fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

MIRAJUL AURULUI. Condamnați după ce au furat 51 de kg de minereu, din mina de aur de la Gurabarza. Doi bărbați din zona Bradului și alți trei, printre care un spaniol, vizați de anchetă

Cinci bărbați au fost, ieri, condamnați de magistrații Judecătoriei Brad, după ce în luna mai a anului trecut au intrat în mina de aur, de la Gurabarza, pentru a sustrage minereu de aur. Exploatarea auriferă de la Gurabarza, din zona Bradului, a fost închisă în anul 2006, după ce a funcționat zeci de ani. De la momentul închiderii, mirajul aurului a adus în zonă mulți oameni, care au încercat să găsească metale prețioase. La fel s-a întâmplat și în anul 2021, atunci când un spaniol, un bărbat din Câmpina, un fost specialist de la Mina Barza și câțiva localnici care au lucrat în subteran, au pus la cale planul prin care credeau că se vor îmbogăți.

„Din cele expuse mai sus, constat că există probe şi indicii temeinice care ne conduc concluzia că faptele pentru care s-a desfășurat urmărirea penală au fost săvârșite de inculpații Machi Gimenez Emilio Juan, Tomescu Constantin, Neag Alexandru și Bratima Tiberiu, față de care s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale, ajutați fiind de către inculpatul Molocea Ilarion. În acest sens avem în vedere faptul că acesta i-a cazat pe inculpații Machi și Tomescu în casa lui din Crișcior. Apoi, acesta le-a cerut consătenilor săi inculpații Bratima Tiberiu și Neag Alexandru, pe care-i cunoștea ca foști mineri să-i ajute pe cei doi inculpați care nu sunt din localitate să intre în mina de aur. I-a cerut inculpatului Neag Alexandru, să le arate filoane de aur, știind că acesta în trecut, fusese controlor de calitate în mine, cunoscând bine filoanele de aur. În scopul depistării aurului, inculpatul Molocea Ilarion, le-a dat o lampă de mină cu carbid, care emana o flacără la care se putea vedea aurul. Conform declarației inculpatului Neag, ceilalți inculpați aveau lanterne pentru deplasarea în mină, dar la lumina lanternei nu se putea deosebi aurul de alte metale, deosebirea putându-se face la fața locului doar cu lampa de carbid”, se arată în motivarea instanței.

51 de kilograme de minereu scos din mina de aur

Cei cinci au intrat în mină în seara zilei de 19.05.2021, de unde au spart pereții de rocă cu o bormașină, iar apoi au mărunțit cu ciocanul bucațile de mineral. 51 de kilograme de minereu au reușit astfel să scoată din mina de la Gurabarza. Au fost însă prinși de polițiști.

„După o prealabilă înțelegere, s-au deplasat cu mașina aparținând inculpatului Machi Gimenez Emilio Juan, marca Mercedes Vito, având asupra lor unelte pentru săpat și spart rocă precum și substanțe chimice pentru procesarea minereurilor, la o mină de aur închisă situată în zona auriferă Barza, de pe raza localității Crișcior. Au pătruns în mină, unde au avansat câteva sute de metri, pentru a găsi minereu aurifer. Au spart cu o bormașină bucăți de mineral de pe pereții minei pe care l-au mărunțit cu ciocanele și l-au pus astfel în două ranițe cântărind împreună 51 Kg minereu. Au ieșit din mină, împreună cu sculele și cu minereul sustras, pe care le-au pus în mașină cu scopul de a se deplasa cel mai probabil acasă la inculpatul Molocea Ilarion, unde urmau să trateze fizic și chimic materialul în vederea separării aurului, însă au fost opriți în trafic de către organele de poliție”, se mai arată în dosar.

La percheziții, oamenii legii au găsit în mașină toată „prada” din mina Barza, dar și un cântar de maximă precizie și trei kg de mercur lichid.

„Polițiștii au procedat la controlul autovehiculului, ocazie cu care în partea din spate, care are ca destinație portbagaj au fost observate două ranițe care conțineau roci, ce păreau a proveni de pe fosta platformă minieră, mai exact din galeriile de acces în mină. De asemenea, au fost identificate mai multe materiale și ustensile ( ciocane, bormașină). În partea din spate a autoturismului, în locul având destinația transport marfă au fost găsite mai multe instrumente utilizate la exploatarea minereurilor aurifere, precum și următoarele bunuri care fac obiectul infracțiunilor pentru care se efectuează cercetări în cauză, respectiv: 2(doi) rucsaci, unul militar de culoare verde, celălalt civil, de culoare albastru, în care au fost găsite bucăți de rocă de diferite dimensiuni, ce pare a fi pirită de culoare gălbui (specific minereului aurifer) în cantitate totală de 51Kg., 2 (două) recipiente din plastic, cu volum de 0,5 litri, fără nicio inscripție, care conțin o substanță cu granulație fină.; 1(una bucată) borcan din sticla, cu capac metalic, și pe care este scris olograf cu marker, 0,27Xlitro. Borcanul conține o substanță cu granulație fină de culoarea albă; 1 (una bucată) cântar de maximă precizie, marca G&G în stare de funcționare; 1(una bucată) recipient din material plastic, având eticheta ruptă pe jumătate, având inscripție” Productos Quimicoc Puros”- mercur. Recipientul conține o substanță lichidă, de culoare argintie și are greutatea de 1,010 kg; 1(una bucată) recipient din material plastic, cu eticheta inscripționată ”Mercurio Metal (HG)”. Recipientul conține o substanță lichidă, de culoare argintie și are greutatea de 1,035 kg; 1 (una bucată) recipient din sticlă, cu capac metalic. Recipientul conține o substanță lichidă, de culoare argintie și are greutatea de 1,025 kg”, se mai precizează în motivare.

Sentința nu este definitivă

În data de 5 decembrie 2022, Tomescu Constantin Ioan (din Câmpina – n.r.) a fost condamnat la o pedeapsă de 2 ani şi 6 luni închisoare, cu suspendare, la care se adaugă amenda în sumă de 4000 lei, pentru comiterea infracțiunilor de trafic de produse sau substanțe toxice, contrabandă calificată și infracţiunea de executarea de activități miniere fără permis sau licență.

Ceilalți bărbați din acest dosar au scăpat mai ușor, primind fiecare o amendă penală de 4.000 de lei, pentru infracţiunea de executarea de activități miniere fără permis sau licență.

Compania Naţională A Cuprului, Aurului și Fierului „Minvest” SA s-a constituit, inițial, parte civilă în dosar, cu valoarea prejudiciului rezultat ca urmare a distrugerii zidului de asigurare a intrării în mina, respectiv cu suma de 3.576,37 lei (fără TVA), dar ulterior a renuțat la pretențiile în această cauză.

Sentința nu este definitivă, ci poate fi atacată cu apel, în termen de 10 zile.

Sursa foto: adevarul.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *