Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere din România a scos la licitație, anul trecut, lucrările de proiectare și execuție aferente amenajării intersecției DN7 și DN76, din zona podului peste Mureș de la Șoimuș. De câțiva ani buni, șoferii care vin dintre Mintia și vor să intre pe podul peste Mureș, de la Șoimuș, trebuie să treacă prin întoarcerea de la intrare din Deva. La fel și cei care vin de pe podul de la Șoimuș și vor să meargă la Deva, trebuie să facă dreapta, să urce dealul, iar apoi să facă stânga, la întoarcerea din DN7. Frecvent, aici au loc incidente în trafic, iar soluția nu este una care să ofere siguranță participanților la trafic.
Încă de la momentul în care a fost dată în folosință autostrada Deva-Orăștie, intersecția DN7 cu DN76 a fost un subiect fierbinte pe masa decidenților din Ministerul Transporturilor și CNAIR. La un moment dat, în anul 2021, CNAIR a depus documentația necesară pentru obținerea avizului de mediu, pentru realizarea unui nod rutier, cu patru bretele, care să elimine punctele de întoarcere de pe DN7. Pentru realizarea proiectului se va ocupa definitiv o suprafaţă de teren de circa 169.000 metri pătraţi ce aparţine domeniului public al statului şi unor proprietari particulari astfel: în Unitatea Administrativ Teritorială (UAT) Deva suprafaţa care va fi ocupată este de 129.600 metri pătraţi, în UAT Veţel suprafaţa care va fi ocupată este de 26.600 metri pătraţi, în UAT Şoimuş suprafaţa care va fi ocupată este de 12.800 metri pătraţi.
Cel mai probabil din rațiuni financiare, această variantă, care este cea mai bună pentru această zonă, dar și cea mai costisitoare, nu a fost introdusă în avizul dat de ministerul Transporturilor, în data de 7 septembrie 2021.
Varianta acceptată prin aviz a fost una asemănătoare cu cea existentă în prezent, și anume realizarea a două sensuri giratorii în punctele de întoarcere.
Această variantă a fost inclusă în licitația care a fost ridicată în SICAP, și care a fost și anulată. Varianta 4, cea a nodului rutier cu patru bretele, nici nu a mai fost introdusă în Raportul de audit de siguranță rutieră, aflat în documentația licitației.
Președintele Consiliului Județean Hunedoara vrea realizarea nodului rutier. Pe bună dreptate
Ieri, la sediului Instituției Prefectului a avut loc o întâlnire, la care au participat directorul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri – Timișoara, Nicoleta Pordea, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, primarul municipiului Deva, Florin Nicolae Oancea, administratorul public al municipiului Deva, Traian Berbeceanu, primarul comunei Vețel, Ioan Hențiu și șeful Secției Drumuri Naționale Deva, Dorel Neamț.
Reprezentantul Consiliului Județean, și anume președintele Laurențiu Nistor, a fost cel care s-a opus, pe bună dreptate, variantei numărul 2, cea care nu aducea nimic în plus pentru participanții la trafic. Doar scotea din buzunarele statului peste 22 de milioane de lei, fără a rezolva, într-adevăr situația intersecției DN7 cu DN76.
În timpul discuțiilor de ieri de la Prefectură, Laurențiu Nistor l-a contactat pe ministrul Transporturilor, pentru a primi asigurări că va face toate demersurile necesare pentru ca varianta numărul 4, cea a nodului rutier, să fie implementată.
„Am pus pe speaker pe ministrul Transporturilor și pe directorul general de la CNAIR și am spus foarte clar: domnule ministru, am stabilit împreună că pentru intersecția DN7 cu DN76 – m-am zbătut un an și ceva pentru asta – trebuie să acceptați varianta propusă de CNAIR (DRDP) Timișoara, varianta numărul 4, care este cea mai bună. Da, așa va rămâne, pentru că e cea mai bună (a spus ministrul – n.r.). Era o variantă atât de proastă, care este de fapt și acum, sens giratoriu în vârful dealului de la Mintia și sensul de jos. I-am spus: eu nu pot, eu niciodată nu o să îmi pun o semnătură că o să fiu de acord cu asta”, a declarat, marți, președintele Consiliului Județean Hunedoara, Laurențiu Nistor, la Hunedoara1 TV.
Imediat după întâlnire, prefectul județului Hunedoara a emis un comunicat de presă în care susține că toți factorii prezenți la discuțiile de ieri au decis să semneze o solicitare comună către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru a sprijini demersul de construire a unui nod rutier.
„Întâlnirea de lucru pe care am convocat-o astăzi are loc în urma mai multor sincope identificate pe sectoarele de drum care se află în proximitatea municipiului Deva, care asigură descărcarea traficului rutier de pe autostrada A1 sau care reprezintă un punct nodal între drumurile naționale și cele județene.
Întâlnirea a avut drept scop consultarea factorilor de decizie, pentru a trasa împreună o direcție clară și pentru a identifica soluțiile comun agreate pentru a debloca situația construirii nodului rutier care asigură atât accesul, cât și descărcarea de pe autostrada A1, proiect care de ani de zile nu este implementat.
Au fost analizate mai multe soluții tehnice, în așa fel încât acestea să fie adecvate pentru toți actorii instituționali angrenați în discuții, iar în cele din urmă, împreună cu aceștia, am luat decizia de a înainta o solicitare comună către Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, pentru a sprijini demersul de construire a unui nod rutier”, a spus prefectul Călin Marian.
Acțiunea prefecturii de a anunța înainte ca lucrurile să fie stabilite clar și concret, printr-o decizie de a Ministerului Transporturilor asupra variantei 4, l-a nemulțumit pe președintele Laurențiu Nistor, care s-a arătat indignat de atitudinea reprezentanților instituției.
„Eu am propus să semnăm această scrisoare. Vreau să vă anunț că nu o voi mai semna. Cu asemenea oameni nu poți merge la o luptă mare. (…) Nu o semnez, dar o voi face eu, personal, să am eu convigerea mea și mulțumirea mea personală că m-am zbătut pentru treaba asta”, a mai spus Laurențiu Nistor, la Hunedoara1 TV.