fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Dosar pe zvonuri, făcut de polițiști din Brad. Un om al legii, acuzat pe nedrept că ar fi întreținut relații sexuale cu o copilă, și-a făcut dreptate

Dosar penal, pentru act sexual cu un minor, făcut în baza unor zvonuri. Scrie „negru pe alb”, într-o ordonanță de clasare a procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Dosarul a fost deschis din oficiu de un polițist de la Poliția municipiului Brad.

În baza unor „zvonuri publice” un alt polițist era acuzat că ar fi întreținut relații sexuale cu o copilă de numai 13 ani, în anul 2021. Fără nicio probă, fără nicio mărturie, fără niciun martor. Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara, cei care au preluat cauza, au încercat să afle mai multe informații despre acest presupus caz.

Nu au reușit să afle nimic. Nici presupusa perioadă în care ar fi avut loc infracțiunea, nici locul în care ar fi fost comisă fapta, nici împrejurările în care polițistul acuzat ar fi făcut această ipotetică încălcare a legii penale.

Au audiat persoana vătămată indicată de polițist în actul de sesizare, dar și pe omul legii care a deschis dosarul. Fata a declarat în fața anchetatorilor, în prezența mamei sale, că nu a întreținut relații sexuale cu nimeni, niciodată.

Luat la întrebări de anchetatori, în calitate de martor, polițistul care a întocmit dosarul a declarat că sesizarea organelor de anchetă a avut la bază „zvonul public”.

Dosar  clasat! Fapta NU EXISTĂ

După aproape un an de la momentul deschiderii acestui dosar „fantomă”, procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Hunedoara au decis clasarea lui.

„În fapt, în cuprinsul procesului verbal de sesizare din oficiu, întocmit de Poliția municipiului Brad, s-a reținut că, în cursul anului 2021, numitul (…) – agent de poliție (…) a întreținut relații sexuale cu minora (…), în vârstă de 13 ani, fără a se cunoaște alte detalii în legătură cu împrejurăriile comiterii infracțiunii.

Este adevărat că, spre deosebire de plângere și denunț, ca modalități de sesizare a organelor de urmărire penală, cu privire la care legiuitorul a reglementat anumite condiții de formă în cazul sesizării din oficiu nu sunt stabilite condiții esențiale de formă, legiuitorul prevăzând doar necesitatea întocmirii unui proces verbal. Cu toate acestea, dată fiind împrejurarea că întocmirea procesului verbal de sesizare din oficiu se realizează de către un organ de urmărire penală, apreciem că acest act de sesizare trebuie să aibă un conținut asemănător cu celelalte modalități de sesizare, fiind necesar să cuprindă descrierea faptei ce formează obiectul sesizării și, eventual, indicarea unor mijloace de probă.

Or, procesul verbal de sesizare din oficiu întocmit de lucrătorul de poliție din cadrul Poliției municipiului Brad nu cuprinde o descriere a faptei ce formează obiectul sesizării, limitându-se doar la mențiunea că nu sunt cunoscute alte detalii în legătură cu împrejurările comiterii infracțiunii”, se arată în ordonanța de clasare.

Procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara au luat decizia de a închide acest dosar pe motiv că fapta nu există.

„În vederea lămuririi tuturor împrejurărilor cauzei, în data de 28.04.2022, organele de urmărire penală au procedat la audierea persoanei vătămate (…), ocazie cu care aceasta a declarat că nu a întreținut relații sexuale cu agentul șef de pooliție (…) și nici cu alte persoane. (…)
Față de aspectele declarate de persoana vătămată (…) și pentru descoperirea și administrarea unor mijloace de probă, organele de urmărire penală au procedat la audierea în calitate de martor a lucrătorului de poliție care a întocmit procesul verbal de sesizare din oficiu, ocazie cu care s-a stabilit că sesizarea organelor de anchetă a avut la bază „zvonul public”, nefiind relevate mijloace de probă care să susțină actul de sesizare.

(…)

Față de cele de mai sus, apreciem că nu există probe certe, din care să rezulte bănuiala rezonabilă că agentul șef de poliție (…) ar fi întreținut relații sexuale cu partea vătămată (…). (…) considerăm că se impune clasarea cauzei având ca obiect comiterea infracțiunii de act sexual cu un minor (…), fiind incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzute de art. 16, alin.1, lit a) C.pr.pen., respectiv fapta nu există”, se arată în ordonanța de clasare a procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *