fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

„România atractivă”, proiectul în care județul Hunedoara este fruntaș. Secretarul de stat Csilla Hegedüs: „Cred că atâția bani, în viața asta, în acest județ, nu au fost obținuți pentru restaurarea patrimoniului cultural”

Județul Hunedoara este al doilea pe țară, după Suceava, și primul din Transilvania la atragerea de fonduri europene în cadrul proiectului „România atractivă”. Programul își dorește să restaureze patrimoniul cultural al României, iar apoi să îl promoveze prin mijloace noi pentru turismul din țara noastră.

Județul Hunedoara este beneficiarul unui număr de 17 proiecte finanțate pe Componenta C11, iar finanțarea depășește 13 milioane de euro. 13 proiecte au fost depuse de Consiliul Județean Hunedoara și au o valoare de aproximativ 7,7 milioane de EURO, după cum urmează:

Trei proiecte de restaurare:

  • Conservarea, restaurarea și punerea în valoare a sitului arheologic Sarmizegetusa Regia – Terasa a X-a;
  • Conservare, restaurare Intrare în Forul lui Traian din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa;
  • Realizare clădire cu spații muzeale și anexe, acces sit arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa;

10 proiecte de digitalizare – promovare prin intermediul aplicației România atractivă pentru: castrul roman de la Cigmău, castrul roman de la Micia, Forul lui Traian și intrarea în situl de la Ulpia Traian Sarmizegetusa (cuprinse în ruta Traseul castrelor romane), cetatea dacică de la Costești, cetatea dacică de la Blidaru, cetatea dacică de la Bănița și Sarmizegetusa Regia – Terasa a X-a (Ruta cetăților) și Traseul gastronomiei tradiționale hunedorene – sat Ostrovu Mic (comuna Râu de Mori), sat Șoimuș (comuna Șoimuș), sat Bârsău (comuna Hărău), sat Peșteana (comuna Densuș), municipiul Lupeni, municipiul Petroșani, sat Sălașu de Jos (comuna Sălașu de Sus).

Patru proiecte de restaurare și/sau digitalizare depuse de:

  • Primăria Municipiului Hunedoara (Ansamblul Arhitectural Castelul Corvinilor Hunedoara – Ruta Castelelor),
  • Episcopia Devei și Hunedoarei (Biserica Lăpugiu de Jos – Ruta Bisericilor de lemn),
  • Primăria Lelese (Gospodării tradiționale în localitatea Lelese – Ruta satelor cu arhitectură tradițională)
  • Primăria Bunila (Gospodării tradiționale în localitatea Bunila – Ruta satelor cu arhitectură tradițională).

Valoarea totală a acestora este de 5,7 milioane de EURO.

„Iată că noi, Consiliul Județean Hunedoara, am înțeles pe deplin necesitatea de a atrage fonduri europene. Eu am spus-o și o repet pentru toți: cine crede că putem dezvolta un județ fără să atragem fonduri europene se înșală. Dacă stăm numai la mila Guvernului sau la bugetul propriu, niciodată nu o să avem posibilitatea să dezvoltăm un județ așa cum ni-l dorim. În județul Hunedoara, la ora actuală, avem proiecte de peste un miliard de euro”, a declarat președintele CJ Hunedoara, Laurențiu Nistor.

Prezentă ieri după-amiază la Consiliul Județean, secretarul de stat în Ministerul Investițiilor și Fondurilor Europene Csilla Hegedüs a vorbit, într-o conferință de presă, despre proiectele pe care județul Hunedoara le are pentru restaurarea și promovarea patriomoniului cultural în cadrul proiectului „România atractivă”.

„Județul Hunedoara, nu doar că este fruntaș – fiind al doilea pe țară, dar este primul în Transilvania, cu sumele pe care le-a obținut, pe care le-a contractat și cu ajutorul cărora a început deja implementarea. Nu sunt vise, nu sunt povești și nu sunt planuri, este foarte multă muncă în spatele acestor contracte, în valoare totală de 13 milioane de euro. Cred că atâția bani, în viața asta, în acest județ, nu au fost obținuți pentru restaurarea patrimoniului cultural. Pe lângă acest lucru, mai urmează și partea de promovare, unde din nou județul Hunedoara este fruntaș, pentru că aveți foarte multe obiective”, a declarat secretarul de stat Csilla Hegedüs.

În afară de Consiliul Județean, care a obținut contracte pentru restaurarea siturilor de la Sarmizegetusa Regia și Ulpia Traiana Sarmizegetusa și pentru realizarea unei clădiri cu spații muzeale la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, alte trei administrații locale au fost felicitate de secretarul de stat pentru munca pe care au depus-o în realizarea proiectelor.

„Dacă se vorbește despre un castel în România, atunci toată lumea știe că vorbim despre Castelul Corvinilor. Felicitări primăriei pentru proiectul depus. Vreau să-i felicit și pe cei doi primari ai comunelor Lelese și Bunila pentru că, iată, acolo vor fi restaurate câte opt case tradiționale”, a mai spus secretarul de stat Csilla Hegedüs.

De asemenea, Episcopia Devei și Hunedoarei a reușit să obțină un proiect de digitalizare și promovare turistică în „Ruta bisercilor de lemn” a unei biserici de lemn cu o pictură impresionantă, de secol XVII.

„Proiectul Episcopiei Devei și Hunedoarei vizează promovarea turistică a unei biserici, biserica Adormirea Maicii Domnului de la Lăpugiu de Jos. Este o biserică de lemn valoroasă prin pictura interioară, de secol XVII, și prin vechimea ei. Este o primă fază proiectul de digitalizare a acestei biserici și includerea ei în ruta bisericilor de lemn. Urmează ca pe viitor să depunem un proiect pentru reabilitarea ei”, a declarat preotul Gabriel Miricescu, purtătorul de cuvânt al Episcopie Devei și Hunedoarei. 

Secretarul de stat Csilla Hegedüs se află în județul Hunedoara împreună cu o delegație a Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene și va participa vineri, 19 mai, la o sesiune de lucru alături de reprezentanții a 36 de autorități contractante din regiune, care au obținut finanțări prin PNRR Componenta C11 Turism-Cultură, în cadrul programului „România atractivă”, de dezvoltare a 12 rute turistice și a unei aplicații naționale de promovare a obiectivelor restaurate prin acest program.

Promovarea va însemna nu doar câteva broșuri pe care nimeni nu le citește. Va însemna câte un film despre fiecare obiectiv, va însemna promovare atât la nivel național, cât și internațional. Contractul este semnat, vor veni influenceri din străinătate și vor promova patrimoniul cultural al României. Va fi și realitate virtuală și realitate augmentată, pentru că, oricât de mult îi respect pe cei care restaurează castrele romane, după ce ai văzut cinci, al șaselea este identic. Și atunci, am spus să găsim pentru fiecare castru roman povestea lui proprie, așa cum vedeți și în Grecia. Am cerut celor care fac promovarea să găsească poveste locurilor, iar aici, dumneavoastră, localnicii, aveți un rol crucial, pentru că dumneavoastră știți povestea locurilor. Povestea va însufleți locul, va ajuta în promovare și va atrage turiști. Atragerea turiștilor va însemna crearea de locuri de muncă, va însemna piață de desfacere pentru produsele locale. Vedem în alte zone ale României că se poate. Și la dumneavoastră se poate!”, a spus secretarul de stat Csilla Hegedüs.

blank blank blank

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *