O femeie de afaceri din Deva a trecut prin momente groaznice, în urmă cu șase ani. Pentru a o proteja în totalitate, nu îi vom da numele în acest articol, ci vom descrie, pe cât posibil, tot ceea ce a trăit, din cauza a doi medici, unul de la SJU Deva, iar altul de la Spitalul de Psihiatrie din Zam. Faptele trăite de femeie sunt precizate în motivarea sentinței pe care Tribunalul Hunedoara a dat-o în acest caz. Reclamanta a chemat în judecătă trei medici, doi de la Spitalul Județean de Urgență Deva și unul de la Spitalul de Psihiatrie Zam, dar și Spitalul Județean de Urgență Deva, ca instituție.
06.05.2016. Pe fondul unor discuții conjugale aprinse, în dimineața acestei zile, soțul femeii sună la 112, pentru a solicita o ambulanță, care se o ducă pe femeie la spital. Salvarea vine, o ia pe femeie și o transportă la Spitalul Județean de Urgență din Deva.
„Odată ajunsă la Secția Unității de Primiri Urgențe, reclamanta a fost examinată de către medicul de gardă, pârâtul Popa Tănase, care, după ce a chestionat-o asupra motivelor pentru care se afla în cabinetul său, – datorită faptului că se afla într-o stare de agitație extremă -, acesta a solicitat opinia colegului său, medic specialist psihiatru, doctor Cordea Traian, care , după o evaluare sumară a pacientei , i-a stabilit, prezumtiv , diagnosticul de “agitație psihomotorie, psihoză paranoidă”, recomandând internarea ei la Spitalul de Boli Psihice Zam”, se arată în hotărârea instanței.
Coșmarul femeii era abia la început. În aceeași zi, aceasta este transportată la Spitalul de Psihiatrie din Zam, acolo unde rămâne pentru următoarele 26 de zile.
„De remarcat, sub acest aspect, că, deși, diagnosticul prezumtiv ,,de agitație psihomotorie și psihoză paranoidă”, stabilit de medicul psihiatru Cordea Traian în secția UPU SMURD a Spitalului de Urgență Județean Deva necesită o observare prelungită a pacientului într-o astfel de situație, de minim 3 luni, totuși, reclamanta a fost externată după 3 săptămâni , diagnosticul stabilit de medicul său curant, Cordea Dan Mihai, fiind acela de ,,tulburare senzitiv rațional – interpretativ”. Deci, altceva, cu totul diferit”, scriu judecătorii Tribunalului Hunedoara.
Scenariu grotesc
Timp de trei săptămânii, femeia a fost obligată să stea internată la Zam, deși era perfect sănătoasă. O prosperă femeie de afaceri, transformată, în câteva clipe, într-o femeie cu probleme psihice.
„Deși, nu poate fi exclus un scenariu grotesc în care pârâții să-și fi exercitat obligațiile profesionale cu intenție precisă, ori chiar și cu bunăcredință, această instanță se abține în a aprecia că aceștia au acționat de conivență, în lipsa unui mobil clar, determinat. Dar, ceea ce este evident, în cauza de față, este faptul că diagnosticul stabilit de medicul psihiatru Cordea Traian, în secția UPU a Spitalului Județean de Urgență Deva, în dimineața zilei de 06.05.2016 a generat coșmarul reclamantei consumat în cca. 3 săptămâni – începând cu transportul ei cu ambulanța, culcată și legată fedeleș în centuri și însoțită de polițiști, și culminând cu internarea imediată și plasarea ei la Secția IV Femei a Spitalului de Boli Psihice Zam, reținerea în salonul respectiv, de persoane izolate, mai multe zile, cu administrarea tratamentului medicamentos aferent și încheindu-se abia la data de 31.05.2016, când i-a fost admisă externarea, pe propria răspundere .
Or, acest diagnostic, afirmat de pârâtul Cordea Traian ca fiind stabilit doar prezumtiv-în considerarea unui simplu semn de punctuație – respectiv , semnului de întrebare ,, ? „, – poate fi considerat , fără nici un dubiu, cauza- cauzarum a tot ce s-a petrecut în biografia reclamantei în acest episod dramatic al vieții ei.
Fiind medic specializat în asemenea maladii, cu o vastă experiență în domeniu, vom conchide că acesta a stabilit diagnosticul în mod deliberat, anticipând tot ce ea ce urma să se întâmple reclamantei. Deci, culpa lui este evidentă”, spun magistrații Tribunalului Hunedoara, în sentință.
Tribunalul, daune de 1 leu. Curtea de Apel, daune de 50.000 de lei
Daunele morale cerute de victima au fost de 500.000 de lei, de la fiecare dintre cei trei medici cu care a interacționat, și de 500.000 de lei de la Spitalul Județean de Urgență Deva. Tribunalul Hunedoara, cel care a judecat cauza pe fond, a dispus ca daunele să fie doar de câte un leu, de la fiecare. O sumă infimă, simbolică, doar cu scopul de a-i repara onoarea și demnitatea.
„S-a statuat că prejudiciul moral – definit ca orice atingere adusă uneia dintre prerogativele care constituie atributul personalității umane și, care, se manifestă prin suferință fizică sau morală – trebuie apreciat în funcție de particularitățile individuale ale persoanei prejudiciate. Că, suferințele psihice: frica, durerea, rușinea, tristețea, neliniștea, umilirea și alte emoții negative –, fiind valori fără conținut economic și constituind elemente ale vieții private, sunt incluse în sfera dreptului la viață protejat de Convenția Europeană fiind, totodată, valori apărate de art. 22 din Constituția României.
Ca atare, fiind circumscris condiției aprecierii rezonabile, pe o bază echitabilă, corespunzătoare, prejudiciul real și efectiv produs reclamantei trebuie raportat la personalitatea ei echilibrată, independentă și tenace.
Cum reclamanta este o femeie de afaceri prosperă, nefiind constrânsă sau condiționată pecuniar, demersul procesual ce constituie obiectul acestei cauze trebuie atestat ca un act temerar de reconstituire a personalității sale sociale ce trebuie să excludă orice suspiciune de revanșă, orice suspiciune de vendetă .
Ca urmare și, desigur, raportat la cele ce preced – prin prezenta hotărâre – , justiția îi întinde o mână reclamantei, îi curăță imaginea maculată și reputația de persoană dezaxată și îi acordă simbolic despăgubiri morale, urmând a obliga pârâții la suma de câte 1 leu, fiecare, cu acest titlu .
Aceasta, în contextul în care, deși nu poate fi afirmată existența unei conivențe (n.r – înțelegeri) între pârâți, în cauză, ea nu poate fi nici exclusă cu totul (dată fiind poziția socială, coincidențele profesionale, sociale și de anturaj: medici colegi, prieteni, rude) precum și profilactic în calea oricărui abuz și oricărei opresiuni psihiatrice – încât persoane inocente să poată fi supuse torturii psihice și degradării constante , prin tratamente medicamentoase, fără posibilități de control”, se mai arată în soluția instanței Tribunalului Hunedoara.
Soluția a fost dată în data de 18.09.2020. Imediat după, femeia, dar și pârâții, au făcut apel, la Curtea de Apel Alba Iulia. După aproape doi ani, în data de 23.03.2022, judecătorii de aici spun că medicul Popa Tănase nu are nicio vină în acest caz, și îi obligă la daune morale mult mai mari pe ceilalți doi medici și Spitalul Județean de Urgență Deva.
„Obligă pârâții Cordea Traian şi Cordea Dan-Mihai să plătească reclamantei suma de 50.000 lei fiecare, cu titlu de daune morale. Obligă pârâții Cordea Traian şi Cordea Dan-Mihai să plătească reclamantei suma de 3050 lei fiecare, cu titlu cheltuieli de judecată. Obligă pârâtul Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, în solidar cu pârâtul Cordea Traian, la plata despăgubirilor morale şi a cheltuielilor de judecată stabilite în sarcina pârâtului. Respinge acțiunea formulată de reclamantă în contradictoriu cu pârâtul Popa Tănase şi, în consecință, înlătură obligațiile de plată a despăgubirilor morale şi a cheltuielilor de judecată stabilite în sarcina acestui pârât. Obligă reclamanta să plătească pârâtului Popa Tănase suma de 4000 lei, cu titlul cheltuieli de judecată la fond. Menține în rest sentința atacată. Respinge ca nefondate apelurile declarate de pârâții Cordea Traian, Cordea Dan-Mihai şi Spitalul Județean de Urgenta Deva, împotriva aceleași sentințe. Obligă pârâții Cordea Traian, Cordea Dan-Mihai şi Spitalul Județean de Urgenta Deva, să plătească reclamantei suma de 14.516 lei fiecare, cu titlul cheltuieli de judecată în apel. Obligă reclamanta să plătească pârâtului Popa Tănase suma de 4601 lei, cu titlul cheltuieli de judecată în apel. Cu drept de recurs în termen de 30 zile de la comunicare”, se arată în minuta Curții de Apel Alba Iulia.
Dosarul a ajuns acum la Înalta Curte de Casație și Justiție, în recurs. Cauza se află în procedură de filtru. Primul termen de judecată urmează a fi alocat ulterior.
Asa fac nenorocitii,din om normal te scot anormal si te mai si nenorocesc cu pastorale care te obligă sa le ei,te mai țin si legat! Sa plătească!
[…] Curte de Casație și Justiție a judecat ieri recursul dosarului în care sunt implicați doi medici psihiatri, unul de la Spitalul Județean din Deva, iar altul de […]