fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Cine sunt senatorii hunedoreni care au votat pentru pragul de 250.000 de lei, sub care abuzul în serviciu nu ar mai fi incriminat penal. Vasilică Potecă, singurul senator care a dorit să vorbească deschis despre votul de ieri

Senatul României a decis, ieri, ca abuzul în serviciu cu un prejudiciu mai mic de 250.000 de lei să fie dezincriminat și, practic, să nu mai constituie o infracțiune. Proiectul de lege prin care urmează să fie schimbat Codul Penal a fost votat de toți senatorii PSD, PNL și UDMR. Membrii AUR s-au abținut, iar singurii care au votat „împotrivă” au fost senatorii USR și cei patru senatori neafiliați.

Prin votul lor, senatorii au „reînviat” Ordonanța 13, care a scos în stradă, în anul 2018, sute de mii de oameni. Proiectul va ajunge la Camera Deputaților, care este for decizional.

Toți cei trei senatori de Hunedoara au votat „pentru” acest proiect de modificare a Codului Penal. Cristian Resmeriță (PSD), Vasilică Potecă (PNL) și Lucica Dina Muntean (PNL) au votat pentru pragul de 250.000 de lei, în privința abuzului în serviciu.

Potrivit amendamentului aprobat, „fapta funcţionarului public care, cu ştiinţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu, nu îndeplineşte un act prevăzut de o lege, o ordonanţă a guvernului, o ordonanţă de urgenţă a Guvernului sau de un alt act normativ care, la data adoptării, avea puterea de lege ori îndeplineşte cu încălcarea unei dispoziţii cuprinse într-un astfel de act normativ, cauzând astfel o pagubă mai mare sau egală cu 250.000 de lei ori o vătămare gravă a drepturilor sau intereselor legitime ale unei persoane fizice sau ale unei persoane juridice se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică”.

Știri din Hunedoara i-a contactat astăzi pe senatorii hunedoreni, pentru a afla de ce au votat pentru pragul de 250.000 de lei, până la care abuzul în serviciu nu este incriminat. Vasilică Potecă a fost singurul senator care a dorit să vorbească deschis despre votul de ieri. Acesta spune că Ministerul Justiției împreună cu senatorii din Comisia Juridică a fost cel care a stabilit valoarea pragului.

„Votarea pragului era obligatorie, cuantumul pragului este o chestiune care trebuie discutată. Cuantumul a venit de la Ministerul Justiției. Ministerul Justiției împreună cu Comisia Juridică au stabilit asta, iar noi fiind membri ai partidului și ai Senatului, am spus: acesta este pragul care s-a convenit. Toată discuția a fost între Ministerul Justiției, Curtea Constituțională, coaliție și toți ceilalți și, în baza acestor discuții, crezând că toată lumea s-a pus de acord și că este în regulă acest lucru, am votat acest prag. Nu puteam să vin să spun: aveți sau nu aveți dreptate. Era foarte clar că trebuia votat un prag. Iar cuantumul a venit de la Ministerul Justiției, de la coaliție… În sală, era reprezentantul Ministerului Justiției, care ne-a spus că în conformitate cu prevederile Comisiei de la Veneția și a Curții Constituționale, totul este în regulă. Din punctul acesta de vedere am crezut că este corectă această chestiune și că este un lucru care s-a discutat la cel mai înalt nivel din stat, chit că astăzi nimeni nu mai recunoaște, toată lumea dă numai pe senatori. Nu am avut nicio clipă ideea că facem un lucru în afara ordinii sociale”, spune senatorul Vasilică Potecă, pentru „Știri din Hunedoara”.

Întrebat dacă a fost de acord în anul 2018 cu Ordonanța 13, cea care a scos în stradă sute de mii de români, Vasilică Potecă spune că nu a fost de acord. Acesta susține că dacă Ministerul Justiției ar fi propus pragul de 2 lei, el ar fi votat „pentru”.

„Nu am fost de acord cu Ordonanța 13. Există lucruri diferite între Ordonanța 13 și ceea ce s-a întâmplat acum. Ordonanța 13 era dată atunci, și s-a forțat, pentru că Dragnea avea un prejudiciu pe această infracțiune (…). Acum nu a mai fost vorba despre persoane. Chiar și Ordonanța 13 a fost declarată constituțională, iar în materie de prag, Comisia de la Veneția a spus că trebuie stabilit un prag în această direcție. (…) Că punem 1 leu, că punem 9.000 de lei, cum vrea să îl facă acum Ministerul Justiției, tot va trebui să stabilim un prag pentru abuzul în serviciu. Acum, Camera Deputaților spune că va duce pragul la 9.000 de lei. Foarte bine! Cuantumul pragului a fost o chestiune care poate nu e în regulă, dar, v-am zis, am votat auzind ceea ce ne spunea Ministerul Justiției. Eu sunt acord să facem pragul 1 leu. Ministerul Justiției trebuie să ne spune: considerăm că pragul corect este 2 lei. Și atunci votăm doi lei. Personal am crezut că lucrurile astea au fost discutate și când s-a convenit acest prag, a fost un prag larg acceptat. Și acum toată lumea spune: senatorii sunt de vină. Nu suntem noi de vină”, arată senatorul Vasilică Potecă. 

Contactat de Știri din Hunedoara, cu aceeași întrebare privind pragul de 250.000 de lei votat de senatori, Cristian Resmeriță (PSD) nu a dorit să comenteze.

„Nu comentez, nu comentez treaba asta… O să se decidă la nivel de partid”, a spus singur senator hunedorean al PSD.

Lucica Dina Muntean, senator PNL de Hunedoara ne-a răspuns la telefon, iar apoi ne-a transmis că este într-o comisie.

„Puteți reveni? Sunt într-o comisie”, a spus aceasta.

Senatoarea nu a mai putut fi contactată în cursul zilei de astăzi.

În cursul zilei de joi, Ministerul Justiției a transmis un comunicat de presă, prin care dă înapoi în privința valorii pragului pentru abuz în serviciu, susținând acum un prag de 9.000 de lei.

„Pentru dezbaterile din Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind nivelul pragului la infracţiunea de abuz în serviciu prevăzută de art. 297 din Codul penal, Ministerul Justiţiei va susţine adoptarea de către Camera Deputaţilor a unui prag de 9.000 de lei”, susţin reprezentanţii Ministerului Justiţiei.

Pe lângă pragul pentru abuz în serviciu, prin votul senatorilor de ieri, a fost stabilit și un prag pentru neglijență în serviciu, la aceeași valoare de 250.000 de lei.

2 thoughts on “Cine sunt senatorii hunedoreni care au votat pentru pragul de 250.000 de lei, sub care abuzul în serviciu nu ar mai fi incriminat penal. Vasilică Potecă, singurul senator care a dorit să vorbească deschis despre votul de ieri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *