fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Pedeapsă mai blândă pentru fosta angajată a Raiffeisen Bank din Brad, condamnată pentru delapidare. Timp de trei ani, femeia a furat din conturile oamenilor peste 250.000 de lei și peste 36.000 de euro

Curtea de Apel Alba Iulia a admis contestația în anulare formulată de fosta angajată a Raiffeisen Bank din Brad (agenție desființată între timp) împotriva condamnării la trei ani și patru luni de închisoare cu executare. Femeia a comis în perioada 2013-2016 mai multe infracțiuni de fraudă informatică, delapidare, fals în înscrisuri și uz de fals și fals informatic. Practic, profitând de faptul că era angajată a băncii, fiind ofițer de credite, Radu Gabriela Georgeta a efecutat operațiuni neautorizate în conturile a zeci de clienți, pe care i-a păgubit cu sume impresionante. Timp de trei ani, femeia a furat din conturile oamenilor peste 250.000 de lei și peste 36.000 de euro.

„Curtea, făcând propria evaluare a individualizării pedepselor, a constatat că deși se află la primul conflict cu legea penală, inculpata a desfășurat într-o perioadă îndelungată de peste 3 ani (ianuarie 2013-mai 2016) o activitate infracțională extrem de complexă, cuprinzând foarte multe acte materiale (270 de acte materiale pentru infracțiunea de fraudă informatică, 59 de acte materiale în cazul falsului informatic, 270 de acte materiale pentru delapidare și câte 329 de acte materiale pentru falsul material în înscrisuri oficiale și uzul de fals), îndreptate împotriva unui număr considerabil de persoane vătămate (30 de clienți), cauzând prin faptele sale un prejudiciu foarte ridicat, de 250.084,5 lei și 36.232,53 euro.

În acest context, s-a precizat că inculpata a profitat de prerogativele oferite de funcția avută în bancă, aceea de ofițer de credite, având control asupra conturilor și sistemului informatic intern al băncii, utilizând aplicațiile informatice aferente pentru a obține beneficii materiale impresionante prin efectuarea de operațiuni neautorizate de retragere sau depunere numerar, transfer numerar, închidere depozite, răscumpărare unități de fond în conturile unor clienți, frecvent persoane în vârstă, care nu-și verificau în mod constant situația contului, inculpata falsificând înscrisuri oficiale pe care ulterior le-a folosit pentru a-și acoperi activitatea ilicită, ce ar fi continuat fără sesizarea venită chiar din partea unui apropiat aflat în ipostaza nedorită de client al băncii, păgubit de însăși cea care s-a pretins prietena sa, în final dovedindu-se că timp de peste 3 ani inculpata a prejudiciat alți 29 de clienți, creând stupoare și indignare în rândul populației, aceste împrejurări evidențiind o gravitate sporită și o periculozitate ridicată a inculpatei”, se arată în decizia instanței.

Curtea de Apel Alba Iulia a condamnat-o pe femeie la 3 ani și patru luni de închisoare, decizia fiind definitivă în data de 11.11.2021. Din închisoare, acolo unde se află pentru a-și ispăși pedeapsa, Radu Gabriela Georgeta a făcut contestație în anulare, pentru ca sentința ei să fie mai mică. În principal, avocații au vrut ca instanța să constate că unele infracțiuni s-au prescris.

„În baza art. 396 alin. 6 Cod procedură penală raportat la art. 16 alin. 1 lit. f teza a II-a Cod procedură penală și art. 154 alin. 1 lit. d Cod penal, încetează procesul penal pornit împotriva inculpatei pentru săvârșirea infracțiunilor continuate de fals informatic, faptă prevăzută și pedepsită de art. 325 Cod penal și art. 35 alin. 1 Cod penal, delapidare, faptă prevăzută și pedepsită de art. 295 Cod penal raportat la art. 308 alin.1 din Cod penal și art. 35 alin. 1 Cod penal, fals material în înscrisuri oficiale, faptă prevăzută de art. 320 alin.1 și 2 din Codul penal și art. 35 alin. 1 Cod penal și uz de fals, faptă prevăzută de art. 323 din Codul penal și art. 35 alin. 1 Cod penal, ca urmare a intervenirii prescripției răspunderii penale. Menține soluția de condamnare a inculpatei la pedeapsa de 2 ani închisoare, pentru săvârșirea infracțiunii continuate de fraudă informatică, faptă prevăzută și pedepsită de art. 249 Cod penal, cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (270 acte materiale) și art. 396 alin. 10 Cod procedură penală. Scade din durata pedepsei aplicate inculpatei perioada executată din data de 11.11.2021 până la data de 09.11.2022, inclusiv”, se arată în decizia luată de Curtea de Apel Alba Iulia, în data de 9 noiembrie 2022.

Astfel, în curând, femeia va avea dreptul la liberare condiționată din închisoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *