Iulia Anamaria Furcă, unul dintre cei doi elevi care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat, a scris un mesaj, postat pe pagina de socializare a Colegiului Națonal „Iancu de Hunedoara”. Iulia, eleva care a avut media 10, pe linie, la toate materiile, în toți cei patru ani de liceu, a reușit să obțină și media 10 la examenul de Bacalaureat.
Ea spune că visele pot deveni realitate, dar pentru asta ai nevoie de multă muncă, ambiție, perseverență și dorința de a demonstra că ești capabil de orice îți propui. Mesajul Iuliei poate reprezenta un model inspirațional pentru toți tinerii, tocmai de aceea îl redăm, mai jos, în integralitate.
„«Indiferent ce se întâmplă, o călătorie îți oferă întotdeauna o poveste de spus» sunt cuvintele unui proverb ebraic. Iar o călătorie de-a lungul anilor de liceu, printre cărți și noțiuni aparținând diverselor materii de studiu, poate deveni, cu adevărat, o poveste, una țesută cu multă muncă și un strop de încredere că visele pot deveni realitate.
Așa a început povestea mea, acum patru ani, atunci când am pășit pe ușa Colegiului Național ,,Iancu de Hunedoara”, în calitate de elevă, în clasa a IX-a. Ca în orice călătorie, niciodată nu poți să prevezi ce se poate întâmpla, ce persoane vei cunoaște sau ce obstacole vei avea de înfruntat. Acest lucru a fost simțit puternic de generația din care fac parte, cea care nu ar fi crezut niciodată că în perioada liceului se va confrunta cu fenomene noi și va fi supusă, inevitabil, unor schimbări majore, ce au coincis și cu una dintre cele mai dificile perioade ale vieții lor, adolescența.
Pandemia, școala online și, la sfârșitul clasei a XII-a, greva profesorilor au reprezentat puncte de cotitură atât în ceea ce privește sistemul educational, cât și viața elevilor. Cu toate acestea, generația mea a dovedit o capacitate extraordinară de adaptabilitate, iar toate aceste încercări au reprezentat prilejul ca în sânul său să se creeze legături foarte strânse, cele care au făcut-o mai puternică și nu au abătut-o din calea sa pavată spre viitor.
Bacalaureatul, examenul maturității, a fost o ultimă probă ce a trebuit parcursă pentru a dovedi, cu adevărat, că efortul nostru și-a găsit un scop, iar călătoria parcursă a fost încununată cu succes, în ciuda oricăror impedimente survenite între timp. În cazul meu, experiența examenului maturității a fost presărată cu bucuria reușitei așteptate îndelung, a unui rezultat la care visam, dar nu aveam nicio certitudine că îl voi obține. Eram conștientă de dificultatea pe care o reprezintă obținerea unei note perfecte, de aceea stima pe care am purtat-o și încă o port absolvenților care au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat nu poate fi măsurată în cuvinte.
Această notă mult dorită este răsplata unui efort susținut, a întregii sârguințe și a seriozității de care au dat dovadă cei care au obținut-o, și, acum, cu mândrie, pot spune că este și cazul meu. Acest rezultat nu ar fi fost însă posibil fără determinare și curajul de a crede în sine, cel care îți poate fi insuflat de o familie iubitoare, care să-ți fie un sprijin permanent, și de cadre didactice dedicate meseriei lor de a înlesni parcursul tinerilor în viață, prin educație. Norocoasă, eu am găsit în doamnele și domnii profesori nu doar un sprijin, ci și o sursă de inspirație ce m-a călăuzit la tot pasul să am încredere în reușită și să nu îmi fie frică să țintesc cât mai sus.
Mereu am crezut în valoarea educației, în concentrarea unui efort comun atât din partea elevului, cât și a profesorilor pentru dobândirea unor rezultate cât mai bune. Experiența mea la acest colegiu dovedește că prin muncă, ambiție și perseverență rezultatele dorite nu vor întârzia să apară, iar banalul ,, pot” ar trebui să devină un mesaj inspirațional pentru toți cei care cred opusul.
Pentru orice elev, rezultatele nu ar trebui să fie doar o modalitate de a-și mulțumi părinții și dascălii care i-au pregătit și au pus o parte din sufletul lor în efortul de a-i educa, ci ar trebui să fie și încununarea unei munci individuale, dorința de a demonstra că ești capabil să reușești și ești demn, în adevăratul sens al cuvântului, de respectul propriu, cel care este și cel mai greu de câștigat.
În final, deși nu mulți ar crede, școala poate deveni locul în care poți spera, chiar și pentru o clipă, că dorințele tale se pot materializa. Tot ceea ce trebuie să faci este să fii consecvent unui scop, să muncești pentru acesta și să îți oferi libertatea de a visa, de a crede cu tărie în forța lui ,,pot”, întrucât succesul te va surprinde și va apărea atunci când te aștepți mai puțin. Vă mulțumesc!”, a scris Iulia Anamaria Furcă, absolventă a Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”.
Anul acesta, doar doi elevi din județul Hunedoara au obținut media 10 la examenul de Bacalaureat. Iulia Anamaria Furcă, absolventă a Colegiului Național „Iancu de Hunedoara”, și Alexandru Bălănesc, absolvent al Colegiului Național „Mihai Eminescu” din Petroșani.