fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

În afara legii. Firma Supercom colectează deșeuri în trei zone ale județului fără a avea autorizație de mediu

Societatea Supercom colectează deșeuri în zonele Brad, Hațeg și Zona 3 Centru, fără a avea autorizație de mediu. De la finalul lunii octombrie a anului trecut, Supercom desfășoară activitatea de colectare a deșeurilor în zona 3 Centru, respectiv în localitățile Deva, Hunedoara, Orăștie, Călan, Geoagiu, Simeria și comunele limitrofe. Iar în zona Hațegului și a Bradului, de săptămâna trecută

Directorul Agenției pentru Protecția Mediului Hunedoara, Georgeta Barabaș, a declarat, astăzi, pentru Știri din Hunedoara, că Supercom nu are autorizație de mediu pentru colectare de deșeuri în niciuna dintre cele trei zone menționate mai sus. Actele au fost depuse pentru fiecare zonă, dar autorizația nu a fost emisă.

„Pentru colectare, nu au autorizație de mediu pe niciuna din zonele 1, 2, 3. Sunt depuse solicitări, dar nu a fost emisă autorizațiile de mediu. Nu este vina Supercom, ci din cauză că ADI Deșeuri nu a ținut cont de toate prevederile legale, la încheierea contractului de delegare. La contractul din octombrie (n.r. – cel pentru zona 3 Centru) nici nu avea cum să țină cont, pentru că s-au modificat condițiile în Legea deșeurilor, în 12 ianuarie 2023. Autorizațiile fiind în procedură, dacă au apărut modificări legislative, trebuie întâi operate acele modificări din legislație, și abia după aceea trebuie continuată procedura. Legislația prevede ca, pentru anumite categorii de deșeuri reciclabile, în general, să fie detaliate fluxurile de tratare și țintele. Trebuie să știm ce ne propunem. Spre exemplu, ne propunem să reciclăm 60% din hârtia din deșeurile menajere. Îți propui niște indicatori de performanță. Pentru zona 3, documentația a fost depusă în luna octombrie, iar pentru Zona 1 și 2 în data de 16.01.2023. Legislația spune că activitatea se desfășoară doar cu autorizație. În contractele întocmite de ADI, nu apare nicio țintă, niciun indicator de performanță. Operatorul vine să facă bani, ADI-ul este reprezentantul primăriilor care, dacă nu își ating țintele de colectare, plătesc penalități. ADI-ul este cel care trebuie să aibă în vedere aceste aspecte, și, din păcate, au fost ignorate”, a declarat directorul APM Hunedoara, Georgeta Barabaș.

Cum operează Supercom activitatea de salubrizare, în zonele 1, 2, 3?

Agenția pentru Protecția Mediului este organismul care autorizează o activitate. Verifică documentele și emite sau nu o autorizație de mediu. Garda de Mediu are alte atribuții. Să verifice, printre altele, dacă societățile au sau nu autorizații de mediu. Comisarul-șef al Gărzii de Mediu Hunedoara spune că, în mod normal, orice societate care își desfășoară activitatea fără autorizație de mediu, riscă suspendarea activității. Trebuie însă „să își aștepte rândul” pentru a fi verificată de comisari.

Reporter: Am aflat astăzi că Supercom nu are autorizație de mediu pentru niciuna dintre zonele 1, 2, 3. Știți ceva despre asta?

Comisar-șef Garda de Mediu Hunedoara, Dorel Bretean: Nu, încă nu știu nimic. Pentru zona 3, unde ei au început anul trecut, știu că atunci și-au și depus documentele de autorizare… Pentru celelalte, parcă au 90 de zile la dispoziție, pentru a-și rezolva problemele. Nu am primit nimic în acest sens, știu că Agenția pentru Protecția Mediului le-a cerut clarificări. Ei ziceau că le-au trimis. Așteptăm de la APM să vedem care este stadiul.

Rep: Ce se întâmplă acum, dacă nu au autorizații. Cel puțin aici, pe Zona 3 Centru, a trecut ceva timp.

Dorel Bretean: Nu știu. Așteptăm de la Agenția pentru Protecția Mediului să vedem ce nu a fost în regulă și ce le-a dat să facă.

Rep: Dar dumneavoastră, ca și Garda de Mediu, nu trebuie să verificați dacă o societate are autorizație de mediu?

Dorel Bretean: Ba da, dar noi avem un plan de control. Nu urmărim cine apare în județ și dacă are autorizație. Noi avem un plan de control pe diferite feluri de activități.

Rep: Are voie o societate comercială să desfășoare vreo activitate fără autorizație de mediu, dacă această este cerută prin lege?

Dorel Bretean: În mod normal, nu. Dar dacă este de utilitate publică, oricine își depune actele pentru avizare, atunci așteptăm etapele avizării. (…) Deocamdată de la APM nu am primit nimic, pentru zona 3 Centru.

Rep: Ce riscă o societate care desfășoară activități fără autorizație de mediu?

Dorel Bretean: Riscă suspendarea activității. Dar, tot așa, cum știți că s-a mai întâmplat cu mari societăți comerciale, gen Arcelor Mittal, gen CEH, cu Termocentrala de la Paroșeni, li s-a dat un nou termen de reglementare a lucrurilor.

În cursul zilei de astăzi, Agenția pentru Protecția Mediului a transmis o informare către ADI Deșeuri și firma Supercom în care este scris că autorizația de mediu pentru cele trei zone ale județului nu poate fi emisă până în momentul în care nu sunt modificate contractele de către ADI Deșeuri.

„Astfel, pentru autorizarea operatorilor colectori pe zonele 1, 2, 3 sau după comasarea celor trei zone, este obligatoriu ca ADI-SIGD Hunedoara să detalieze , în contractele de delegare a serviciilor de saluburizare , modul de aplicare a prevederilor art. 17, alin. 5, din OUG 92/2021, privind regimul deșeurilor, aprobată și modificată prin Legea 17/12.01.2023. 

Din motivele invocate mai sus, forma actuală a contractelor de prestare a serviciului de salubrizare pe zonele 1, 2, 3 face imposibilă autorizarea operatorului Supercom SA, solicitată și înregistrată la APM Hunedoara. (…) 

În concluzie, autorizarea activității de colectare deșeuri menajere pe zonele 1, 2, 3 sau după comasare, se va putea face după ce contractele de delegare a serviciilor vor cuprinde toate aspectele prevăzute în legislația în vigoare”, se arată într-un document emis de APM Hunedoara.

blank

Citește și:Dosarul „Deșeurile”. Motivare „bombă” a judecătorilor de la Tribunalul București. „Judecătorul fondului consideră că autorității publice îi este atribuită situația de impas, nu a acționat cu diligență, nu avea dreptul de a parcurge această procedură de achiziție publică”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *