fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Parteneriat polițiști-dascăli, pentru siguranța copiilor. În anul școlar precedent, 138 de cazuri de violență în școli

138 de cazuri de violență în școli, anul trecut. 86 dintre elevii hunedoreni, majoritatea dintre ei de gimnaziu, au devenit agresori. Aici vorbim despre acte de violență fizică, despre insulte grave repetate, despre instigare la violență și amenințări repetate. În general, este vorba despre cazuri în care alți elevi au devenit victime, dar au fost și situații în care chiar profesorii au fost amenințați de elevi. Statistica a fost furnizată, astăzi, de inspectorul șecolar general al Inspectoratului Școlar Județean Hunedoara, Maria Ștefănie, în cadrul unei conferințe de presă comună cu reprezentanții IPJ Hunedoara.

Biroul de Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara este cel care coordonează activitățile de prevenire și de combatere în unitățile de învățământ.

„Eu aș asemui activitatea noastră de polițist de siguranță școlară cu activitatea pe care o are un părinte. Pentru că nu îi considerăm niște infractori pe acei copii care au făcut un incident. Poate din punct de vedere penal întrunește elementele constitutive ale unei infracțiuni, dar, totuși, ne dăm seama că este vorba despre un copil, despre cineva care are nevoie de sprijin, de îndrumare. Și tocmai pe asta ne și axăm și avem tot felul de activități. De asemenea, structura noastră este oarecum diferită de celelalte: componenta de prevenire are aproape același procent ca și componenta de combatere. Și atunci, pe lângă faptul că luăm măsurile care se impun, în funcție de situația respectivă, nu ne oprim aici. Ci desfășurăm activități de consiliere, pe care le desfășurăm în prezența unui părinte. Informăm atât părintele, cât și copilul despre ceea ce înseamnă încălcarea legii, ceea ce înseamnă o infracțiune, o contravenție, și căutăm să găsim și cauza pentru care acel copil a avut un comportament neconform la școală. Pentru că, de multe ori, cauza aceasta nu este în mediul școlar, ci este, poate, în mediul familial sau social din care copilul vine”, a declarat comisarul Corina Sicoe, șefa Biroului pentru Siguranță Școlară din cadrul IPJ Hunedoara.

„Începând cu acest an, încercăm să dezvoltăm proiecte care să se adreseze unui număr mult mai mare de părinți, pentru că știm că familia are un rol deosebit de important în creșterea și dezvoltarea compartamentului oricărui copil. Pentru a preveni un comportament deviant sau pentru a preveni consumul de droguri, trebuie să acționăm și să îi consiliem foarte mult pe părinți, pentru că ei sunt cei care sunt direct răspunzători de copiii minori”, a spus și inspectorul general școlar al IȘJ Hunedoara, Maria Ștefănie.

„Măsurile s-au luat prin Biroul de Siguranță Școlară, suntem prezenți în fiecare unitate școlară cu personal calificat. Asigurăm zonele de afluire-defluire. De asemenea, suntem prezenți și în școli. Dorim ca părinții să țină aproape de polițiștii noștri, să informeze orice li se pare că nu este în regulă, astfel încât noi putem interveni eficient”, a declarat comisar-șef Remus Sabău, inspector-șef al IPJ Hunedoara

Magazinele din jurul școlilor, verificate de polițiști

Polițiștii de Ordine Publică din cadrul IPJ Hunedoara desfășoară zilele acestea verificarea magazinelor din zonele unităților școlare, pentru a identifica situații în care le sunt vândute minorilor produse interzis a fi comercializate copiilor.

„Pe linia de Ordine Publică am intensificat activitățile de patrulare a echipajelor de Ordine Publică, atât în zona adiacentă unităților de învățământ, cât și pe căile de acces spre unitățile de învățământ. Am dispus, de săptămâna trecută, verificarea unităților comerciale din zona unităților de învățământ, pentru verificarea produselor care se vând elevilor și care nu sunt benefice acestora. Am avut sancțiuni contravenționale la unele unități comerciale, în principal în Petroșani și Vulcan”, comisar-șef Virgil Buțan, șeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul IPJ Hunedoara.

Profesorii, învățați să descopere un elev care se droghează

Dascălii hunedoreni au luat parte, în acestă vară, la un proiect al Agenției Naționale Antidrog, prin care au fost învățați cum arată un copil care se droghează.

„Și în această vară au fost acțiuni ample în județul Hunedoara, care a fost cuprins într-un proiect al Agenției Naționale Antidrog. Foarte multe cadre didactice au fost prezente la aceste activități tocmai pentru a fi informați cu privire la comportamentul copiilor care se află în această situație, despre simptomele pe care le poate prezenta un elev la un moment dat și care au ca și cauză consumul de droguri. (…) Vreau să amintesc cazul de anul trecut, de la o școală din Petroșani, unde au fost elevi de gimnaziu, care au prezentat simptome, s-au simțit rău, în incinta unității de învățământ și colegii noștri, cadre didactice împreună cu doamna director, au anunțat unitățile medicale, au luat legătura cu părinții și au gestionat cazul conform prevederilor și legislației noastre specifice”, a spus inspectorul școlar general al IȘJ Hunedoara, Maria Ștefănie. 

 

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *