Asociația „Alexandru Ciuhat” din Deva, cea care deține singurul azil clandestin din județul Hunedoara, nu respectă decizia instanței de a permite accesul instituțiilor statului pentru a prelua persoanele aflate în centru. În data de 17 iulie 2023, Prefectura Hunedoara și Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială cerea Judecătoriei Deva emiterea unei ordonanțe președințiale pentru a lua toți cei 12 bătrâni și a-i duce la spital, pentru investigații medicale. Potrivit documentelor de constatare depuse la dosar, în centru se află persoane care au nevoie de îngrijire permanentă, persoane în vârstă cu dizabilități, „care locuiesc în condiții improprii și insalubre, care le pot pune viața în pericol”. În aceleași documente este precizat faptul că una dintre persoanele care locuiesc în acel azil clandestin își dorește să plece acasă, dar nu este lăsat și nici familia nu vine să îl ia.
Azilul de bătrâni funcționează aproape de centrul municipiului Deva, fără a avea nicio autorizație de la instituțiile statului. De peste 10 ani, aici sunt cazați vârstnici, care sunt ținuți în condiții mizere. Neregulile existente la Centrul pentru vârstnici aflat în administrarea „Asociației Alexandru Ciuhat” au fost descoperite în ultimii ani, permanent, de toate instituțiile statului român, dar nimeni nu a putut face mai mult decât să constate și să amendeze. Proprietarul, spun autoritățile, a găsit mereu variante să „fenteze” legea și și-a desfășurat activitatea în continuare. Pentru a „fenta” legea, care prevede că azilul de bătrâni ar trebui să fie licențiat și autorizat, proprietarul a făcut contracte pe persoană fizică, de închiriere a locuinței.
În acțiunea deschisă la Judecătoria Deva, cele două instituții arată situația gravă din centru.
„Sunt patru persoane cu grad de handicap, unele sunt imobilizate la pat cu diferite afecțiuni, altele sunt deplasabile cu sau fără dificultăți locomotorii. (…) una dintre persoanele aflate în chirie a transmis că ar dori să plece acasă, dar nu este lăsată de «domnul doctor» și nici familia nu vine să o ia. De asemenea se face precizarea că unii din chiriași ar avea nevoie de îngrijire de specialitate și de supraveghere permanentă în cadrul unor centre de îngrijire şi asistență. Reclamantele au mai precizat că în data de 14.10.2022 s-a mai efectuat un control inopinat, în comun de reprezentanți a mai multor instituții, la adresa imobilului în discuție, ocazie cu care s-au descoperit mai multe nereguli si s-au aplicat sancțiuni contravenționale și s-au luat măsuri administrative. Văzând starea de pericol care persistă la acest centru, în care sunt cazate persoane în vârstă cu dizabilități, care locuiesc în condiții improprii şi insalubre care pot pune în pericol viața, sănătatea sau interesele economice ale beneficiarilor, reclamantele au arătat că sunt indeplinite cele trei condiții speciale, pentru a se putea emite ordonanța președințială: urgența şi vremelnicia măsurii, precum şi nerejudecarea fondului”, se arată în documentele depuse de Prefectura Hunedoara și AJPIS Hunedoara la Judecătoria Deva.
Pe lângă faptul că nu respectă niște prevederi legale, pe care mereu le ocolește, „Asociația Alexandru Ciuhat” nu respectă nici deciziile instanței. În data de 27 iulie 2023, Judecătoria Deva a admis cererea de emitere a unei ordonanțe președințiale în cazul azilului clandestin și a dispus obligarea pârâților de a permite accesul Prefecturii și AJPIS Hunedoara în imobil, pentru ca vârstnicii să fie examinați medical la spital, dar și pentru ca aceștia să fie relocați în centre rezidențiale autorizate.
„Admite în parte cererea de chemare în judecată formulată de reclamantele Instituţia Prefectului – Judeţul Hunedoara (…) şi Agenţia Judeţeană pentru Plăți şi Inspecţie Socială Hunedoara (…), în contradictoriu cu pârâta Asociaţia Alexandru Ciuhat (…). Obligă pârâții să permită accesul reclamantelor la imobilul situat în mun. Deva, str. Aurel Vlaicu nr. 84, jud. Hunedoara, în vederea examinării medicale a persoanelor identificate la respectiva locaţie, în vederea transportării acestora la unităţi spitaliceşti, precum şi în vederea relocării acestora în centre rezidenţiale autorizate şi licenţiate, dacă va fi cazul, demersuri ce se vor face din dispoziţia reclamantelor, cu concursul autorităţilor publice competente”, se arată în decizia instanței.
Pentru reprezentanții centrului, deciziile instanțelor de judecată par însă facultative, deși ele sunt obligatorii. Nici după această hotărâre a instanței, reprezentanții Prefecturii și ai AJPIS Hunedoara nu au fost lăsați să intre în azilul clandestin. Acum, instituțiile statului au cerut sprijin unui executor judecătoresc.
„La Asociația Ciuhat, instanța a dispus executoriu să putem să mergem să luăm acele persoane, pentru a le face control medical, dar cu acordul și cu încredințarea proprietarului. Din păcate, am fost acolo, și nu ni s-a dat încredințarea. Am apelat la un executor judecătoresc, care a și cerut încredințarea de îndată, pentru a putea intra cu executorul judecătoresc, să putem să ne facem treaba, ca autorități publice”, a declarat, miercuri, prefectul județului Hunedoara, Călin Petru Marian.
Alte două azile de bătrâni, care funcționează fără a fi licențiate și care au primit dispoziție de suspendare a activității, funcționează în continuare, spune Prefectura Hunedoara. Este vorba despre Asociația „Pridvorul”, de la Băcia, și de Asociația „Casa Divină”, de la Cristur.
„Am cerut, din nou, instituțiilor, ca acolo unde s-au dat avertismente și amenzi, să revină în controale. Ne-am deplasat la încă două cămine, acolo din nou s-au făcut controale, iar ANPC (Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului) a depus plângere penală la Parchet, pentru faptul că se desfășoară, în continuare, activitatea fără a fi autorizați. Este vorba despre Asociația Casa Divină și Asociația Pridvorul. Riscă în continuare amenzi din partea instituțiilor abilitate și riscă să intre pe un dosar penal, pentru funcționare ilegală”, mai spune prefectul Călin Petru Marian.