fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Prefectura a depus ordonanță președințială pentru scoaterea persoanelor vârstnice din trei azile din județul Hunedoara. Două dintre ele nu au licență, iar unul funcționează clandestin

Prefectura Hunedoara a depus, vineri după-masă, o ordonanță președințială pentru a scoate persoanele vârstnice din trei azile din județul Hunedoara. Două dintre centrele rezidențiale funcționează fără a avea licență, iar unul este funcționează în mod clandestin, în baza unor contracte de închiriere, încheiate cu proprietarii imobilului. Centrele care funcționează fără licență sunt la Cristur și Băcia, iar cel clandestin este în Deva. 40 de oameni vârstnici sunt în cele trei centre.

Astăzi, la sediul Instituției Prefectului – Județul Hunedoara a avut loc o conferință de presă având ca tematică rezultatele acțiunilor de control desfășurate în perioada 10 – 16 iulie la centrele rezidențiale destinate persoanelor vârstnice, centrele rezidențiale destinate persoanelor adulte cu dizabilități și la cele destinate copiilor instituționalizați de pe raza administrativă a județului Hunedoara. Conferința de presă a fost susținută de prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian, și conducătorii instituțiilor angrenate în activitățile de control desfășurate în perioada 10 – 17 iulie 2023: Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială Hunedoara (AJPIS Hunedoara), Direcția de Sănătate Publică a județului Hunedoara (DSP Hunedoara), Inspectoratul de Poliție Județean Hunedoara (IPJ Hunedoara), Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Iancu de Hunedoara” al Județului Hunedoara, Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Hunedoara (DSVSA Hunedoara), Inspectoratul Teritorial de Muncă Hunedoara (ITM Hunedoara), Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorului Hunedoara.

„Primul centru pentru vârstnici căruia i-a fost suspendată activitatea este cel al Asociației Pridvorul, de la Băcia, unde AJPIS a constatat că funcționează fără licență. (…) Au fost date șase contravenții, opt avertismente și amenzi în valoare 43.900 de lei. (…) Al doilea centru pentru vârsnici este la Cristur, și este vorba despre Asociația Casa Divină (…), unde avem iar o locație fără licență. Sunt trei contravenții și amenzi în sumă de 22.000 de lei. (…) Am cerut vineri seara Tribunalului Hunedoara Ordonanță Președințială pentru toate cele trei locații și am înaintat și acțiune pe fond pentru toate cele trei locații, pentru a putea să relocăm persoanele din aceste stabilimente, sub considerația că vrem să verificăm toate aceste persoane din punct de vedere al sănătății, al existenței unor probleme din punct de vedere medical. Dacă Tribunalul  se va pronunța în favoarea cererii făcute de Instituția Prefectului și AJPIS Hunedoara ne vom deplasa în aceste locații, vom lua acele persoane, le vom duce la spitalele din județul Hunedoara, le vom verifica starea de sănătate. Le vom anunța aparaținătorii, care vor să îi ia acasă sau, care nu, împreună cu DGASPC Hunedoara, vom găsi toate condițiile și locațiile pentru a-i reloca. Așteptăm să vedem care este soluția Tribunalului Hunedoara și, în funcție de soluția respectivă, vom face toate demersurile instituționale și legale”, a declarat prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.

Centrul clasificat de Prefectura Hunedoara drept clandestin este cel care s-a aflat, până în urmă cu ceva timp, în administrarea „Asociației Alexandru Ciuhat” din Deva.  De peste 10 ani, aici sunt cazați vârstnici, care sunt ținuți în condiții mizere. Neregulile existente în acest loc au fost descoperite în ultimii ani, permanent, de toate instituțiile statului român, dar nimeni nu a putut face mai mult decât să constate și să amendeze. Proprietarul, spun autoritățile, a găsit mereu variante să ocolească legea și și-a desfășurat activitatea în continuare. Pentru a „fenta” legea, care prevede că azilul de bătrâni ar trebui să fie licențiat și autorizat, proprietarul a făcut contracte pe persoană fizică, de închiriere a locuinței. Cu fiecare bătrân pe care îl are în locație.

„Nimeni nu este mai presus de lege. (…) Nu facem abateri de la nicio formă de legalitate, pentru că unii se cred mai presus de lege. (…) Vom face, în continuare, toate demersurile, toate controalele și tot ceea ce ne stă în putință pentru ca beneficiarii să beneficieze de condițiile pe care le impune legea. Nu negociem aici lucrurile! Nu vreau ca autoritățile locale să fie sfidate, pentru că avem procese verbale semnate cu emoticoane. Atitudini prin care nu doresc să predea niciun document. (…) Voi urmări personal tot ceea ce se întâmplă! Nu este posibil să sfidăm într-un stat de drept legea. Vreau să transmiteți acest lucru mai departe, pentru că unii chiar cred că pot să funcționeze în baza a nu știu ce forme de interese mai mult sau mai puțin meschine. Lucrurile acestea nu se vor întâmpla, cât voi fi eu la Instituția Prefectului”, mai spune prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.  

Vă prezentăm, mai jos, parte din comunicatul de presă al Prefecturii, transmis în urma conferinței de presă de astăzi:

În urma activităților de control au fost verificate 58 de centre rezidențiale, atât din sectorul privat, cât și din sectorul public, dintre care:
– 22 de centre rezidențiale din evidență sunt de copii;
– 15 centre rezidențiale sunt destinate persoanelor vârstnice;
– 16 centre rezidențiale sunt destinate persoanelor adulte cu dizabilități;
– 2 centre sunt destinate altor persoane dependente, altele decât vârstnici și persoane cu dizabilități;
– 1 centru clandestin, neacreditat ca furnizor de servicii sociale;
– 2 centre rezidențiale private nelicențiate.

S-au acordat 275 de avertismente și 71 de contravenții, amenzile fiind în valoare de 422.500,00 lei.

Măsura de oprire temporară a prestării serviciilor sociale a fost aplicată în cazul a 2 centre rezidențiale private, iar în cazul centrului clasificat drept clandestin, facem următoarele precizări:

• Parchetul de pe lângă Judecătoria Deva a fost sesizat în data de 20.10.2022, în urma controlului efectuat în data de 14.10.2022 de către autoritățile statului cu atribuții de control în diferite domenii, deoarece din actele anexate au fost constatate anumite aspecte care creează premisele unei stări infracționale și necesită investigații amănunțite ale organelor de cercetare penală. La momentul acelui control, în imobil se aflau 17 persoane adulte, cărora li se oferă găzduire, servicii medicale, îngrijire și hrană (sistem catering – prânz, micul dejun și cina sunt preparate în bucătăria proprie), pe baza unor contracte de închiriere încheiate cu proprietarii imobilului.

•Toate aceste 17 persoane erau adulte, dintre care doar 5 se puteau deplasa fără ajutor, 11 aveau domiciliul/reședința pe raza județului Hunedoara, iar 6 persoane pe raza județului Sibiu. Persoanele au declarat reprezentanților instituțiilor că se află în cadrul unei clinici pentru tratament, deși prin publicitatea comercială făcută în mass-media și internet reiese că asociația oferea servicii pentru persoane vârstnice, fără a fi acreditată conform legislației în vigoare ca furnizor de servicii sociale și fără ca așa – zisul Cămin pentru persoane vârstnice să dețină licență de funcționare.

• Starea igienico-sanitară a unității era necorespunzătoare, o parte din camerele de cazare erau supraaglomerate, insalubre și improprii locuirii, centrala termică nu era pornită, produsele biocide erau în cantități insuficiente și păstrate necorespunzător, nu exista un spațiu special pentru păstrarea lenjeriei curate, spălătoria proprie funcționa în condiții improprii, nu erau păstrate probe de alimente timp de 48 ore, spațiile frigorifice erau degradate, nu există amenajat cabinet medical și izolator pentru persoanele bolnave cu boli infecto – contagioase. Tratamentele medicale și îngrijirea persoanelor se efectua de către un medic și un asistent medical, care nu au putut prezenta avize de liberă practică și fișe de monitorizare zilnică a beneficiarilor.

• În data de 10.07.2023, Instituția Prefectului – Județul Hundeoara a fost informată de către Direcția de Asistență Socială Deva despre controlul desfășurat la acest centru, iar prin nota de constatare întocmită se arată că în imobilul locuiesc șase persoane din familie și douăsprezece persoane pentru care proprietarul imobilului a prezentat contracte de închiriere încheiate cu acestea sau cu aparținătorii acestor persoane. Patru dintre persoanele care locuiesc în acel imobil sunt persoane cu grad de handicap, unele sunt imobilizate la pat cu diferite afecțiuni, altele sunt deplasabile cu sau fără dificultăți locomotorii. De asemenea, unii dintre chiriași ar avea nevoie de îngrijire de specialitate și de supraveghere permanentă în cadrul unor centre de îngrijire și asistență.

2 thoughts on “Prefectura a depus ordonanță președințială pentru scoaterea persoanelor vârstnice din trei azile din județul Hunedoara. Două dintre ele nu au licență, iar unul funcționează clandestin

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *