Karateul, sportul care începe și se termină cu respectul față de ceilalți – promovat în cadrul unui parteneriat între Clubul Sportiv Ronin Deva și Interact Club Deva.
Convinși de utilitatea cunoașterii tehnicilor de autoapărare în contextul escaladării violenței în mediul școlar și stradal, tinerii membri ai Clubului Interact Deva au avut inițiativa organizării unui seminar pe teme de autoapărare intitulat sugestiv “INTER SELF-DEFENCE”.
În cadrul acestui seminar, care s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute, tinerii liceeni au avut oportunitatea de a învața cum să reacționeze corect în cazul unei agresiuni fizice, prin aplicarea unor tehnici specifice karateului tradițional.
Membrii Interact Club Deva și-au manifestat interesul față de karateul tradițional, un sport care își are originea în Japonia și care promovează autocontrolul, echilibrul și respectul față de ceilalți și conturează, printr-o practicare îndelungată, deprinderile necesare pentru a reacționa, în situația unei agresiuni.
Tinerii, făcând parte din mai multe licee din Deva, au apelat, pentru a învăța tehnicile de sefl-defence, la un adevărat profesionist al practicării karateului: sensei Mircea Popa (centura neagră, 6 dan, maestru emerit al artelor marțiale și arbitru internațional, fondatorul ACS Ronin Deva), care a deschis ușa dojo-ului său din Deva, acolo unde antrenează zeci de tineri karatiști. Maestrul, după ce le-a vorbit liceenilor despre originea și filozofia practicării acestui sport, i-a introdus pe aceștia în partea aplicativă a seminarului. Cu sprijinul a trei sportivi, legitimați la clubul Ronin Deva (Mihaela Alba, Andre Rerat și Mara Nițu) membrii Interact au avut ocazia de a exersa diferite tehnici de lovire cu piciorul și cu pumnul, block-uri ale unor lovituri, eschive și mișcări de contracarare a unor atacuri ce pot fi întâlnire în mod curent în lupta de stradă.
Prin inițiativa lor, tinerii își propun să fie pregătiți în fața unor fenomene negative recurente, precum bulling-ul în mediul școlar sau agresiunile fizice, aplicând progresiv tehnici de autoapărare, în situația unui atac fizic iminent.
Scopul karateului îl reprezintă atingerea perfecțiunii spiritului și a trupului, acesta urmărind îmbunătățirea gândirii și a performanțelor fizice, în egală măsură. Pentru a înțelege karateul, aveți nevoie de suflet și de corp, de răbdare și de multă voință – le-a transmis Sensei Mircea Popa membrilor Interact.
„Apreciez interesul tinerilor față de practicarea acestui sport și sper ca tehnicile prezentate astăzi să fie aprofundate în viitor, aptitudinile obținute prin practicare karateului tradițional – ca stil de viață – putând fi utile în situația în care viața sau integritatea corporală le este pusă în pericol” – apreciază maestrul Mircea Popa.