fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Investiții pentru viitor, investiții în educație. Primăria Deva modernizează și dezvoltă infrastructura școlară din localitate

Investițiile în infrastructura educațională a municipiului Deva, aflate în desfășurare în acest moment, sunt de peste 160 de milioane de lei. Cifrele apar în proiectul de buget pe anul acesta și sunt compuse atât din fonduri europene, finanțare națională, cât și din bani de la bugetul local. Deși sunt conștienți de disconfortul creat elevilor și dascălilor care învață în școlile care sunt acum reabilitate, reprezentanții administrației locale spun că infrastructura școlară trebuia modernizată.

La ședința ordinară a Consiliului Local din luna ianuarie, aleșii locali au votat un proiect de hotărâre prin care au fost aprobați indicatorii tehnico-economici, etapa de proiect tehnic pentru obiectivul de investiții ,,Reabilitare Sală de Sport Robert Singer” care se află în administrarea Liceului cu Program Sportiv ,,Cetate” Deva. Lucrările principale prevăzute pentru sala de sport de pe strada Titu Maiorescu cuprind: un nou flux funcțional în zona de birouri și vestiare, scară de beton pentru accesul la etaj, placarea cu polistiren a fațadelor clădirii, termoizolații și hidroizolații la nivelul planșeului peste ultimul etaj, realizare de vestiare dotate cu grupuri sanitare și cabine dușuri, refacerea instalațiilor sanitare, rețea de canalizare, montare centrale termice pentru încălzire prin pardoseală și cu radiatoare, boiler termoelectric, refacerea instalații electrice etc. Investiția va fi finanțată din bugetul general al municipiului Deva.

Școala primară a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria”, 99% finalizată

Lucrările începute în anul 2020 la școala primară a Colegiului Național Pedagogic „Regina Maria” din Deva au fost finalizate în proporție de peste 99%. Potrivit reprezentanților administrației locale, singurul lucru care încă mai este de făcut este montarea ușilor ignifuge. O cerință venită din partea ISU Hunedoara, fără de care unitatea școlară nu poate primi avizul instituției. Deși au fost comandate în Polonia de la finalul lunii septembrie, ușile nu au ajuns încă în posesia constructorului pentru a fi montate, astfel că lucrarea nu poate fi recepționată. Edilul municipiului Deva spune că aceasta este cea mai mare problemă cu care se confruntă astăzi administrația locală, și anume termenele de livrare foarte lungi.

„Cea mai mare problemă este cea legată de aprovizionare. O bună parte din componente vin din import. Dacă în urmă cu doi ani, antreprenorul făcea comanda pentru anumite produse din import, termenul de livrare era undeva între 30-60 de zile. Din păcate, s-a prelungit acest termen, și livrarea se face undeva la 90-120 de zile. Vă dau un exemplu: la școala primară „Regina Maria”, lucrările au fost finalizate în proporție de 99%, a venit tot mobilierul în fiecare clasă. Dar ISU, care este acum foarte restrictiv, a cerut pe holuri uși ignifuge, care să reziste la incendii. Firma care execută lucrările a dat comandă în luna septembrie în Polonia. Ușile trebuiau să vină în decembrie, apoi au primit un mail că vor veni doar în ianuarie, iar la mijlocul lunii ianuarie au mai primit un mail în care li se spune că ușile vor fi livrate doar în jurul datei de 15 februarie. Iată că o lucrare care putea să fie recepționată și elevii să reintre în programul normal, nu a putut fi finalizată, și nu din vina constructorului, nici a primăriei, ci din cauza întârzierilor la livrare a acestor componente”, spune primarul Devei, Florin Oancea.

Școala Gimnazială „Andrei Șaguna”, în grafic

Lucrările de reabilitare și modernizare a Școlii Gimnaziale ,,Andrei Șaguna” Deva sunt în grafic. Potrivit administrației locale, la corpul de clădire pentru învățământul primar continuă lucrările de montare a lambriurilor în sălile de clasă și laboratoare, a covorului PVC (tarkett) pe pardoseli și pereți în holuri. Parchetul din lemn triplustratificat a fost montat în toate sălile de clasă. De asemenea au fost instalate aparatajele electrice (prize, întrerupătoare, butoane de panică și incendiu etc.). A fost finalizat montajul centralei de incendiu, a centralei antiefracție și RACK pentru voce-date, precum și balustradele metalice pe holuri.
La corpul de clădire pentru învățământul gimnazial au fost finalizate tavanele casetate și șapele autonivelante la etajele I și II. Se toarnă șapele autonivelante la parterul clădirii. Au fost pregătite pardoselile în sălile de casă cu rășină epoxidică, în vederea montării parchetului triplustratificat. Se gletuiesc băile și urmează zugrăvelile cu lavabil și săptămâna aceasta va începe și montajul faianței și a gresiei. De asemenea se gletuiesc pereții pe holuri.

Instalația sanitară este finalizată la parter și etajele I și II, iar instalația termică (conductele de termoficare) se apropie de finalizare.
Și la această clădire au fost montate geamurile și ușile de interior, ușile exterioare de aluminiu cu geam termopan, balustradele metalice pe holuri, tablourile electrice și s-au realizat cablajele pentru curenți slabi (incendiu, efracție, voce-date, supraveghere video, BMS, control acces).
Rampele și scările de acces au fost finalizate, la fel și instalațiile sanitare iar instalațiile termice se apropie de finalizare.
Valoarea actualizată a finanțării europene pentru acest proiect este de peste 26 de milioane de lei.

Potrivit primarului Florin Oancea, lucrările vor fi finalizate în luna august 2023.

Creșe și grădinițe, pentru cei mai mici dintre deveni

Creșa care funcționa pe Aleea Viitorului din Deva este în reabillitare și modernizare pe fonduri europene de la finalul anului trecut. Valoarea proiectului este de peste 4,2 milioane de lei.
Alte 3 miloane de lei au fost câștigate de la UE pentru reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea infrastructurii educaționale preșcolare la Grădinița cu program normal nr. 2, din Deva, de pe Aleea Salcâmilor.

De asemenea, în locația ,,Deva Nouă”, cartierul Orizont 2, lucrările sunt în stadiu final la construcția unei noi grădinițe, care va funcționa pe patru grupe de copii. Investiția de 2,7 milioane de lei este finanțată din fonduri europene prin Ministerul Educației Naționale. La acești bani se adaugă încă aproape 200 de mii de euro de la bugetul local care se investesc în lucrări exterioare necesare (teren de sport, loc de joacă, groapă de nisip, alei, locuri de parcare etc.). Tot ce înseamnă infrastructură, drum de acces vor fi realizate din bugetul local.

Tot în cartierul „Deva Nouă”, administrația locaă, prin Compania Națională de Investiții, va construi o nouă creșă, pentru 110 copii. Atribuirea contractului a fost făcută deja, în luna noiembrie a anului 2022. Valoarea totală a contractului este de 14.802.257,21 lei. Creșa va avea o capacitate de maximum 11 grupe (total 110 copii) și va beneficia de condiții moderne pentru copii și educatori, fiind organizată în 3 nuclee funcționale: zona administrativă, zona destinată copiilor și zona spațiilor tehnico-gospodărești.
Sunt prevăzute 11 dormitoare, cameră de joacă dotată cu vestiar și grupuri sanitare, spații pentru luat masa și cabinet medical.
Totodată sunt prevăzute spații adiministrative precum birouri, spălătorie, călcătorie, biberonerie sau bucătărie. De asemenea, clădirea va fi dotată atât cu panouri fotovoltaice cât și cu panouri solare.

La începutul acestui an, în data de 8 ianuarie, Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Attila-Zoltan Cseke a anunțat că ministerul pe care îl conduce va finanța 174 de noi investiții, în 94 de localități din România, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Pe lista contractelor semnate de ministru, Municipiul Deva se regăsește cu două noi obiective cuprinse în Componenta C5 – Runda 2 – Valul renovării:
– Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Prelungit nr. 2 – Aleea Scărișoara, nr. 3 din municipiul Deva – valoarea finanțării este de 3.017.813,97 lei cu TVA
– Renovarea energetică a Grădiniței cu Program Normal nr. 3 – Aleea Teilor din Municipiul Deva – valoarea finanțării este de 3.695.703,25 lei cu TVA
Aceste proiecte se alătură celorlalte investiții în unitățile de învățământ din municipiul Deva, realizate cu fonduri europene nerambursabile.

Tot prin PNRR va fi renovată energetic Grădinița și clădirea Liceului de Arte „Sigismund Toduță”, școala generală situată pe Bulevardul Dacia, nr. 8, aparținând de Liceul Tehnologic ,,Transilvania” din Municipiul Deva, dar și Grădinița cu Program Prelungit nr.7, de pe aleea Patriei.

Vezi mai jos lista investițiilor în infrastructura educațională, cuprinse în bugetul din anul 2023.

Lista investiții 2023

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *