Județul Hunedoara are cele mai mari prețuri la apa potabilă din întreaga regiune. De la 1 ianuarie 2023, hunedorenii sunt obligați să achite 7,34 de lei, preț cu TVA, pentru un metru cub de apă potabilă, și 4,99 de lei, preț tot cu TVA, pentru un metru cub de apă aruncat la canalizare. În total, vorbim despre suma de 12,33 de lei, cu TVA, prețul pe care hunedorenii îl plătesc pentru un metru cub de apă.
Autoritatea Națională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilități Publice a publicat o listă cu tarifele percepute în fiecare zonă a țării, iar în urma analizei documentului a reieșit că Apa Prod Deva încasează cele mai mari sume pentru apa potabilă furnizată populației din întreaga zonă.
Apa Prod Deva percepe pentru un metru cub de apă potabilă suma de 6,73 de lei, fără TVA, iar pentru canalizare, pentru un metru cub de apă uzată, suma este de 4,58 de lei. Totalul este de 11,31 de lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă.
La polul opus se află județul Sibiu, unde oamenii achită doar 4,50 de lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă potabilă, și 3 lei pentru un metru cub de apă la canalizare. Total, 7,5 de lei, fără TVA.
Compania de Apă Arad SA percepe 4,24 de lei, fără TVA, pe metru cub de apă potabilă și 4,80 de lei pentru canalizare/metru cub. Total – 9.04 lei, fără TVA, pe metru cub de apă.
Compania de Apă Oradea are un preț stabilit de 4,14 lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă potabilă, în timp ce pentru un metru cub de apă aruncată la canalizare oamenii plătesc 3,42 de lei, fără TVA. Total – 7,56 de lei, fără TVA.
Vecinii din județul Timiș plătesc către Aquatim SA Timișoara 5,30 de lei, fără TVA, pentru un metru cub de apă potabilă, iar pentru canalizare 5,33 de lei/metru cub de apă. Totalul este de 10,63 de lei, fără TVA.
Cetățenii din Alba achită și ei un tarfi mai mic pentru apă. SC C.T.T.A. SA Alba percepe 4,68 de lei/metru cub de apă potabilă, iar pentru canalizare 4,72 de lei/metru cub. În total este vorba despre 9,4 lei, fără TVA.
Vezi, mai jos, lista publicată de ANRSC: