O fostă angajată a Agenției de Plăți și Intervenții în Agricultură Hunedoara este acuzată de procurorii anticorupție că ar fi fraudat fondurile europene, prejudiciul fiind de aproximativ 400.000 de lei. Dosarul a fost trimis la Tribunalul Hunedoara pentru judecarea faptelor.
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Alba Iulia au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei ILIOIU CORINA ISABELA, la data faptelor funcționar public în cadrul Agenției de Plăți și Intervenție în Agricultură, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– participație improprie în formă continuată sub forma complicității la infracțiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene,
– fraudă informatică, în formă continuată”, se arată într-un comunicat al DNA.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada 2013-2014, inculpata Ilioiu Corina Isabela, în calitatea menționată mai sus, ar fi ajutat un fermier să obțină fonduri europene, în valoare totală de 386.305 lei, prin corectarea nelegală a unor suprapuneri de parcele de teren, astfel încât fermierului să nu i se retragă suprafețele respective de la plată.
Ca urmare acestor demersuri, baza de date a generat erori pe care inculpata Ilioiu Corina Isabela le-ar fi motivat, introducând în sistemul informatic mențiuni care nu corespundeau realității, consecința fiind aceea că fermierul nu ar fi fost exclus la plată, obținând în sprijinul nerambursabil pe suprafață.
„Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură s-a constituit parte civilă în cauză. În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Hunedoara cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză”, se mai arată în documentul citat.
Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură Hunedoara a fost, în ultima luna, „zguduită” de două ori de Direcția Națională Anticorupție.
În luna decembrie, primarul comunei Lunca Cernii de Jos, Livițuc Lupulescu, a fost trimis în judecată de Direcția Națională Anticorupție pentru dare de mită în formă continuată și folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată. Primarul este acuzat că ar fi mituit funcționari ai APIA. În același dosar este cercetat și fostul viceprimar al comunei, Daniel Zepa. Infracțiunile pentru care este cercetat fostul viceprimar sunt identice cu cele pentru care este cercetat Livițuc Lupulescu. Faptele de care sunt acuzați cei doi ar fi fost comise în perioada 2012-2015.
În acest dosar sunt cercetați și Florin Opriș, la data faptelor șef al Centrului local Hunedoara, din cadrul APIA Hunedoara. Acesta a mai fost condamnat definitiv pentru fapte de corupție, săvârșite în funcția pe care o deținea, la trei ani şi opt luni de închisoare, iar concubina sa, Anca Anghel, a primit o pedeapsă de trei ani cu suspendare. Sentința a rămas definitivă în anul 2018.
Acum, Florin Opriș este cercetat pentru luare de mită în formă continuată, folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, săvârșită în forma autoratului și a complicității, dar și fraudă informatică, în formă continuată.
Ioan Ovidiu Gabriel, la data faptelor și în prezent funcționar în cadrul centrului local Hunedoara al APIA Hunedoara, a fost trimis în judecată pentru complicitate la luare de mită, în formă continuată, complicitate la folosire sau prezentare de documente false, inexacte sau incomplete dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, și fraudă informatică, în formă continuată.