Un subiect sensibil, al câinilor fără stăpân aflați în adăpostul privat din Sântuhalm, agită spiritele zilele acestea. Scandalul a început după ce administrația locală din Deva a trimis asociației care gestionează adăpostul de câini o adresă, prin care cerea eliberarea spațiului ocupat abuziv. Asociația care deține adăpostul a cerut concesionarea a 3.571 de metri pătrați de teren, dar, în realitate, în decursul anilor, a ocupat o suprafață de teren dublă, de aproximativ 7.000 de metri. Prin adresa transmisă de primărie, se cere eliberarea terenului, până la limita a 3.571 de metri pătrați.
Ieri, consilierul local AUR Tiberiu Barstan făcea un apel la administrația locală din Deva pentru ca adăpostul privat de câini să rămână pe toată suprafața ocupată în prezent. Adică, pe întregul teren de aproximativ 7000 de metri pătrați.
„Fac un apel la administrația publică locală din Deva, în special către domnul primar Florin Oancea, apel prin care eu, voluntari și mulți oamenii iubitorii de animale ne dorim ca adăpostul de câini aflat la periferia Santuhalm-ului să rămână în continuare sub forma care există acum, iar primăria să ia in considerare hârtiile și toate demersurile legale făcute de această asociație, pentru urgentarea actelor de concesiune care au expirat și sunt încremenite prin sertarele unor funcționari din cadrul primăriei, de aproape un an. Nu cred că domnul primar, care spune că este un mare iubitor de animale, nu poate găsi o soluție corectă și favorabila vizavi de acest adăpost privat. Sper să aibă înțelegere și milă față de aceste aproape 300 de suflete iar în perioada următoare să facă tot posibilul ca acest centru să rămână funcțional pe terenul respectiv”, scria pe contul său de socializare consilierul local Deva al AUR Tiberiu Barstan.
Contactat astăzi de Știri din Hunedoara, primarul Devei Florin Oancea spune că a cerut asociației care gestionează adăpostul privat de câini doar să elibereze suprafața de teren ocupată abuziv. În plus, potrivit edilului, la ședința ordinară a Consiliului Local Deva de luna aceasta, care va avea loc joi, va fi supus spre aprobare un proiect prin care se dorește concesionarea prin licitație publică a terenului în suprafață de 3.571 de metri pătrați.
„Cei de la Poliția Animalelor și cei de la DSV – Direcția Sanitar-Veterinară – ne-au trimis notificări: vedeți că sunt neconforme (adăposturile – n.r.). Ei au stat abuziv. Au cerut concesiune pe 3.571 de metri pătrați și au ocupați 7.000 și ceva de metri pătrați. Mai mult de dublu. Noi le-am spus să elibereze suprafața excedentară față de ce au cerut. Mai mult decât atât, în imediata zona limitrofă, noi am semnat un contract pentru Centrul de colectare deșeuri prin aport voluntar, unde vor fi platforme pentru ca oamenii să depoziteze deșeuri din construcții, mobilier etc.. Este un contract aprobat, de aproximativ 900.000 de euro”, spune primarul Devei, Florin Oancea.
Astăzi, scandalul a continuat, după ce a fost publicat proiectul de hotărâre prin care se dorește concesionarea terenului. Prețul minim de licitație pentru concesionarea acestei suprafețe de teren, de 3.751 de metri pătrați, a fost stabilit la aproximativ 1.761 de lei pe lună, adică 21.136,20 de lei pe an.
Prin comparație, dacă aceeași suprafață de teren ar fi fost concesionată prin licitație publică, de o societate comercială, pentru realizarea unui spațiu comercial, în zona D a orașului sau a localităților aparținătoare (cea mai puțin atractivă pentru investitori), prețul minim de licitație, potrivit HCL 35/2020, ar fi fost de aproximativ 57.100 de lei/an.
Hotărârea Consiliului Local nr.35/2020
Hotărârea Consiliului Local Deva nr. 396/2019
De asemenea, pentru un simplu garaj, în suprafață de 23 de metri pătrați, în Deva, un devean plătește o redevență de 782 de lei anual. Adică, achită 34 de lei pe an, pentru fiecare metru pătrat al garajului.
Prețul de licitație de la care s-ar porni concesionarea terenului de la Sântuhalm ar fi de aproximativ 5,6 lei/ un metru pătrat/ an.
„Surpriza vine abia după ce vedem prețul acestei concesiuni, un preț care pentru un teren aflat în afara orașului și o clădire vai mama ei, se dorește un tarif minim de plecare a licitație de… atenție.. 21.136,20 ron/an. DA, domnul primar.. Este și acesta un mod mai elegant de a ejectata acestă asociație si a-i lăsa pe acești cățeluși fără un adăpost. Se pare că asta v-ați și dorit”, îi reproșează Tiberiu Barstan primarul Florin Oancea.
În postarea sa, consilierul local al AUR ridică și problema acordării cu titlu de folosință gratuită unei asociații a unui teren aflat în Deva, în zona Bejan. Asociația la care face referire alesul AUR este Asociația Nevăzătorilor din județul Hunedoara, care dorește să realizeze aici un centru dedicat persoanelor cu dizabilități.
„Am intrat în parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor. Primăria Deva pune la dispoziție, cu titlu gratuit, terenul pentru asociația respectivă. Asociația, care este de utilitate publică, va face acolo o investiție de câteva milioane de euro, după care toate persoanele cu dizabilități din Deva și din județul Hunedoara au intrarea și tratamentul gratuit. Recuperare, fizioterapie, kinetoterapie, totul va fi gratuit. De aceea le-am dat terenul gratis. Era un teren în pârloagă, în Micro 15, ei fac investiția și beneficiază sute de oameni în nevoie”, declară primarul Devei, Florin Oancea.
Rămâne de văzut dacă proiectul privind concesionarea terenului de la Sântuhalm prin licitație publică va trece de votul consilierilor locali deveni.
Sursa foto: capturra video facebook/Tiberiu Claudiu Barstan
Acești câini sunt cu Proprietar, înregistrați în RECS, nu sunt fără stăpân.
A existat o hârtie în 2004 prin care adăpostul de la Cetate a fost mutat aici, adăpost care. Nu am venit noi să ocupăm terenul
Acești câini sunt cu proprietar, nu fără stăpân
Noi am preluat câinii de la Asociația care în 2000 a primit terenul din partea Primăriei, nu am ocupat noi acest teren
Dați ne și nouă dreptul la interviu
Cum se poate face comparație cu un spatiu comercial care ar avea profit, noi neavând nici un profit
Și cu garajul din Deva, deja nu mai are rost sa discutam
Acest spațiu are ca și vecini Statie de Epurare a Apei, adică și vidanjare de fose, Adăpostul Public , în curând și platforma de deșeuri și singura utilitate este apa, neavând nici canalizare, nici electricitate, nici gaz
Sa va fie rusine. In loc sa multumiti asociatiei ca v-a extras din oras atatia caini si pe banii personali, in loc sa ajutati, vreti sa ii eliminati. Ce interese ascunse aveti domnule primar??