fbpx
  • 0747.305.190
  • redactie@stiridinhunedoara.ro
  • Deva, județul Hunedoara

Caravana USR Dizabilități la Deva: dezbateri productive și o cină pe întuneric

Un eveniment inedit a avut loc la Deva pe data de 10 iunie, la inițiativa partidului Uniunea Salvați România (USR). Este vorba despre Caravana USR Dizabilități, care a reunit, într-o dezbatere dedicată promovării incluziunii sociale și sprijinirii persoanelor cu dizabilități, o serie de reprezentanți ai comunității locale a persoanelor cu dizabilități, participanți din zona Direcției de Asistență Socială și diverse alte persoane interesate.

„Ne-am dorit, prin acest eveniment, să aducem laolaltă oameni dedicați, care împărtășesc valorile noastre și doresc să contribuie la construirea unei societăți mai accesibile, echitabile și incluzive pentru toți cetățenii. Inițiativa este coordonată de un grup de lucru central constituit în cadrul USR, iar evenimentul de la Deva a marcat a opta ediție a Caravanei USR Dizabilități. O acțiune concretă a acestei inițiative este elaborarea un Ghid practic cu soluții de bun-simț pentru respectarea drepturilor persoanelor cu dizabilități, inspirat din experiențe proprii și obstacolele întâmpinate în viața de zi cu zi de cei care trăiesc cu o dizabilitate. Transpunerea acestor soluții în realitate poate fi realizată doar prin cooperare eficientă între societatea civilă și actorii publici cu putere de decizie”, spune consilierul local USR Deva Lucian Mara, organizator al evenimentului USR Dizabilități de la Deva.

Pe lângă prezentarea acestui ghid și dezbaterile aferente, evenimentul a inclus și workshop-uri desfășurate simultan, pe teme privind parcursul profesional, implicarea decizională, școala incluzivă, precum și un atelier de conștientizare („Trăind cu o dizabilitate”).

„A fost o zi încărcată și frumoasă, în care am întâlnit oameni care ne-au ascultat problemele și au încercat să le dea un posibil răspuns. Mi-aș dori din tot sufletul ca și alte partide politice să aibă o astfel de deschidere față de noi, căci în felul acesta poate că autoritățile locale, județene, parlamentare, guvernamentale vor observa mai bine existența noastră”, a declarat la finalul evenimentului Rozalia Cristea, președinta unei asociații hunedorene a persoanelor cu dizabilități (AHNH).

„A fost pentru prima oară când m-am simțit ascultat de oameni aflați într-o poziție cu relevanță politică (chiar dacă nu neapărat decizională); m-am simțit informat, m-am simțit îndrumat și am simțit că am un ajutor în plus în lupta pe care o ducem noi, comunitatea persoanelor cu dizabilități. Evenimentul a fost foarte bine organizat, inclusiv din privința accesului nostru, să nu ne simțim presați sau stresați. Personal, mă simt impulsionat să continui lupta; știind că acum am alături oameni care gândesc ca mine, asta mă ajută și îmi dă curaj pe mai departe. Și sunt sigur că nu spun asta doar în numele meu, ci și al colegilor. Ne-am fi dorit o prezență mai activă din partea autorităților locale, inclusiv din partea Inspectoratului, a Primăriei… Am observat prezența reprezentanților DAS, dar nimeni de la DGASPC, spre exemplu. Mi-aș fi dorit ca și din partea comunității noastre să fie mai multe persoane prezente. Sperăm ca astfel de evenimente să mai aibă loc”, spune Horațiu Miclea, membru AHNH și participant la eveniment.

Cină pe întuneric

Evenimentul s-a încheiat cu un alt atelier de conștientizare: o cină pe întuneric. Astfel, patru voluntari au fost legați la ochi, iar alți patru au jucat rolul însoțitorilor acestora. Cei patru însoțitori au fost instruiți de un reprezentant al USR Dizabilități în legătură cu modul de a proceda: să meargă cu un pas în față, iar voluntarii legați la ochi să îi țină de braț. Astfel, voluntarii legați la ochi nu au putut pe unde merg, ce anume au în farfurie, unde sunt tacâmurile, toți fiind ghidați de îndrumători și servind cina legați la ochi. Experimentul a creat reacții și senzații diverse:

„E o senzație foarte ciudată să fii dependent de cineva. Dacă eram singur, nu aveam nicio șansă, am fost adus și îndrumat”, spune senatorul USR Radu Mihail. „Să mănânc fără să văd nimic mi s-a părut solicitant, nu puteam să văd cantitatea din furculiță, nu aveam cum să o simt, dar e interesant să încerci să îți dai seama ce ai în farfurie după textură… Toată stima pentru cei care așa trăiesc, cred că acum îi apreciez mai mult, după ce am trecut prin ceea ce ei trăiesc zilnic”, conchide Andreea Kocsis, membră USR Deva.

„Sunt onorată că am găzduit la Deva evenimentul USR dedicat persoanelor cu dizabilități. Cred că împreună am reușit să aducem laolaltă oameni cu experiențe și perspective diverse și am creat un spațiu al schimbului de idei și dezbateri constructive. Iar atelierele au fost extrem de interesante și, pentru unii dintre noi, experiențe unice. Mi-aș dori ca mai multă lume să fie implicată în astfel de acțiuni, pentru a realiza cu ce se confruntă oamenii de lângă noi care trăiesc cu dizabilități”, spune deputata USR de Hunedoara Pollyanna Hangan, prezentă la eveniment.

blank blank blank blank blank blank blank blank blank

Sursa foto: USR Hunedoara

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *