fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

S-a schimbat Codul Rutier. Tinerii de 18 ani pot deveni șoferi de camioane

S-a modificat vârsta de la care românii pot obține permis de conducere pentru categoriile C și CE, ca o soluție pentru lipsa șoferilor profesioniști din România. Până acum, permisul pentru categoriile C și CE se puteau obține doar de către candidații care au 21 de ani împliniți. Conform noii legi, de ieri, românii pot deveni șoferi profesioniști începând cu vârsta de 18 ani.

Astfel, tinerii interesați să devină șoferi profesioniști se pot înscrie pentru obținerea permisului de conducere de la vârsta de 18 ani pentru camioane sau 21 de ani pentru microbuze și autocare.

Modificarea Codului Rutier prin care au fost scăzute limitele de vârstă pentru șoferii profesioniști, de la 21 de ani la 18 ani pentru categoriile C și CE și de la 24 la 21 de ani pentru categoriile D și DE, a intrat în vigoare joi.

Legea nr. 385/2022 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a intrat în vigoare joi, 2 februarie, la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.

Mai exact, legea stabileşte reducerea de la 21 la 18 ani a vârstei minime de obţinere a unui permis de conducere pentru categoria C, CE şi de la 24 la 21 ani pentru categoriile D, DE, cu condiţia obţinerii unui certificat de competenţă profesională.

„Prin excepţie (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule C şi CE se eliberează de la vârsta de 18 ani cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea certificatului de calificare profesională iniţială, denumit în continuare CPI, astfel cum acesta este reglementat prin art. 1 alin. (3) din Normele privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr. 1.214/2015 pentru aprobarea normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, cu modificările şi completările ulterioare, sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI.

Prin excepţie (…) permisul de conducere pentru categoriile de vehicule D şi DE se eliberează de la vârsta de 21 de ani, cu înscrierea în acesta a codului naţional pentru atestarea valabilităţii categoriei numai în cazul conducerii vehiculului pe teritoriul României în prezenţa instructorului auto atestat sau a examinatorului din cadrul autorităţii competente în timpul desfăşurării cursului practic, respectiv a probelor practice pentru obţinerea CPI sau cu înscrierea codului european armonizat privind deţinerea unui CPI”, prevede actul normativ.

Astfel, tinerii vor putea deveni șoferi profesioniști dacă vor susține examenul pentru obținerea certificatului de calificare profesională inițială (CPI). Fără atestatul profesional de la Autoritatea Rutieră Română (un examen teoretic și practic), deținătorul unui permis categoriile C sau D nu poate face transport efectiv de mărfuri sau persoane.

Legea mai prevede că titularul permisului de conducere are dreptul să obţină istoricul sancţiunilor la regimul circulaţiei pe drumurile publice în una din următoarele modalităţi: de pe site-ul Inspectoratului General al Poliţiei Române sau de la orice structură de poliţie rutieră.

Sursa: alba24.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *