat în fața instanței că nu a știut că pasagerul a fost rănit, situație contrazisă de martorii accidentului.

„Apărarea inculpatului este circumstanțială, în condițiile în care afirmă că:

«Nu știu dacă s-a lovit pentru că nu mi-a spus nimic, iar după eu am oprit la prima stație de autobuz de pe partea dreaptă de la Luncoiu de Jos (…), iar el acolo a coborât pentru a se duce acasă». Apoi:

«După momentul în care a căzut, pasagerul s-a ridicat imediat, nu părea să aibă ceva»

și

«L-am întrebat dacă s-a lovit și are ceva și acesta mi-a spus că nu are nimic, dacă îmi spunea că e lovit sunam la 112 și nu a-și fi plecat până venea poliția la fața locului».

Aceste afirmații, sunt în contradicție totală cu declarațiile martorilor audiați și mai sus menționați, a căror poziție este în sensul că suferința persoanei vătămate a fost nu numai vizibilă dar și constatată de către o pasageră care s-a recomandat a fi asistent medical, care de altfel i-a și cerut inculpatului să sune la salvare, dar și în contradicție cu împrejurarea descrisă de către martora (….), care a arătat că inculpatul s-a panicat, staționând circa 10 minute până și-a revenit, timp în care întrase într-un fel de șoc, în sensul că:

„tremura, se lovea cu palmele peste față și spunea că putea să-l omoare»”, se mai arată în motivarea instanței.

Șoferul a fost condamnat la un an și patru luni de închisoare cu suspendare, pentru fugă de la locul accidentului. Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *