fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Fenomenul îngrijorător al „aurolacilor”, din ce în ce mai întâlnit în întreg județul. Statul român „bolnav” nu găsește soluții (VIDEO)

Dacă înainte se fereau de privirile oamenilor, acum îi vedem la tot pasul. În parcuri, locuri de joacă sau pe străzi. În tot județul, în principal în zonele urbane, tineri cu punga de „aurolac” în mâini ori în gură au devenit parte din peisaj. Oamenii se așează la distanță de ei sau încearcă să traverseze strada atunci când îi întâlnesc. Autoritățile nu au pârghii legale pentru a lua măsuri, iar imaginea parcă devine o normalitate. O normalitate bolnavă, la fel cum bolnav pare a fi și statul român.

Marți dimineață, în jurul orei 9, un tânăr bine îmbrăcat„trăgea” dintr-o pungă cu arolac. Se întâmpla în Deva, în zona Gojdu, în spatele blocului E2.

În urma cu câteva zile, un alt tânăr mergea pe carosabil, printre mașini, pe strada Kogălniceanu, cu o pungă în mână. Dezorientat, din când în când mai trăgea aburi din punga cu substanțe halucinogene.

Situația se repetă, indiferent de numele orașului, exemple de acest gen putând fi întâlnite la tot pasul, în fiecare localitate din mediul urban.

Efectele drogării cu vapori de solvenți

În prima fază, inhalanții produc o stare de dezinhibare și somnolență asemănătoare consumului de alcool. Folosiți în cantități mai mari, aproape toți inhalanții produc o stare de anestezie, de amorțire a senzațiilor și chiar de pierdere a conștienței. Dintre efectele consumului de inhalanți, cele mai frecvente sunt: greață, vomă, amețeală, apatie, durere de cap, euforie. Folosirea unor doze ridicate poate duce la delir. Utilizați pe termen lung, inhalanții duc la pierderi în greutate, la lipsa capacității de concentrare a atenției, lipsa de coordonare, iritabilitate, depresie. După un timp îndelungat de folosire, creează dependență.

Proiect. Pedepse sporite pentru inhalanți chimici toxici

Un proiect de lege care prevede că furnizarea către minori, în vederea consumului, a inhalanților chimici toxici se pedepsește cu închisoarea de la 1 la 4 ani a trecut de Senat și așteaptă, din luna aprilie 2023, să primească și votul Camerei Deputaților.

Conform studiilor de specialitate, aceste substanțe denumite inhalanți clinici toxici se referă la adezivi, cum ar fi lipici sau prenadez, celebrul aurolac, glue, benzemi, aerosoli din doze de spray sau gaz butan, vopseluri, anestezici medicali sau diverși nitrați.

Din punct de vedere al legii, ar exista aproximativ 1.000 de astfel de inhalanți clinici toxici, lista fiind aprobată prin ordin al Ministrului Sănătății.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *